Restaurantleveranciers: hoe haal je het beste eruit?

Restaurantleveranciers: hoe haal je het beste eruit?

Leer hier hoe u de beste restaurantleveranciers voor uw bedrijf kunt krijgen!

Geplaatst door Victor Delgadillo de 15 november 2021

Weet u niet hoe u leveranciers voor uw restaurant moet kiezen?

Moet u leveranciers gaan kiezen voor uw levensmiddelenbedrijf?

Als het om restaurants gaat, kan het kiezen van de meest geschikte aanbieders u veel problemen besparen of u veel problemen bezorgen. Zij zijn degenen die de macht hebben om uw restaurant in één dag geheel of gedeeltelijk uit te schakelen!

In dit artikel ga ik het met je hebben over:

  • Het belang van het kiezen van de beste leveranciers voor uw restaurant.
  • Het leveranciersselectieproces.
  • De soorten providers waarmee u rekening moet houden.
  • Tips om de beste te kiezen.

Daarnaast geef ik je enkele tips zodat je de beste klant wordt voor je leveranciers, want het versterken van de relatie met je commerciële bondgenoten is essentieel voor je bedrijf.

Laten we beginnen!

Het belang van het kiezen van de beste leveranciers voor uw restaurant

restaurant leverancier lossen bestelwagen

Het kiezen van de beste leveranciers voor uw restaurant is een kwestie van leven en dood - uw bedrijf draait om het omzetten van hun producten in heerlijke gerechten voor uw gasten!

Dus als die producten niet bestaan, zit je restaurant in ernstige problemen.

Het is waar dat een slechte leverancier uw bedrijf binnen een dag kan uitschakelen , of gewoon de werking van uw restaurant kan belemmeren door een paar minuten of uren later te arriveren dan gepland.

Ze zijn zo belangrijk voor uw restaurant dat u ze zelfs in uw bedrijfsplan zou moeten opnemen.

Bovendien kunnen ze u ook veel geld laten uitgeven als ze u producten sturen die u niet hebt besteld (vooral als u ze zonder te vragen ontvangt), of producten van slechte kwaliteit, of erger nog, producten die zeer dicht bij de vervaldatum zitten die je sneller moet gebruiken dan je had gepland.

Aan de andere kant kan het hebben van de juiste leveranciers aan uw zijde uw restaurant veel helpen.

Op welke manier? Geeft u precies wat u nodig heeft en meer dan u verwacht.

Onthoud dat een gezond bedrijf een groeiend bedrijf is - als uw leveranciers groeien, heeft u meer mogelijkheden om betere producten, meer variatie en meer te krijgen.

Om deze redenen is het van vitaal belang om verantwoordelijke zakenpartners te hebben die synergie creëren tussen uw bedrijf en dat van hen.

Maar hoe bereik je deze synergie? Het begint allemaal met de selectie van aanbieders.

Ik vertel je hieronder meer over het proces.

Het proces om leveranciers voor uw levensmiddelenbedrijf te kiezen

handen schudden met een restaurantleverancier

Het kiezen van de beste leveranciers voor elk type restaurant hoeft geen moeilijke taak te zijn. In feite is het vrij eenvoudig, vooral als u zich in een gebied bevindt met een breed aanbod aan providers.

Daarom deel ik hier het proces dat ik heb gebruikt om ze te kiezen.

1. Identificeer de behoeften van uw restaurant

De behoeften van uw restaurant bepalen welk type distributeurs u als zakenpartners nodig heeft.

Je zou moeten overwegen:

  • Leveranciers van rundvlees.
  • Groente leveranciers. Sommige restaurants hebben groenteverkopers buiten hun gebied nodig om een of twee soorten groenten te krijgen.
  • Pluimveeleveranciers voor kip, eieren en andere vogels.
  • Leveranciers van vis en zeevruchten.
  • Kruiderij distributeurs.
  • Plantaardige olie distributeurs.
  • Distributeur van industriële reinigingsproducten.

In sommige landen is het voor restaurants noodzakelijk om specifieke diensten te hebben die in de categorie aanbieders vallen. Bijvoorbeeld schoonmaakdiensten voor industriële apparatuur, reiniging van vetafscheiders, diensten voor duurzaam afvalbeheer voor zaken als gebruikte olie en meer.

Bovendien gebruiken sommige restaurants extra diensten van dezelfde leveranciers, zoals schoon, kant-en-klaar vlees, specifieke kipdelen en meer.

Zorg ervoor dat je deze lijst goed bestudeert.

Zodra u een lijst heeft met de specifieke behoeften van uw restaurant, komt de volgende stap.

2. Identificeer potentiële leveranciers

kleurrijke groenten

Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om op zoek te gaan naar leveranciers. Er zijn verschillende manieren waarop u leveranciersinformatie kunt verkrijgen.

  • U kunt zoeken op websites, zoals lijsten en forums.
  • U kunt onderzoek doen op sociale netwerken.
  • U kunt informatie over leveranciers opvragen bij kamers van koophandel.
  • Vraag het aan collega's van andere restaurants.
  • In restaurants kun je ernaar vragen.

Als u moeilijk te vinden producten nodig heeft, moet u wellicht op zoek gaan naar bedrijven die de gewone consument een beetje onbekend is, voor diensten zoals het importeren van bepaalde ingrediënten en meer.

Als dat het geval is, kun je restaurants benaderen die vergelijkbaar zijn met wat je in gedachten hebt voor je concept om meer te weten te komen over hun leveranciers, wat essentieel is als je authenticiteit wilt bereiken. Dit is veel belangrijker als je minder populaire gastronomie wilt implementeren.

3. Neem contact op met de aanbieders

Als je eenmaal een behoorlijke lijst hebt van de providers die je nodig hebt, is het tijd om contact met hen op te nemen.

U zult verschillende vragen moeten stellen met betrekking tot de service die zij bieden:

  • Als ze het volume aankunnen dat je nodig hebt voor elke bestelling.
  • Als ze het aantal bestellingen aankunnen dat je wekelijks of maandelijks moet doen.
  • De kosten van de dienst.
  • Als het in de toekomst mogelijk zou zijn om het aantal bestellingen te vergroten — als uw restaurant een succes is, heeft u zeker meer voorraden nodig om te kunnen functioneren, en dat kunt u niet doen als u geen solide infrastructuur hebt.
  • En alle andere belangrijke vragen die je hebt - het is een goed idee om zoveel mogelijk vragen te stellen om misverstanden later te voorkomen.

Vergeet niet uw bedrijf en uw behoeften grondig te beschrijven, aangezien dit ook een belangrijk onderdeel is van een goede relatie met uw distributeurs.

Je kunt natuurlijk altijd proberen te onderhandelen, maar doe het voorzichtig, want ze kunnen je geen goede service bieden zonder het nodige te vragen.

4. Stel uw leveranciers op de proef

Ten slotte moet u gaan samenwerken met uw nieuwe leveranciers, distributeurs, producenten en meer. Dit maakt deel uit van de zoektocht omdat u uw lijst met behoeften van stap één moet omzetten in een checklist.

Gedurende de eerste drie maanden moet u ervoor zorgen dat de providers hun einde van de deal nakomen.

Dat omvat:

  • Bestellingen op tijd bezorgen.
  • Geen beschadigde producten.
  • Geen producten in de buurt van de houdbaarheidsdatum.
  • Dat ze geen dingen brengen die je niet nodig hebt of waar je niet om hebt gevraagd.
  • En dat ze door de verschillende seizoenen heen een goede prijs of in ieder geval een constante prijs aanhouden.

Ten slotte, als ze hun kant van de deal niet kunnen houden, moet je opnieuw beginnen te zoeken - als er anderen zijn, natuurlijk.

Wat te doen als er niet veel providers in uw regio zijn?

Als dit het geval is, moet u mogelijk andere strategieën toepassen om ze te bereiken, zoals samenwerken met kleine leveranciers of familieboerderijen, of uw eigen leveranciers creëren door in boerderijen te investeren, en meer.

Wat wel zeker is, is dat u veel meer geld zult moeten uitgeven of zelfs moet heroverwegen of het een goed idee is om een restaurant in uw buurt te openen. Zo belangrijk zijn aanbieders.

Tips voor het kiezen van de beste leveranciers voor uw restaurant

handen met druiven

Hier zijn een paar eenvoudige tips die u kunt volgen om de beste leveranciers te vinden:

  1. Zoek naar de meeste leveranciers in uw regio - op deze manier zorgt u ervoor dat alles altijd vers is. Dit is essentieel als u veel groenten in uw restaurant moet gebruiken.
  2. Zoek naar lokale producenten die essentiële producten sneller bij je kunnen leveren. Als ze niet de beste zijn, kunt u in geval van nood gebruik maken van hun diensten.
  3. Probeer geen lage prijzen te vinden zonder eerst de service te proberen. Er zijn bedrijven met lage prijzen die qua servicekwaliteit niet kunnen concurreren met duurdere.
  4. Als je producten uit een andere regio nodig hebt, zoek ze dan op in de dichtstbijzijnde regio die ze kan aanbieden. Dit bespaart u transportkosten en zorgt ervoor dat alles vers is.
  5. Kijk voor beoordelingen van providers op internet en sociale netwerken. U kunt ook met andere restauranteigenaren praten om te vragen naar de service en of zij deze aanbevelen.
  6. Neem geen genoegen met de eerste die je vindt! U moet de service altijd een tijdje testen om er zeker van te zijn dat deze aan alle behoeften van uw bedrijf voldoet. Als er iets verbeterd kan worden, kun je altijd met een andere aanbieder afspreken.

Extra tip: Als je toch geïmporteerde producten moet gebruiken, kijk dan wat de beste methode is. Het kan goedkoper zijn om ze zelf te importeren dan om hiervoor een dienst te gebruiken. Daarnaast kunt u een secundair bedrijf creëren door producten te importeren die andere bedrijven gebruiken of die direct goed verkopen aan de consument.

Vergeet niet om een goede klant te zijn

zaken doen met een laptop

Iets dat niet iedereen vermeldt, is dat het hebben van goede providers niet alleen gaat over wat ze voor je kunnen doen - zoals elke relatie, het is tweerichtingsverkeer .

Daarom moet u er altijd aan denken een goede klant te zijn voor uw distributeurs.

Hier zijn enkele tips die u kunt gebruiken om uw relatie met deze zakenpartners te verbeteren:

  1. Betaal op tijd en met volledige bedragen. Het kan een vriendschap zijn, maar het is vooral een zakelijke relatie.
  2. Behandel degenen die verantwoordelijk zijn voor het leveren van de producten goed. Bied water, eenvoudige maaltijden, drankjes en andere gunsten aan om hun vertrouwen te winnen. Een goed mens zijn kost je ook niets!
  3. Feliciteer de distributeurs en leveranciers met wie u in contact blijft voor een goede baan. Je kunt ze ook minstens één keer uitnodigen voor een etentje.
  4. Organiseer uw bestellingen en maak ze altijd op tijd. Dat vraagt ook om goed voorraadbeheer.
  5. Systematiseer de ontvangst van bestellingen, zodat het zo snel mogelijk is. Organiseer uw keukenteam en andere medewerkers om te helpen bij het ontvangen van leveringen. Uw restaurant is vast niet het enige waar ze moeten bezorgen!
  6. Probeer niet te onderhandelen als u tevreden bent met de service die zij u bieden.
  7. Werk aan de relatie die u heeft met elke persoon die met uw leveranciers werkt. Van de distributeurs en de mensen die verantwoordelijk zijn voor de klantenservice tot de mensen met de hoogste rang. Ze denken graag met je mee!

Deze simpele tips zullen je enorm helpen om een goede relatie met je leveranciers te onderhouden.

In de tijd dat ik met restaurants werk, heb ik veel restauranteigenaren gekend die niet beseffen dat de leveranciers niet slecht zijn, maar dat ze slechte klanten zijn , en dat dit een groot deel van het probleem is.

Wees niet die klant waar niemand mee wil werken.

Leveranciers dicteren de kwaliteit van uw restaurant!

Aangezien leveranciers de kwaliteit bepalen van de producten die u gebruikt om de heerlijke gerechten op uw menukaart te bereiden, is het een goed idee om altijd een goede relatie met hen te onderhouden.

Een slechte relatie met hen kan veel problemen veroorzaken. Producten die beschadigd zijn, de houdbaarheidsdatum naderen, slecht verpakt zijn of ongeschikt zijn voor consumptie, zullen veel tijd verspillen - en als u ze gebruikt, kunnen ze uw restaurant verliezen.

Daarom moet elk onderdeel van het proces van een gerecht van de boerderij of fabriek tot aan de tafel worden verzorgd, en ook de relatie met de mensen die het mogelijk maken.

Heeft u een goede leveranciersinfrastructuur in uw restaurant?

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen