Hoe ontwerp je een plattegrond van een restaurant [Voorbeelden en tips]

Hoe ontwerp je een plattegrond van een restaurant [Voorbeelden en tips]

Maak een georganiseerde plattegrond voor jouw restaurant

Geplaatst door Katarina Nikolic de 11 november 2022

Wil je een uitstekende plattegrond maken voor jouw restaurant ?

Veel cruciale factoren maken een restaurant succesvol. Een goed ontworpen plattegrond staat zeker op die lijst.

In dit artikel wordt kort uitgelegd wat een plattegrond is en waarom je deze nodig hebt. Daarna leren we je hoe je een plattegrond van een restaurant ontwerpt aan de hand van veel praktische voorbeelden.

Wat is een plattegrond van een restaurant?

Een generieke plattegrond van een restaurant

Een plattegrond van een restaurant is een plattegrond van de kamers in de ruimte, samen met de meubels en andere elementen zoals de wachtruimte, eetkamer, keuken, opslag, toilet, bar, personeelsruimte, enz. De plattegrond van het restaurant helpt je om alle elementen in de juiste volgorde te plaatsen en de ruimte te maximaliseren.

Het is essentieel om paden te maken zodat medewerkers en gasten soepel kunnen bewegen. Maak tafelschikkingen op een manier dat gasten zich op hun gemak voelen en een gevoel van privacy hebben.

Waarom is het belangrijk om een plattegrond te hebben?

De plattegrond van het restaurant geeft je een idee van de hele ruimte. Het kan je een idee geven van hoe je het beste gebruik kan maken van de ruimte en ook paden kan maken voor gemakkelijke verplaatsing van klanten en werknemers. Je kan het altijd veranderen als er ruimte is voor verbetering.

Gasten houden van privacy tijdens het dineren en weining tafels in de buurt. Terwijl restauranthouders graag meer winst en meer tafels in de eetzaal willen. Dat probleem los je op door verschillende soorten zithoeken aan te bieden.

Restaurantlay-outs en veiligheidsrichtlijnen voor gepaste afstand (na Covid)

Een illustratie van een checklist

Aangezien Covid-19 restaurants aanzienlijk heeft getroffen, moeten restauranthouders enkele maatregelen nemen om deze industrie te helpen overleven. Hier zijn enkele essentiële stappen:

  • Bewaar voldoende afstand tussen de tafels ongeveer 1,5 meter)
  • Biedt afhaalmaaltijden aan
  • Stel gasten in staat om van tevoren eten te bestellen om wachten te voorkomen
  • Maak indien mogelijk barrières tussen tafels wanneer tafels te dicht bij elkaar staan
  • Beperk het aantal personen per tafel
  • Biedt buiten zitplaatsen aan
  • Gebruik betaalkaarten in plaats van contant geld
  • Zorg voor een digitaal menu - scan de QR-code om menu's te vermijden die tijdens hun leven honderden keren worden aangeraakt.
    (Tip: met een goed kassasysteem zoals Waiterio kunnen jouw klanten rechtstreeks vanaf een tablet of smartphone eten bestellen. Dit is een veel veiligere optie voor jouw restaurant.)

3 beste softwares om een plattegrond van jouw restaurant te maken

Tegenwoordig, nu de technologie is geëvolueerd om alles op je telefoon of computer te maken, heb je geen dure architecten en planners meer nodig om de plattegrond van jouw restaurant te tekenen.

Je kan gewoon een software gebruiken, creatief zijn en de plattegrond van jouw restaurant zo vaak wijzigen als je wil. Hier zijn enkele van de beste programma's die je kan gebruiken:

1. CAD-PRO

Het wordt wereldwijd gebruikt door meer dan 2,5 miljoen gebruiker maar het vereist enige vaardigheden en basiskennis. Het biedt voorbeeldplannen en veel waardevolle gratis functies, maar het hele pakket kost €99,95.

2. RoomSketcher

Het is gebruiksvriendelijk en je hebt geen voorkennis nodig om dit programma te gaan gebruiken. Het heeft een basis met veel lay-outs, voorbeelden, 2D-, 3D- en 360-gradenweergaven, enz. Het biedt een gratis abonnement met enkele essentiële hulpmiddelen en abonnementen voor €49,- of €99,-.

3. Smartdraw

Het programma heeft tal van sjablonen die je kan gebruiken om de plattegrond van jouw restaurant te tekenen. Het is compatibel met zowel Windows als Mac. SmartDraw biedt een gratis proefperiode en kost €9,99 per maand.

Plattegronden van restaurants met voorbeelden

Afhankelijk van de grootte van jouw restaurant, kan het aantal kamers en elementen binnenin variëren. Hier zijn enkele van onze suggesties en voorbeelden om het beste uit de ruimte te halen.

1. Het eetgedeelte

De eetzaal is het meest cruciale onderdeel van het restaurantplan en moet de meeste ruimte in jouw restaurant innemen (60% - 40% totale restaurantruimte). Met het eetgedeelte verdien je geld, dus het moet de gasten van jouw restaurant een uitstekende ervaring kunnen bieden. De overige 40% is het PBK-gebied; personeelskamer, berging en keuken.

Zoals gezegd is de afstand tussen tafels belangrijk omdat mensen van privacy houden tijdens het dineren. Verlichting en muziek, kleuren van de muren en het meubilair en het comfort van stoelen - zijn de elementen die de algehele beleving en sfeer beïnvloeden.

Afhankelijk van je concept zorg je ervoor dat al die elementen goed bij elkaar passen en houdt dit ook zo; dat wordt je handelsmerk. Je kan een schilderij of een bord plaatsen of een muur decoreren om uniek en indrukwekkend te zijn. Zo kunnen mensen foto's maken van je restaurant en deze delen op social media. Dit maakt jouw restaurant populair.

Hoe groot moet de eethoek zijn?

De vorm en grootte van de stoelen en tafels kunnen van invloed zijn op het ruimtegebruik in jouw restaurant. Je kan echter verschillende zitstijlen in jouw restaurant combineren om optimaal gebruik te maken van de ruimte die je hebt.

Plaats de tafels zo dat obers elke tafel gemakkelijk kunnen passeren en benaderen zonder de gasten aan de tafels eromheen te storen. Zorg voor bijzettafels in elke ruimte waar de obers tijdelijk extra bestek en borden kunnen plaatsen. Dit is om te voorkomen dat je door de eetzaal rent, wat ongemak kan veroorzaken voor gasten tijdens het eten.

Voor zakenmensen die van privacy houden is het goed om een geïsoleerde ruimte te hebben. Ook zijn een paar zitjes aan de bar zijn essentieel; sommige mensen zitten graag aan de bar.

Maar de bar kan ook als wachtruimte worden gebruikt. Mix dit met tafels voor twee, vier of zes personen. Je kan ook community-tafels plaatsen die erg populair worden. Stel dat er een breed scala aan zitplekken is; het geeft gasten verschillende opties waar ze zich prettig voelen. Houd ook rekening met mensen met een handicap bij het plaatsen van de tafels.

Plattegrond van de eetzaal van een restaurant

Afbeeldingscredits: CAD PRO

2. De restaurantkeuken

Kijk naar de voedselstroom en verschillende stations in de keuken. In een keuken heb je een kookgedeelte, voorraad en opslag. Het werk- of bereidingsstation moet in het midden staan, zodat de koks en het personeel tegenover elkaar kunnen staan.

Een dergelijke opstelling voorkomt dat de medewerkers elkaar tijdens het werk tegen het lijf lopen. Op deze manier verloopt de voedselstroom vlotter en efficiënter. Dit minimaliseert de kans op ongelukken in de keuken.

Plattegrond restaurant keuken

Afbeeldingscredits: smartdraw

3. De wachtruimte

Let bij het ontwerpen van de plattegrond van het restaurant niet op de wachtruimte. De wachtruimte is de plek waar jouw gasten wachten voordat ze plaats kunnen nemen in het restaurant. Dat is behoorlijk ongemakkelijk en verontrustend voor de klanten.

Dus het minste wat je kan doen is ze voorzien van comfortabele stoelen en bartafels in plaats van ze te laten staan en de weg naar de ingang van het restaurant te blokkeren. Een andere optie naast de wachtruimte is om jouw klanten zitplaatsen aan de bar aan te bieden als er voldoende ruimte is.

4. Eethoek buiten

Een enorme troef voor een restaurant is om een eethoek buiten te hebben. Het is vooral geschikt voor dagen dat het mooi weer is. Het is ook geschikt voor het omgaan met COVID19-problemen en -beperkingen.

Het eetgedeelte buiten moet een verlengstuk zijn van het eetgedeelte binnen om de efficiëntie van de bewegingen van de obers te verhogen. Dit helpt de obers ook om een duidelijk overzicht te hebben van de buitenruimte. Het perfecte scenario is om een tuingericht gebied te hebben; dit is esthetisch en geeft jouw gasten wat privacy en comfort. Behalve tuinonderhoud is er niet veel te doen.

Als het eetgedeelte buiten aan de straatkant ligt, met veel verkeer en mensen, is een soort barrière nodig om het eetgedeelte te isoleren van de drukte van buitenaf.

Dat kun je doen door het gebied af te dekken met glas of door een soort platform te bouwen met een hek eromheen. Je kan het eetgedeelte ook omringen met wat planten en vegetatie, zodat het hoog genoeg is om de straat te blokkeren en je gasten te isoleren van de drukke straat.

Plattegrond voor eetgedeelte buiten van een restaurant

Afbeeldingscredits: Cad Pro

5. Plattegrond van de bar

Probeer bij het maken van een plattegrond van het restaurant voor het bargedeelte de zitcapaciteit voor de bar zo veel mogelijk te maximaliseren. Zoals gezegd zitten sommige gasten graag aan de bar, maar de bar kan ook de wachtruimte interpreteren als je die niet hebt.

Grote bars en comfortabele barkrukken geven een uitstekend beeld en dragen bij aan de ontspannen sfeer. De bar en de zitgedeeltes moeten zo worden geplaatst dat de gasten niet naar de rest van het eetgedeelte kijken.

De bar is een ruimte waar meestal alleen drankjes worden geserveerd. Daarom worden de gasten vaak alleen bediend door de barmannen. Er zijn gevallen waarin bars ook eten serveren, maar de obers zijn in de meeste gevallen alleen op het eetgedeelte geconcentreerd.

Rechte en vierkante staven lijken misschien meer ruimte in te nemen, maar je kan ze volledig benutten. In dat geval kun je meer zitplaatsen rondom de bar plaatsen en heb je een grotere werkruimte voor barmannen bij de bar. Hoewel ronde staven er misschien efficiënter uitzien, nemen ze ruimte in beslag en laten veel lege en onbruikbare kamers achter.

Plattegrond van een restaurantbar

Afbeeldingscredits: Senaterace

6. Toiletplan

Zorg ervoor dat het toilet een duidelijke positie en borden heeft om te voorkomen dat de gasten ronddwalen. Zo komen ze niet de hele tijd de personeelsruimtes binnen of vragen ze de obers. Toiletten moeten gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit het eetgedeelte, maar toch ver genoeg van het eetgedeelte omdat niemand naast het toilet wil zitten. Plaats geen tafels naast de ingang van het toilet.

Toiletten moeten schoon, goed onderhouden en verdeeld zijn voor dames en heren; dit heeft een grote impact op de algehele gastbeleving van de badkamer. Goed onderhoud en genoeg ruimte in het toilet zijn een groot voordeel.

Bied aanvullende goederen aan zoals schoenpoets, pads, deodorants, snoepjes of iets dat gasten zelf kunnen serveren; details worden gerespecteerd en hebben invloed op de algehele gastervaring. Zorg ook voor een plek voor gasten met een handicap.

Plattegrond van het restaurant openbaar toilet

Afbeeldingscredits - smartdraw

7. De ingang

De entree is essentieel omdat deze de eerste indruk maakt. De entree moet mensen aantrekken, niet alleen degenen al wisten dat ze naar jouw restaurant zouden komen. Daarom moet de voorkant authentiek en opvallend zijn om mensen op straat aan te trekken.

Net als bij het eetgedeelte moet de entree een gevoel van helderheid, rust en een warme sfeer geven. Plaats een gastheer om elke gast een warm welkom te geven en begeleid ze naar de beschikbare tafels.

De lay-out hangt af van het algemene concept van jouw restaurant, maar aantrekkelijk en eenvoudig is wat mensen leuk vinden.

Zet je menukaarten voor de ingang zodat potentiële bezoekers kunnen laten zien wat je te bieden hebt. Op die manier laat je ze een tijdje voor jouw restaurant stoppen voordat je besluit naar binnen te lopen. Plaats indien mogelijk een gastheer die hen kan helpen het menu door te nemen en het aanbod van het restaurant te presenteren, maar alleen als de gastheer interesse ziet in de potentiële klanten voor jouw restaurant.

Vooraan staan en "schreeuwen" naar gasten om naar jouw restaurant te komen, kan behoorlijk vervelend en weerzinwekkend zijn. Dit zie je vaak in zeer toeristische gebieden, waar alle restaurants min of meer hetzelfde aanbieden.

Zorg voor een kleine receptie, waar je de gasten kan begroeten en hun jas kan aannemen. De ingang moet op straatniveau zijn of een of twee treden naar de hoofdingang. Ingangen waarbij trappen onder het straatniveau naar kelders leiden, zijn niet goed zichtbaar en niet toegankelijk.

8. Nooduitgangen

Breng tijdens het plannen van nooduitgangen op de plattegrond van je restaurant alle uitgangen die je hebt in kaart. Dan moet je ze voor iedereen zichtbaar maken. Tijdens het evacuatieproces zijn exit-borden een grote hulp om het restaurant snel en efficiënt leeg te maken.

Meestal worden deze nooduitgangen helemaal niet gebruikt, dus gebruiken werknemers ze voor andere doeleinden, en op die manier kunnen ze die uitgangen blokkeren. Zorg ervoor dat ze duidelijk en begaanbaar zijn. Elke kamer in het restaurant moet een nooduitgang hebben om te voorkomen dat iemand bekneld raakt tijdens een ongeval. Ook moet elke kamer een brandblusser hebben.

Of de uitgang nu een raam of een deur is, elke kamer heeft er een nodig. Train jouw medewerkers voor calamiteiten en organiseer brandoefeningen zodat zij zich op dergelijke situaties kunnen voorbereiden.

Plattegrond voor nooduitgangen van een restaurant

Afbeeldingscredits: smartdraw

9. Personeelskamer/Privékamers

Zorg er bij het maken van een plattegrond van een restaurant voor dat je alle privéruimtes groepeert. Meestal bevindt de personeelskamer zich naast de keuken of het kantoor. Zorg voor voldoende ruimte voor jouw personeel om te kunnen rusten tijdens pauzes.

Plattegronden voor kleine restaurants

Je moet creatief zijn bij een gebrek aan ruimte en het middelpunt van de aandacht slepen van je minpunten naar je sterke punten - wees creatief en gebruik wat je te bieden hebt. Restaurants hebben veel verschillende kamers en elementen nodig. Je kan echter sommige kamers combineren en sommige kamers indelen om ruimte te besparen.

Als de ruimte klein is, zorg er dan voor dat de plafonds hoog zijn, want hierdoor lijkt de ruimte visueel groter en comfortabeler.

Hier zijn enkele voorbeelden van creatieve kleine restaurantontwerpen:

Hier een voorbeeld van een plattegrond voor een klein restaurant:

Plattegrond voor een klein restaurant

Afbeelding tegoed: CAD PRO

6 tips voor het ontwerpen van de indeling van jouw restaurantplattegrond

Het ontwerpen van een plattegrond van een restaurant is niet eenvoudig, vooral als je vanaf het begin begint. Er zijn zoveel dingen die je moet doen en je zult het gevoel hebben dat je niet weet waar je moet beginnen. Het is een moeilijk proces dat veel organisatie en tijd kost; hier zijn echter enkele tips die jou tijdens dat proces kunnen helpen.

  1. 60:40-regel voor ruimte : Front-of-house (FOH) personeel zou idealiter 60% van de ruimte van jouw restaurant moeten zijn, en achterkant van het restaurant zou 40% moeten zijn
  2. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels van de overheid : Voordat je een restaurantplan maakt, moet je alle vereisten bij de lokale overheid navragen, want in sommige gevallen moet je een vergunning verkrijgen en het plan indienen.
  3. Maak plannen voor de lange termijn : Bij het ontwerpen van jouw restaurant moet je rekening houden met jouw plannen voor de korte en lange termijn. Materialen die je wilt gebruiken, verbouwingen die je in de toekomst misschien hebt. Zou je investeren in het beste materiaal en toekomstige reparaties vermijden, of zou je jouw restaurant stap voor stap bouwen terwijl je werkt en winst maakt?
  4. Begrijp jouw restaurant vanuit het oogpunt van de klant : Creëer een geweldige ervaring voor jouw gasten, maar houd de focus op efficiëntie en verlaag de kosten. Verplaats je tijdens het ontwerpproces in de schoenen van je gasten en kijk vanuit de ogen van de gast naar de ruimte om te zien wat er ontbreekt of wat verbeterd kan worden.
  5. Efficiëntie is cruciaal : een efficiënte workflow is belangrijk om jouw bedienend personeel een duidelijk pad van de eetzaal naar de keuken te geven. Functionaliteit verdient de voorkeur boven esthetiek.
  6. Toegankelijkheid : Maak een restaurant toegankelijk voor elke gast. Voeg ruimte voor rolstoelen toe naast de trap.
Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen