Restaurantveiligheidstips voor COVID-19

Restaurantveiligheidstips voor COVID-19

Houd de werknemers van uw restaurant veilig

Geplaatst door Victoria Crowe de 22 december 2020

Restaurants en professionele keukens kunnen potentieel gevaarlijke werkplekken zijn als er geen effectieve veiligheidsmaatregelen worden gevolgd. Er is maar één natte ondergrond of zwaar voorwerp nodig om een medewerker ernstig letsel te bezorgen. Het duurt gemiddeld 30 dagen voordat iemand weer aan het werk is na een blessure.Daarom is het zo belangrijk om uw werknemers te beschermen.

Algemene veiligheidstips voor restaurants tijdens COVID-19

Het is nu belangrijker dan ooit om de veiligheid te handhaven - of het nu buiten of binnen is, zoals uw restaurant. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat je niet alleen jezelf, maar ook je werknemers en klanten beschermt tijdens het coronavirus. Dit is wat u nu kunt doen om iedereen te beschermen:

  • Voer een risicobeoordeling uit: een COVID-19-risicobeoordeling helpt u risico's te beheersen en mensen te beschermen. Stel vast wat de overdracht van het virus zou kunnen veroorzaken, denk na over wie er risico zou kunnen lopen, beslis hoe waarschijnlijk het is dat iemand kan worden blootgesteld, en neem maatregelen om het risico te verwijderen of te beheersen.
  • Reinig vaker: verhoog het aantal keren dat u oppervlakken reinigt, vooral die die veel worden aangeraakt. Voeg meer handreinigingsstations toe en vraag zowel personeel als klanten om deze te gebruiken en ook vaker hun handen te wassen. Dit is vooral belangrijk in een restaurant waar keukenpersoneel regelmatig met eten bezig is.
  • Gezichtsbedekking: vraag uw klanten waar dit wettelijk verplicht is om gezichtsbedekking te dragen zodat zij zichzelf en de mensen om hen heen - inclusief uw werknemers - veilig houden. Dit geldt ook voor uw medewerkers; ze moeten ofwel gezichtsmaskers of schilden dragen om mogelijke overdracht te stoppen.
  • Dwing sociale afstand af: als werkgever kan het zijn dat u de indeling van uw restaurant zowel in de keuken als in het zitgedeelte moet wijzigen. U kunt minder personeel in de keuken hebben en zelfs borden en eenrichtingssystemen plaatsen die iedereen kan volgen, zodat iedereen op veilige afstand van elkaar kan blijven.
  • Verhoog de ventilatie: Houd deuren en ramen waar mogelijk open en laat ook te allen tijde ventilatiesystemen draaien.
  • Stuur personeel naar huis wanneer ze symptomen vertonen: zelfs als u besluit om tijdens ploegendiensten minder personeel te hebben, als iemand coronavirus symptomen vertoont, stuur ze dan naar huis om zichzelf te isoleren. Of het nu gaat om hoesten, hoge koorts of zelfs het verliezen van hun smaak- of reukvermogen, ze zouden niet in het restaurant moeten werken.

Voer veiligheidscontroles uit voor uw keuken

Werknemers moeten zich kunnen concentreren op hun werk zonder zich zorgen te hoeven maken over hun veiligheid. Een goede plek om te beginnen is met een keukenveiligheidsrisicobeoordeling. Dit omvat het identificeren van de gevaren die aanwezig zijn in de keuken en wie het meeste risico loopt om letsel op te lopen. Dit kan van alles zijn, van scherpe messen en zware dozen tot natte vloeren en hete vloeistoffen.

Wanneer u elke dag op dezelfde plek werkt, is het gemakkelijk om mogelijke gevaren over het hoofd te zien, dus zorg ervoor dat het identificatieproces grondig is. Vraag het keukenpersoneel na te denken over gevaren die u misschien hebt gemist.

Als je eenmaal een lijst hebt gemaakt van alle mogelijke risico's in de keuken, overweeg dan wie er schade kan lijden en hoe. Deze informatie is handig als het gaat om het nemen van beschermende maatregelen.

Sommige risico's zullen voor de hand liggend lijken, maar ze zijn net zo belangrijk voor de keukenveiligheid en moeten serieus worden behandeld. Het personeel dat nieuw is in keukenomgevingen beseft mogelijk enkele van de meest voorkomende risico's niet, dus een beoordeling zorgt ervoor dat ze worden beschermd.

Nadat u de risico's heeft verzameld, moet u overwegen of u ze volledig kunt verwijderen of in ieder geval kunt verminderen tot waar schade onwaarschijnlijk is. Oplossingen kunnen de toegang tot het gevaar verhinderen, beschermende uitrusting verspreiden of een alternatief vinden.

Als u klaar bent, deelt u uw bevindingen met het bredere keukenteam en stelt u hen op de hoogte van eventuele wijzigingen. Denk er dan aan om de beoordeling regelmatig te herzien, aangezien gevaren veranderen en nieuwe leden zich bij het team voegen.

Houd regelmatige trainingssessies voor het personeel

De meest effectieve manier om veiligheidsincidenten in de keuken te verminderen, is door middel van regelmatige training. Alle personeelsleden moeten de veiligheidsprocedures kennen die moeten worden gevolgd voor een verscheidenheid aan scenario's en incidenten.

Voer een paar oefeningen uit om te zien hoe het personeel presteert. Wisten ze wat ze moesten doen? Hebben ze fouten gemaakt? Zelfs eenvoudige situaties zoals een gebroken glas vereisen een bepaalde procedure. Weten uw keukenpersoneel wat dat is?

Regelmatige training zorgt ervoor dat iedereen is voorbereid op elk veiligheidsscenario. Neem de tijd om verschillende oefeningen uit te voeren, zodat alle leden van het team voorbereid zijn in het onwaarschijnlijke geval van nood.

Voer de regelmatige brand- en evacuatieoefeningen uit, zodat het personeel zichzelf en gasten kan beschermen als de situatie dit vereist. Ze moeten de cruciale stappen kennen die ze moeten nemen voor hun specifieke rol en waar ze elkaar buiten kunnen ontmoeten als ze eenmaal geëvacueerd zijn.

Lees meer over het beheren van het personeel van uw restaurant in dit artikel.

Zorg voor veiligheid van apparatuur

Restaurants en professionele keukens beschikken over apparatuur die gevaarlijk kan zijn als deze niet goed wordt onderhouden. Mixers, molens, ovens en snijmachines vormen allemaal gevaren voor gebruikers als ze de goede veiligheidspraktijken niet volgen.

Iedereen die apparatuur moet gebruiken, moet de nodige training krijgen om veilig te blijven. Bovendien moeten alle machines regelmatig worden schoongemaakt, geïnspecteerd en onderhouden, zodat ze altijd aan de vereiste norm voldoen.

Voer een snelle audit uit van het restaurant of de keuken waarin u werkt. Wanneer zijn de machines voor het laatst geïnspecteerd of vervangen? Zijn potentieel gevaarlijke machines uitgerust met beschermkappen om de gebruiker te beschermen?

Draag de juiste kleding

Om de kans op ongevallen op de werkplek te verkleinen, dient u de juiste kleding voor uw functie te dragen. Kleding, schorten, handschoenen, haarnetjes en andere essentiële items moeten indien nodig worden gedragen om de keuken een veilige en hygiënische plek te houden voor iedereen die er gebruik van maakt.

Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het schoeisel van een persoon. Het dragen van de juiste schoenen kan het verschil zijn tussen een normale dienst en een ongeval waarbij u door een blessure niet meer kunt werken.

Bij het kiezen van het juiste paar werkschoenen zijn er een aantal criteria waarmee u rekening moet houden. Ten eerste, hoe slipvast zijn ze? Keukens en restaurants kunnen natte vloeren hebben waardoor personeelsleden uitglijden en vallen. Met slipvaste schoenen kunt u zich tussen verschillende vloeroppervlakken verplaatsen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een mogelijk ongeval.

Iets anders om te overwegen is hoe duurzaam en comfortabel ze zijn. Tijdens drukke diensten ben je veel onderweg. U hebt schoenen nodig die uw voeten kunnen beschermen en de ontwikkeling van gewrichtspijn kunnen voorkomen. Schoenen die niet zijn ontworpen om dergelijke intensieve werkperioden aan te kunnen, zullen uw voeten minder snel de steun geven die ze nodig hebben.

Keukens kunnen een drukke werkomgeving zijn en zware voorwerpen of scherpe messen kunnen gemakkelijk van oppervlakken worden geslagen. Het is van vitaal belang dat u schoeisel draagt dat de veiligheidskenmerken heeft die nodig zijn om uw voeten te beschermen. Zoek naar schoenen die lekbestendig zijn en voorzien van neuskappen, omdat deze uw voeten beschermen tegen scherpe voorwerpen en tenen die beschermen tegen vallende voorwerpen.

De gezondheid en veiligheid van restaurantpersoneel is ieders verantwoordelijkheid. Als iemand een gevaar ziet dat problemen kan veroorzaken, moet hij de nodige maatregelen nemen. Of het nu gaat om het informeren van anderen, ze moeten besluitvaardig en proactief zijn. Problemen overlaten aan andere mensen om mee om te gaan, is hoe ongelukken gebeuren.

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen