Hoe creëer je een loyaliteitsprogramma voor je restaurant?

Hoe creëer je een loyaliteitsprogramma voor je restaurant?

Leer hier hoe u een effectief loyaliteitsprogramma voor uw restaurant kunt opzetten!

Geplaatst door Victor Delgadillo de 18 november 2022

Wilt u een deel van de voordelen die een loyaliteitsprogramma uw restaurant kan bieden, maar weet u niet hoe u er een moet toepassen?

Loyaliteitsprogramma's zijn nu een hoofdbestanddeel van grote restaurantketens, die profiteren van de voordelen van een goed opgebouwde gemeenschap. Het punt is dat loyaliteitsprogramma's niet zo moeilijk zijn om toe te passen - uw restaurant hoeft geen gigantische fastfoodketen te zijn om ze toe te passen. In dit artikel vertel ik je over:

  • Klantenloyaliteitsprogramma's voor restaurants.
  • Hun voordelen.
  • En hoe je ze eenvoudig toepast in je restaurant.

Ik zal met u het proces delen dat u kunt gebruiken om in een paar stappen effectieve loyaliteitsprogramma's voor restaurants op te zetten. Als u ze correct toepast, kan uw restaurant enorm profiteren van verbeterde bedrijfsprestaties, klantbehoud en nog veel meer. Laten we kijken hoe het werkt!

Wat zijn restaurantloyaliteitsprogramma's?

handen met een beloning

Loyaliteitsprogramma's voor restaurants zijn speciale marketingtactieken die het klantenbehoud en de terugkerende klanten van uw restaurant kunnen stimuleren.

Hoe?

Ze zijn bedoeld om klanten te belonen voor bepaald gedrag en bestedingspraktijken, terwijl ze ervoor zorgen dat uw klanten uw restaurant verkiezen omdat het voor hen handiger wordt. Voordat u loyaliteitsprogramma's in uw bedrijf kunt toepassen, moet u de ervaring die uw restaurant biedt, perfectioneren. Loyaliteitsprogramma's belonen klanten en zorgen ervoor dat ze zich speciaal voelen omdat ze aan bepaalde criteria voldoen, bijvoorbeeld:

  • Abonneren op uw nieuwsbrief.
  • Punten verdienen door geld uit te geven in uw restaurant.
  • Het hebben van ponskaarten.
  • Of zelfs het dragen van specifieke kleding.

Het punt is dat alleen vaste klanten van deze dingen zullen profiteren omdat ze van uw restaurant houden. Het loyaliteitsprogramma maakt het gemakkelijker voor hen om van uw restaurant te houden omdat het voordelen biedt waar ze van kunnen profiteren. Andere klanten die geen gebruik maken van deze beloningen willen misschien meedoen aan het plezier omdat het hen levensvatbaar lijkt, wat opnieuw de cyclus van loyaliteit en klantbehoud in gang zet.

Het heeft 2 grote voordelen:

  1. Vaste klanten belonen
  2. Moedig niet-vaste klanten aan om uw vaste klanten te worden

Deze strategieën werden oorspronkelijk niet toegepast in restaurants , maar zijn in latere jaren met succes geïntroduceerd. Tegenwoordig zijn er hele websites die u helpen bij het exploiteren van de beste restaurantloyaliteitsprogramma's die in uw buurt beschikbaar zijn. Dat is precies waarom u het zich niet kunt veroorloven om de kans te missen om loyaliteitsprogramma's te gebruiken in uw voedingsbedrijf, of het nu gaat om fastfood, familie of lekker eten.

Voordelen van loyaliteitsprogramma's in restaurants

serveerster die de klant een handdruk geeft

Klantenloyaliteitsprogramma's helpen restaurants op tal van manieren. Zoals ik al zei, kunnen ze het klantenbehoud, terugkerende klanten en zelfs de winstgevendheid van uw restaurant verbeteren. Ze helpen uw restaurant ook:

  • Houd uw klanten betrokken bij uw merk.
  • Houd ze tevreden met de service.
  • Onderscheid u van andere restaurants in de omgeving door iets anders en aantrekkelijks aan te bieden.
  • En u ook helpen een gemeenschap rond uw bedrijf op te bouwen.

Een op maat gemaakt loyaliteitsprogramma is ook handig om nieuwe klanten te werven als u zich in een zeer competitief deel van de stad bevindt. En het beste is dat u ze kunt maken om aan de verschillende behoeften van uw restaurant te voldoen. Toch kunnen loyaliteitsprogramma's voor restaurants een tweesnijdend zwaard zijn als ze niet goed zijn gemaakt. Diezelfde websites die ik noemde, staan er bijvoorbeeld ook om bekend gebruik te maken van voorbehouden in slecht gedefinieerde strategieën. Dat kan uw restaurant in het stof laten zitten wat betreft winstgevendheid.

Hoe creëer je een effectief loyaliteitsprogramma voor je restaurant?

Laten we het nu over zaken hebben. Het opzetten van effectieve loyaliteitsprogramma's voor restaurants is niet zo eenvoudig, vooral als u op zeker wilt spelen. Hieronder bespreek ik de stappen die u kunt volgen om een strategie te creëren die van toepassing is op uw restaurant. Zorg ervoor dat u speciale aandacht besteedt aan elke stap om te voorkomen dat u in de valkuilen stapt waardoor uw restaurant geld verliest.

1. Bestudeer uw bedrijf

een restaurant grondig bestuderen alvorens een strategie toe te passen

De eerste stap is om uw bedrijf uitgebreid te bestuderen. Deze stap is essentieel om u te helpen begrijpen welke gebieden van uw bedrijf meer aandacht nodig hebben. Uw restaurant moet zo glad zijn als marmer voor uw klanten! Het zou moeten:

  • Heb een uitstekende klantenservice.
  • Heerlijk eten.
  • Sanitaire omstandigheden voor service.
  • Een goed menu waardoor ze altijd meer willen proberen.
  • Goede prijzen in vergelijking met uw concurrenten, of prijzen die eerlijk lijken voor de ervaring die u aanbiedt.

Natuurlijk, als u uw restaurant elke dag runt, bent u waarschijnlijk al bekend met de informatie die u moet verzamelen. Welke informatie? Welnu, dat hangt af van de doelstellingen die u wilt bereiken, wat ons naar de volgende stap brengt.

2. Stel doelen voor uw loyaliteitsprogramma

Het stellen van doelstellingen voor uw loyaliteitsprogramma is noodzakelijk - u moet ergens op mikken met uw strategie, zodat deze eindig is. Ik zal je een paar voorbeelden geven.

  • Stel dat uw restaurant nieuw is in de stad en dat het gebied van uw bedrijf dat u wilt verbeteren, klantenwerving is. Het werven van nieuwe klanten is essentieel voor nieuwe bedrijven! Dat zou je doel zijn.
  • Stel dat uw bedrijf niet zoveel winst maakt als u zou willen. Uw klanten lijken tevreden, maar de herhalingsaankopen zijn laag. U moet ervoor zorgen dat uw klanten vaker terugkomen en meer uitgeven in uw restaurant!

Voor beide is er specifieke informatie die u moet weten, maar alleen u weet welke doelstellingen u wilt stellen. Nu komt het hoe .

3. Bestudeer de logistiek

gratis wi-fi teken in een restaurant

Dit is het moment om te vragen wat er nodig is om een loyaliteitsprogramma in uw restaurant aan te bieden. Je moet jezelf deze vragen stellen:

  • Ondersteunt uw kassasysteem loyaliteitsprogramma's? Waiterio's POS ondersteunt bijvoorbeeld vouchers en kortingen.
  • Moet u het loyaliteitsprogramma aanvullen met andere marketingstrategieën of -diensten, bijv. e-mailmarketing, abonnementsdiensten, gratis wifi of andere?
  • Welke invloed heeft het loyaliteitsprogramma op de winstgevendheid van uw restaurant?
  • Welke invloed heeft de strategie op uw restaurant en personeel?

Sommige restaurants bieden gratis wifi, die alleen beschikbaar is voor klanten die hun e-mail delen, die ook wordt gebruikt om de gegevens van hun klanten bij te houden. Andere restaurants gebruiken loyaliteitssoftware van derden om op punten gebaseerde promoties te creëren. Sommige restaurants voegen wifi-routers toe en huren internetproviders in om gratis wifi aan te bieden. Al die kosten hebben een definitieve impact op uw restaurant. Soms kunnen promoties ook de manier waarop uw bedrijf werkt veranderen, wat onvermijdelijk gevolgen heeft voor het personeel van uw restaurant .

U kunt meer vragen aan het proces toevoegen. Ik vermeld dit omdat u mogelijk specifieke zorgen heeft, zoals de invloed van uw strategie op uw voorraadbeheer . Dat is een vraag die je jezelf moet stellen als je eenmaal weet wat je specifiek gaat doen, wat de volgende stap is.

4. Bedenk effectieve strategieën voor uw restaurant

verschillende strategieën creëren op een laptop

Dit lijkt misschien algemeen advies, maar luister naar me. Effectieve strategieën zijn niet gemakkelijk te vinden, daarom kan ik geen specifiek sjabloon met u delen om te volgen - niet alle restaurants zijn hetzelfde! Daarom moet je studeren:

  • Uw klanten.
  • Wat drijft hen naar uw restaurant?
  • En wat meer smaak toevoegen aan het aanbod dat hen bracht.

Als u uw klanten kent, kunt u ze correct aanspreken en het aanbod verpakken. Het zal u ook helpen te begrijpen wat hen naar uw restaurant drijft: het eten, de service, de locatie, de prijzen en meer. Het kan van alles zijn, maar u moet erachter komen wat de drijvende kracht is achter uw specifieke klanten. Als u dat eenmaal weet, moet u dat verdubbelen door het te verbeteren met een loyaliteitsprogramma, zodat uw restaurant handiger overkomt dan andere. Wat dat in uw restaurant is, kunt u leren door klanttevredenheidsonderzoeken uit te voeren. Voor de zekerheid geef ik je 3 voorbeelden.

voorbeeld 1

millenials in een chique restaurant met goed gepresenteerd eten

Stel dat uw klanten mensen onder de 40 zijn die geïnteresseerd zijn in het nieuwe eten dat uw restaurant aanbiedt. Als wat hen naar uw restaurant brengt de vele aanbiedingen, de innovatie, enzovoort zijn, bedenk dan ideeën om dat te verdubbelen. Het kan zoiets zijn als " klanten die X in het restaurant verblijven in X tijdsperiode krijgen toegang tot een privé experimentele sessie waar chefs nieuwe gerechten serveren die we in de toekomst aan het menu zullen toevoegen ". Dit is perfect voor fijnproevers die van nieuwe ervaringen houden. Vooral als je het 'privé'-element kunt toevoegen, waardoor mensen zich altijd speciaal voelen. Aangezien de meeste van uw klanten deel uitmaken van dit segment, zal dit waarschijnlijk uw winst verbeteren, aangezien er geen fouten zijn in uw prijszettingspraktijken.

Voorbeeld 2

groep vrienden en familie in een restaurant

Laten we zeggen dat een groot deel van uw klantenbestand bestaat uit families en vriendengroepen die naar uw restaurant gaan voor heerlijk eten en betaalbare prijzen. Dus je hebt heerlijk eten en betaalbare prijzen - verdubbel dat! Het kan zoiets zijn als “ groepen van 3 personen of meer kunnen zich inschrijven. Groepen die een X-bedrag uitgeven, verdienen punten, die voor een X-bedrag inwisselbaar zijn voor X-groepsvoedselaanbiedingen”. Dit zal uw restaurant helpen nieuwe klanten te werven en herhalingsaankopen en het gemiddelde ticket te verbeteren door groepskeuzes te promoten.

Voorbeeld 3

bedrijfsmedewerkers die een vergadering houden in een restaurant

Laten we zeggen dat de helft van uw klanten bedrijfsmedewerkers zijn die in de buurt van uw restaurant werken - ze gaan er gewoon heen omdat het erg handig is en het eten redelijk goed is. Hierbij kunt u profiteren van een specifieke voorwaarde, namelijk dat uw klanten kantoormedewerkers zijn. Het loyaliteitsprogramma zou zoiets kunnen zijn als “ klanten met stropdas krijgen 5% korting op hun maaltijden”. Iets kleins als dit kan een glimlach toveren bij uw hardwerkende kantoorklanten, wat uw bedrijf zeker zal promoten en herhalingsaankopen zal verbeteren. Het goede aan strategieën als deze is dat ze niet echt veel luxe apparatuur of software nodig hebben!

5. Stel de regels in

Een ander belangrijk punt is om de regels op te schrijven die van toepassing zijn op het loyaliteitsprogramma. Zonder regels kunnen dingen buiten proportie uitrollen. Met systeempunten kunt u uw klanten bijvoorbeeld niet oneindig veel punten laten verdienen - ze kunnen manieren vinden om hiervan gebruik te maken totdat het misgaat. Een ander voorbeeld is het beperken van de dagen waarop ze hun punten kunnen inwisselen voor gratis eten. En je kunt de beloning altijd beperken. Bied geen inwisselbare punten aan voor alle items op het menu. Kies in plaats daarvan specifieke items die in het midden liggen tussen wenselijk voor uw klanten en dat het weggeven van te veel ervoor zorgt dat uw restaurant geld verliest. Ja, u zult soms een paar verliezen lijden als u dat soort dingen aanbiedt, maar onthoud dat het allemaal in de naam is van herhalingsaankopen en klantloyaliteit, wat de winst van uw restaurant op de lange termijn kan verbeteren.

6. Pas de strategie toe, leer van je fouten en herhaal

het bestuderen van de resultaten van het loyaliteitsprogramma

Weet je nog toen ik zei dat het stellen van doelen de strategie eindig maakte? Welnu, in deze fase moet je de strategie toepassen die je voor een bepaalde periode hebt gemaakt en wachten. Zodra de periode voorbij is, moet u de resultaten bestuderen om te zien of u de doelen hebt bereikt die u had gesteld om te bereiken. Dit is echt een nooit eindigend proces, omdat je kunt leren van je fouten, meer informatie kunt verzamelen en nieuwe strategieën kunt bedenken.

Het proces zou ongeveer zo moeten zijn:

  • Ontdek hoeveel klanten zich bij uw loyaliteitsprogramma hebben aangesloten.
  • Bestudeer hoe dit uw restaurant opnieuw heeft beïnvloed. Vroeger was het theoretisch, nu is het praktisch omdat je echte informatie hebt om mee te spelen. Belangrijke factoren om te bestuderen zijn winst, klanttevredenheid, herhalingsaankopen en meer.
  • Bestudeer manieren om uw loyaliteitsprogramma te verbeteren. Je moet ook overwegen om nieuwe dingen toe te voegen, nieuwe promoties te maken en het aanbod actueel te houden. Op die manier kunt u nieuwe klanten blijven aantrekken om deel te nemen aan uw loyaliteitsprogramma.

Belangrijk is dat je erkent dat dit een cyclisch proces is, en zelfs als er iets misgaat, je het de volgende keer weer kunt proberen. Natuurlijk zou het ideaal zijn om het de eerste keer goed te doen, maar dat is niet altijd het geval. Wat mensen lijken te vergeten, is dat grote merken als Wendy's, Burger King en McDonald's al vele jaren bestaan. Ze hebben veel tijd gehad om over hun strategieën na te denken, van hun fouten te leren en een paar keer opnieuw te beginnen.

#1 Tip voor kleine restaurants: maak uw loyaliteitsprogramma kleiner!

advies voor kleine restaurants: begin klein

Als u geïnteresseerd bent in het toepassen van een loyaliteitsprogramma in uw restaurant, maar het niet wilt verpesten, kunt u altijd klein beginnen. Er zijn veel dingen die u kunt doen om uw loyaliteitsprogramma te vereenvoudigen. Hier zijn een paar tips:

  • Gebruik de kracht van enquêtes! Klanttevredenheidsonderzoeken zijn geweldig om essentiële informatie over uw restaurant te verzamelen. Het kan je helpen om het slechte eruit te strijken, zoals veelvoorkomende fouten die je obers maken, of om te leren wat je klanten van je menu verkiezen.
  • Pas de strategie slechts een maand toe om te zien hoe het gaat. Dat kan u helpen het aan te passen zodat het beter is afgestemd op uw klanten, wat u veel geld, tijd en moeite kan besparen.
  • Segmenteer uw klanten en bied het programma aan specifieke segmenten aan. Dit maakt het voor u goedkoper omdat de doelsteekproef kleiner zal zijn. U kunt dit ook doen door een abonnementsservice aan te maken, in de vorm van een e-mailabonnement, uw POS te gebruiken om klantgegevens bij te houden of services van derden te gebruiken, zoals punchh of loyalty gator .
  • Vermijd het aanbieden van iets dat te groot, duur of moeilijk toe te passen is in uw restaurant. U hoeft uw keuken niet opnieuw op te bouwen om uw klantenloyaliteitsprogramma mogelijk te maken. Het beste is dat je het kunt aanpassen om te beginnen met aanbieden wat je al hebt.

Een ander ding om te overwegen is dat u geen problemen in uw restaurant mag hebben die op de lange termijn gevolgen kunnen hebben. Als u bijvoorbeeld geen goede relaties heeft met uw leveranciers , een slechte klantenservice of een slecht voorraadbeheer , kunt u grotere problemen in uw restaurant veroorzaken. En je hoeft niet lang te wachten om ze te zien! Daarom hebben grote restaurantketens het voordeel van miljoenen en miljarden dollars om hun fouten goed te maken, maar je hoeft in de eerste plaats niet zulke grote fouten te maken in je restaurant.

Is uw restaurant klaar voor een loyaliteitsprogramma?

Alle restaurants ouder dan een jaar zouden een loyaliteitsprogramma moeten hebben. Zelfs nieuwe restaurants kunnen er zelfs een hebben. Op die manier kunt u vanaf het begin beginnen met het opbouwen van uw klantenbestand, wat een enorme impact zal hebben op terugkerende klanten, winstgevendheid en klanttevredenheid. Tot slot wil ik vermelden dat er geen beter loyaliteitsprogramma is dan eersteklas vriendelijke service. Als u een slecht opgeleid of ontevreden receptiepersoneel heeft , kan een loyaliteitsprogramma uw restaurant onmogelijk verbeteren. Dus, zal een loyaliteitsprogramma uw restaurant helpen of breken?

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen