Soorten restaurantmenu's: hoe kies je de beste?

Soorten restaurantmenu's: hoe kies je de beste?

Lees hier meer over de verschillende soorten restaurantmenu's

Geplaatst door Victor Delgadillo de 7 oktober 2021

Ken je de verschillende soorten restaurantmenu's niet?

Weet u niet zeker welk type menu u moet kiezen voor uw bedrijf?

Er zijn verschillende soorten restaurantmenu's die u kunt kiezen voor uw restaurant.

Het menu van een restaurant is een belangrijk onderdeel van de verkoopstrategie, dus het kiezen van het beste type menu is van vitaal belang voor uw bedrijf.

In dit artikel zal ik het hebben over:

  • De verschillende soorten restaurantmenu's
  • Hun voor- en nadelen
  • En alles waar u rekening mee moet houden om het beste type voor uw bedrijf te kiezen

Wanneer u dit artikel hebt gelezen, kent u de verschillende soorten menu's en weet u welke het beste type menu's is die u in uw restaurant kunt gebruiken.

Laten we beginnen!

Soorten restaurantmenu

Twee soorten restaurantmenu's

Zoals ik al eerder zei, zijn er veel soorten restaurantmenu's.

Elk van hen heeft voor- en nadelen waardoor ze perfect zijn voor bepaalde soorten restaurants, en slechte opties voor andere soorten.

Ook is er, in mijn ervaring en volgens mijn onderzoek, niet echt een bruikbare classificatie voor de verschillende soorten menu's die er zijn.

Daarom heb ik een classificatie gemaakt die gemakkelijk te begrijpen is en die nieuwe ondernemers helpt te beslissen wat het beste type menu is.

Ik heb de verschillende soorten restaurantmenu's ingedeeld in vier categorieën

  • Statische menu's
  • Dynamische menu's
  • Menu's volgens het eten dat ze aanbieden?
  • En tot slot fysieke of digitale menukaarten.

Vervolgens vertel ik je uitgebreid over elk type.

Dynamische menu's

Dynamische menu's zijn menu's die geen constante elementen of items in hun samenstelling hebben.

De belangrijkste soorten dynamische menu's zijn dagmenu's en cyclische menu's.

Menu's van de dag

Menu van de dag en specials van de dag

De menu's van de dag zijn die met individuele gerechten of een gang van verschillende gerechten per dag.

De voordelen van dit type menu variëren.

Ze zijn een van de meest interessante en veelzijdige menu's, omdat ze chef-koks en koks creatieve vrijheid geven over wat er elke dag wordt bereid.

Deze menu's zijn ook geweldig als je een restaurant hebt met diverse opties met betrekking tot de ingrediënten die je kunt gebruiken, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Opgemerkt moet worden dat het een soort menu is dat restaurants met een gastronomisch aanbod breed en uniek genoeg houdt om kenners, critici, fijnproevers en meer aan te trekken .

Aan de andere kant heeft het twee nadelen die de optie onmiddellijk kunnen elimineren.

Koks en koks moeten bijvoorbeeld te allen tijde veel ervaring en creativiteit hebben om ze uit te voeren - creativiteit raakt op en ervaring is niet altijd beschikbaar.

Door deze nadelen is het mogelijk dat de uitvoering van de gerechten niet altijd even goed genoeg is, en dat het menu van de dag niet erg houdbaar is.

Cyclische menu's

Cyclisch menutype

Cyclische menu's zijn menu's die, zoals de naam al aangeeft, zichzelf herhalen in een cyclisch patroon gedurende een bepaalde periode.

Cyclische menu's kwalificeren als gemengde menu's omdat het meestal uitgebreide statische menu's zijn en slechts een deel van het menu elke dag wordt gebruikt.

Dit is wat het dynamisch maakt - de schotelrotatie.

Een van de belangrijkste voordelen van dit type menu is dat het de klant geïnteresseerd houdt.

Veel klanten hebben misschien een favoriet gerecht, dus u kunt er zeker van zijn dat ze terugkomen wanneer het beschikbaar is.

Omdat het gerechten roteert, houdt het ook het menu interessant.

Het houdt het werk ook interessant en is een geweldig menu als je een rotatie van posities in de restaurantkeuken wilt creëren, zodat alle koks weten hoe ze de verschillende gerechten moeten bereiden.

Aan de andere kant is het een riskant type menu, omdat het gebrek aan consistentie klanten kan vervreemden die favoriete gerechten hebben, maar die ze niet kunnen hebben wanneer ze maar willen, maar op specifieke dagen.

Statische menu's

Statisch restaurantmenu

Statische menu's worden het meest gebruikt in de restaurantindustrie.

Over het algemeen zijn ze gemakkelijker te onderhouden, zijn ze gemakkelijker te integreren met algemeen beschikbare ingrediënten en zijn ze geweldig om klanten tevreden te houden met dezelfde gerechten.

Er zijn ook meer soorten statische menu's:

  • Klassiek menu
  • Vaste menu's of prix fixe menu
  • A la carte menu's
  • Proefmenu's
  • Horecamenu's

Houd er rekening mee dat statische menu's niet voor onbepaalde tijd worden gebruikt, maar op elk moment kunnen worden gewijzigd, afhankelijk van het gemak van de wijziging.

Klassiek menu

restaurant & bar klassiek menu

Een klassiek statisch menu is een type dat je tegenwoordig in de meeste soorten restaurants kunt vinden.

Dit zijn menu's van verschillende grootte met specifieke gerechten voor de bediening van het restaurant.

Het is onveranderlijk, tenzij ze worden toegepast in combinatie met special of the day, dat het een specifiek gerecht is dat dagelijks verandert.

Dit type menu is geweldig omdat het weinig onderhoud vereist en overal toepasbaar is met toegang tot dezelfde ingrediënten het hele jaar door.

Ze zijn ook erg goed voor het opbouwen van klantenbinding in uw restaurant, vooral als alle gerechten op het menu kwalitatief zeer goed zijn - om nog maar te zwijgen van de winstgevendheid.

Aan de andere kant is dit type menu niet oneindig, en het is geen goed idee om erop te vertrouwen dat de verkoop altijd goed zal zijn. Het is een goed idee om te overwegen nieuwe gerechten toe te voegen of de verkoop van elk gerecht te bestuderen en de minst verkochte gerechten te elimineren om het menu te optimaliseren.

Ook kunnen klanten moe worden van hetzelfde culinaire aanbod, dus het is goed om te variëren door een nieuwe menukaart samen te stellen, met natuurlijk de favoriete gerechten van je vaste klanten.

Vaste menu's of Prix Fixe-menu

degustatiemenu of prix fixe menu

Vaste menu's, vaste prijs of vaste prijs menu's, zijn menu's met een gerecht en een vaste prijs.

Ze bestaan meestal uit voorgerechten, soepen of salades, hoofdgerechten, hoofdgerechten en desserts. Ze kunnen voor elk type gerecht verschillende opties hebben, maar de uiteindelijke prijs is zo berekend dat deze altijd hetzelfde is.

Dit soort menu's lijken erg op degustatiemenu's. Het belangrijkste verschil is dat de gerechten op een degustatiemenu uit meer gerechten bestaan, en hun doel is om gasten de beste gerechten te presenteren die door de chef zijn gemaakt.

Aan de andere kant zijn gerechten met een vaste prijs bedoeld om alle gasten hetzelfde eten aan te bieden, voor dezelfde prijs.

Menu's à la carte

Menu's à la carte zijn die waarbij elk van de gerechten afzonderlijk op het menu wordt geplaatst, of het nu gaat om contouren, hoofdgerechten of hoofdgerechten, en meer. Ze worden allemaal afzonderlijk en met hun prijzen weergegeven.

Dit geeft het diner de vrijheid om te beslissen wat ze willen eten, zonder vooraf gedefinieerde gerechten te hoeven kiezen.

Het grote voordeel van dit type menu's is dat ze zeer veelzijdig zijn, wat door klanten wordt gewaardeerd.

Het zorgt ook voor gerechten van hoge kwaliteit, omdat elk afzonderlijk wordt gemaakt en kan worden geperfectioneerd.

Aan de andere kant is dit type menu niet het meest geschikt voor alle restaurantkeukens. Er is echt goede organisatie, voorbereiding en teamwork voor nodig, zodat elk gerecht op hetzelfde moment klaar is.

Dit kan het koken bemoeilijken, omdat er meerdere stations nodig zijn om elke bestelling uit te voeren - hoewel dit ook afhangt van hoe uitgebreid het menu is.

Het kan ook de moeilijkheid van de service vergroten, omdat er meer obers nodig zijn om de verschillende gerechten te serveren, afhankelijk van de bestellingen - sommige soorten restaurantservices zijn beter geschikt voor dit type menu.

Proefmenu's

Een degustatiemenu bestaat, zoals ik al eerder zei, uit verschillende gerechten die door de chef-kok zijn gekozen om de gasten te verrassen met zijn ervaring, vaardigheid en techniek.

Bovendien is elk gerecht gemaakt om met elkaar te harmoniseren en om elke klant een homogene en indrukwekkende ervaring te bieden.

Het belangrijkste voordeel van dit type menu is dat het tal van gerechten bevat - die al dan niet zijn georganiseerd om een specifieke ervaring te bieden.

Het andere voordeel is dat het een menu is dat is gemaakt om de klant te verrassen met alle voorbereidingen, dus elk is van hoge kwaliteit en maakt een geweldige indruk op gasten.

Proefmenu's genereren veel winst voor restaurants, omdat ze, afhankelijk van hun samenstelling, en omdat ze worden gebruikt in haute cuisine-restaurants, duur kunnen zijn.

Er zijn weinig nadelen aan dit type menu.

De belangrijkste is dat ze niet in alle restaurants kunnen worden gebruikt.

Ze worden normaal gesproken gebruikt in restaurants van hoge kwaliteit, die ook een grote hoeveelheid apparatuur en personeel hebben om ze probleemloos uit te voeren.

Cateringmenu's

Cateringmenu's worden gebruikt bij evenementen door restaurants of diensten die uitsluitend aan catering zijn gewijd.

Deze menu's zijn statisch omdat ze bestaan uit een selectie van specifieke gerechten die worden gepland op basis van de smaak van de organisator van het evenement, die op zijn beurt kan zijn gebaseerd op de smaak van de gasten die het evenement bijwonen.

In de meeste gevallen zijn dit gerechten die voorafgaand aan het evenement worden bereid om zonder vertraging een goede gastronomische ervaring te bieden.

Opgemerkt moet worden dat het menu's van verschillende soorten of culinaire stijlen kunnen zijn, en in sommige gevallen worden ze niet gebruikt om gasten tevreden te stellen, maar als een extra onderdeel van het evenement - hoewel dit niet altijd het geval is.

Cateringmenu's hebben geen specifieke voordelen, aangezien het een eventservice is die maar één keer aangeboden mag worden en de menukaart niet echt afhankelijk is van het restaurant of de cateraar, maar van de klant.

Menu's volgens het soort voedsel

Deze categorie omvat dessertmenu's, kindermenu's en drankenmenu's. Sommigen van hen zijn onderverdeeld in subcategorieën waarover ik u later meer zal vertellen.

Dessertmenu's

toetjes menu

Dessertmenu's zijn menu's die, zoals de naam al doet vermoeden, bestaan uit voedingsmiddelen die als desserts worden beschouwd - waaronder een groot aantal bereidingen.

Dessertmenu's kunnen van verschillende soorten zijn, zoals vast, proeverij en meer dan de hierboven genoemde.

Het enige verschil is dat ze uitsluitend uit desserts bestaan.

De voordelen van dit type menu zijn interessant. Er zijn bijvoorbeeld restaurants op basis van desserts, waardoor dessertmenu's de voordelen kunnen aannemen van andere soorten menu's waarop ze zijn gebaseerd.

Een apart dessertmenu in uw restaurant is ook geweldig als u een breed scala aan heerlijke desserts heeft die uw gasten tevreden kunnen stellen.

Toch is het soms niet nodig om een dessertmenu te hebben, vooral als je niet een groot aantal desserts in je restaurant hebt. In dat geval kun je ze toevoegen aan je hoofdmenu.

Menu's voor kinderen

De menu's voor kinderen zijn samengesteld uit voedsel dat als aantrekkelijk kan worden beschouwd voor de kleintjes. Ze kunnen ook bestaan uit gezond voedsel voor kinderen , dat ook de moeilijkste smaakpapillen kan bevredigen.

De gerechten op dit soort menu's zijn eenvoudig, gemakkelijk te bereiden, ze bevatten niet veel kruiden en het zijn meestal combinaties die werken.

Het belangrijkste voordeel van het aanbieden van een exclusief menu voor kinderen is dat u de volwassenen in het gezin gemoedsrust geeft, aangezien ze weten dat ze de kleintjes naar uw restaurant kunnen brengen en daar geschikte opties voor kinderen zullen vinden.

Dit is niet verplicht, maar er zijn geen noemenswaardige nadelen aan het aanbieden van dit type menu in uw bedrijf.

Drankmenu's

Drankmenu's

Drankmenu's bestaan uit allerlei vloeibare bereidingen die u uw gasten kunt aanbieden.

Daarom kunnen ze worden onderverdeeld in verschillende subcategorieën, afhankelijk van het type drank:

  • alcoholische dranken of sterke drank
  • wijnen
  • alcoholische cocktails
  • alcoholvrije cocktails of mocktails
  • smoothies of milkshakes
  • smoothies
  • sappen of natuurlijke sappen
  • commerciële dranken
  • Menu's voor mixdrankjes

De meeste restaurants bieden geen aparte menukaart voor drankjes. Als het echter om een restaurantbar gaat, is het meer mogelijk dat er een aparte menukaart wordt aangeboden voor drankjes.

Sommige verfijnde restaurants hebben ook sterke drankmenu's, cocktailmenu's, wijnmenu's en meer in hetzelfde restaurant.

In gewone restaurants is het meer mogelijk om commerciële drankmenu's te vinden en zelfs gemengde menu's met verschillende soorten dranken.

Dit soort menu's heeft niet veel voordelen, tenzij uw bedrijf natuurlijk profiteert van de verkoop van drankjes - wat zeer waarschijnlijk het geval is als u drank verkoopt!

Fysieke en digitale menu's

De vierde categorie omvat fysieke en digitale menu's, die elk van dit soort menu's kunnen zijn, met als enige verschil het gebruikte formaat.

Fysieke menu's

Fysieke menu's worden het meest gebruikt in alle soorten restaurants.

Ze kunnen verschillende soorten lay-outs gebruiken, zoals menu's met één blad, drieluikmenu's, boekmenu's en meer.

Ze zijn goedkoop (hoewel dit afhangt van hun kwaliteit), gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk te vervangen.

Toch vormen ze een constante kostenpost voor uw restaurant vanwege het drukken van nieuwe menukaarten.

Digitale menu's

digitaal menu op sociale media

Digitale menu's zijn menu's die kunnen worden bekeken op allerlei soorten digitale apparaten, zoals computers, laptops, telefoons en tablets.

Dit soort menu's kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van het gekozen digitale formaat:

  • Menu in JPG- of PNG-afbeeldingsformaat — perfect voor plaatsing op sociale netwerken.
  • Menu in PDF-indeling — een afdrukklare indeling die u in high-definition kunt bekijken met behulp van PDF-readers.
  • Menu-apps voor smartphones.
  • De website van uw restaurant .

Elk van deze soorten menu's heeft verschillende voordelen, zoals het aanbieden van online bestellingen, het aantrekken van klanten of dat ze door uw gasten kunnen worden gedownload om op elk moment bestellingen te plaatsen.

Momenteel is het hebben van een digitale menukaart cruciaal voor elk restaurant om verschillende redenen, zoals om besmetting met Covid-19 te voorkomen, of vanwege de populariteit van het online bestel- en bezorgformaat.

Biedt u geen online bestellingen en bezorging aan in uw restaurant? Probeer de Waiterio POS en zet uw website in een paar minuten op!

Hoe kiest u het beste type menu voor uw restaurant?

Het kiezen van het beste type menu voor uw restaurant omvat veel dingen - van het concept van uw restaurant tot het soort diners dat u heeft of hoopt te hebben.

Het is een goed idee om te overwegen:

  • Het gebruiksgemak
  • De voorkeuren van je doelgroep
  • De winstgevendheid van het menu dat u wilt toepassen
  • Als u over alle benodigde apparatuur beschikt zodat het menu levensvatbaar en duurzaam kan zijn?
  • De investering die u moet doen om het menu te implementeren
  • En meer

En dan hebben we het nog niet eens over het belang van menu-engineering en menu-ontwerp.

Toch is het een complexe kwestie, die het verschil kan maken tussen goede verkopen en na een paar maanden een mislukt restaurant hebben.

Heeft u het juiste menu voor uw restaurant gekozen?

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen