Soorten restaurantservices: welke stijl moet u gebruiken?

Soorten restaurantservices: welke stijl moet u gebruiken?

Vind hier alles over de verschillende soorten restaurantservices of servicestijlen

Geplaatst door Victor Delgadillo de 4 oktober 2021

Weet je niet wat de verschillende soorten restaurantdiensten zijn?

Weet u niet zeker welk type service u moet kiezen voor uw levensmiddelenbedrijf?

Er zijn verschillende soorten restaurantservices die u in uw restaurant kunt gebruiken, naast de meest voorkomende stijl van vandaag: service in Amerikaanse stijl.

In dit artikel ga ik het hebben over:

  • De verschillende soorten diensten die er zijn
  • De voor- en nadelen van elk type service
  • Over andere ongebruikelijke soorten diensten
  • En over hoe u het beste type service voor uw restaurant kunt kiezen

Wanneer u dit artikel hebt gelezen, heeft u een volledig begrip van de verschillende service-opties waaruit u kunt kiezen voor uw restaurant. Daarnaast kunt u ook een eenvoudige handleiding volgen over het kiezen van het beste type voor uw levensmiddelenbedrijf.

Laten we beginnen!

De meest voorkomende typen restaurantservicestijlen

Ober serveert eten met de service in Amerikaanse stijl?

De meest voorkomende soorten restaurantservicestijlen die er zijn, zijn dezelfde die in de afgelopen honderd jaar zijn gebruikt.

Verrassend genoeg is er weinig veranderd als het gaat om het runnen van een restaurant en de verschillende manieren waarop eten wordt geserveerd aan gasten.

Natuurlijk heeft elk type service voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden voordat je ze in je restaurant toepast.

Vervolgens zal ik je vertellen over de meest gebruikte over de hele wereld.

Service in Amerikaanse stijl

ober die eten serveert

Service in Amerikaanse stijl is de meest voorkomende servicestijl die tegenwoordig over de hele wereld wordt gebruikt. Bij dit type bediening wordt het eten op een specifieke en gestandaardiseerde manier uitgeplaat vanuit de keuken van het restaurant.

Vervolgens wordt het geserveerd door de obers van het restaurant aan tafel, waar het diner kan genieten.

Dit is een eenvoudig en duidelijk type service.

Het heeft veel voordelen. Het beperkt bijvoorbeeld de hoeveelheid voedsel die bij het serveren wordt gebruikt, omdat elk bord even groot is.

Daarnaast verminder je verliezen en voedselverspilling en vereenvoudig je het berekenen van porties, voedselkosten en de algemene administratie van de keuken.

Ook worden er minder oberfouten gemaakt, omdat ze alleen het eten naar de tafel brengen en rekening houden met de specifieke behoeften van de gasten.

Een ander voordeel is dat de klant het eten gewoon ontvangt, geen fouten loopt en volop geniet van de service die het restaurant biedt.

Het nadeel van dit soort service is dat de rol van het diner niet interactief is, maar is verbannen naar het ontvangen van het eten en ervan genieten - dit maakt de ervaring gewoon en saai.

Zelfbediening

buffet met zelfbediening

Dit type service houdt in dat het diner hun eten serveert vanaf een tafel of aanrecht met verschillende opties.

Dit type service wordt meestal gebruikt in buffetrestaurants.

Het grote voordeel van deze vorm van dienstverlening is dat er minder personeel nodig is.

Bovendien kan de klant te veel serveren, wat goed is voor de verkoop van het restaurant.

Aan de andere kant is het een riskante vorm van service omdat het niet altijd mogelijk is om ervoor te zorgen dat het eten in zijn geheel wordt verkocht - hoewel dit meer te maken heeft met het type restaurant dan met de service.

Fastfood- of ketenrestaurantservice

McDonald's drive-in

Fastfoodrestaurantservice minimaliseert de interactie tussen diners en obers - deze laatste bestaan soms niet eens in dit soort restaurants.

Dit type service begint wanneer de klant aan een balie verschijnt, het eten bestelt, het eten betaalt en vervolgens in de rij gaat staan om hun eten te ontvangen.

Het wordt normaal gesproken toegepast in restaurantketens of franchises zoals KFC, Burger King en McDonald's.

Het grootste nadeel van dit type service is dat het niets bijzonders is omdat het niet gebaseerd is op beleefdheid, maar op efficiëntie en snelheid. Hoe sneller het diner kan gaan zitten om te eten of te vertrekken, hoe beter.

Dit type service omvat ook directe service in auto's, populair gemaakt door McDonald's met hun iconische drive-thru.

Service in Franse stijl

Schotel met geroosterde kalkoen

Service in Franse stijl is een van de meest interessante, klassieke soorten restaurantservices, maar wordt momenteel minder gebruikt vanwege de complexiteit ervan.

Bij dit type service presenteert de ober of server de klanten de verschillende bereidingen die worden weergegeven op een schaal waaruit ze kunnen kiezen.

Het diner moet de meest aantrekkelijke gerechten kiezen en zichzelf bedienen met een vork met de linkerhand en een lepel met de rechterhand.

Het bestek dat wordt gebruikt is niet hetzelfde bestek dat door het diner wordt gebruikt, maar wordt speciaal gebruikt voor het serveren van eten.

Dit type service heeft verschillende nadelen.

Allereerst is er veel personeel nodig voor de service, aangezien er minimaal één server per klant aan elke tafel zit.

Bovendien is het complex omdat de ober attent moet zijn op de gasten om te weten of ze meer eten willen, en de schotel dichter bij hen moet brengen.

Ze kunnen ook restaurantverliezen en voedselverspilling vergroten - hoewel deze stijl van service meestal niet gepaard gaat met gebruikelijke kostenberekeningstechnieken.

Deze stijl van service wordt meer gebruikt in hotels en semi-privérestaurants die voldoende personeel hebben om het aan te bieden, naast het werken met beperkte klanten onder reservering.

Service in Engelse stijl

Service in Engelse stijl lijkt veel op service in Franse stijl, maar het verandert één belangrijk detail: de ober is in dit geval degene die het eten serveert.

Dit type service heeft vergelijkbare nadelen als het Franse type service, plus het is iets complexer en heeft meer specifieke regels.

Zo moeten de gerechten die door het diner worden gebruikt een specifieke volgorde hebben en dat geldt ook voor het bestek.

Bovendien moeten obers worden opgeleid voor dit soort service, omdat ze ernstige fouten kunnen maken, zoals het verkeerd opdienen van voedsel, het vuilmaken van de tafel, het vuilmaken van het restaurant en meer.

Dit type service vereist ook veel personeel, dus het wordt niet zo veel gebruikt - hoewel het meer wordt gebruikt dan de Franse service.

Gueridon-service

Restaurant trolley kar of gueridon

De guéridon-service is een soort service die bijna vergeten is, gekenmerkt door het gebruik van een kar genaamd een guéridon (in het Frans) waar het eten aan het diner wordt gepresenteerd.

Het eten wordt dan direct voor het diner geserveerd door een getrainde server of ober die het voedsel snijdt, dat meestal hele kalkoenen of gebraden vlees is.

Dit type service heeft veel nadelen. Het vereist veel getrainde servers, teamwork en verschillende hulpmiddelen om eten te serveren.

Bovendien vereist het, net als de Engelse of Franse diensten, veel personeel om het proces met de rest van de gasten te herhalen.

Dit type dienstverlening wordt door de complexiteit nauwelijks meer gebruikt.

Andere soorten restaurantservice

Er zijn veel andere soorten diensten die momenteel worden gebruikt in innovatieve restaurants over de hele wereld. Meestal zijn dit soorten service in experimentele restaurants of chique soorten gerechten, zoals de moleculaire keuken .

Koken en serveren in realtime of showcooking

Bij dit soort bediening werkt de chef-kok direct voor de gasten om de gerechten te bereiden. Het is een soort interactieve service, waarbij de chef-kok rechtstreeks met de gasten spreekt tijdens het bereiden van het eten, terwijl hij trucjes uitvoert, zoals het tonen van zijn kookkunsten.

Het is een zeer interessante en aantrekkelijke vorm van dienstverlening. Het vraagt echter om speciale voorzieningen, een open keuken en daarnaast brengt het veel risico's met zich mee voor zowel de klant als de chef.

Het is ook een nogal ongeraffineerde service.

Eten direct op tafel serveren

Een interessante trend in verschillende soorten restaurants is om eten direct op tafel te serveren.

Dit is een zeer interessante ervaring die je in geen enkel restaurant zult kunnen vinden of toepassen, omdat het direct verband houdt met het concept van het restaurant zelf.

Deze stijl van dienstverlening brengt veel speciale voorbereiding met zich mee, en natuurlijk zijn er enkele beperkingen.

Zo moet de tafel die voor het servies wordt gebruikt constant en grondig worden schoongemaakt en moet deze ook zijn gemaakt van een speciaal weinig poreus materiaal - zoals snijplanken en andere restaurantapparatuur .

Bovendien kunnen in dit soort restaurants sommige gerechten gewoonweg niet geserveerd worden, zoals crèmes of soepen.

Toch is het een nieuwe stijl van dienstverlening in de voedingsindustrie.

Hoe kiest u het beste type service voor uw restaurant?

Kiezen tussen de verschillende soorten restaurantservice is vrij eenvoudig.

Hier zijn enkele eenvoudige dingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van het juiste type service voor uw restaurant.

Overweeg het concept van uw restaurant

Het concept van uw restaurant is nauw verbonden met alle details, waaronder natuurlijk de service. Daarom moet u een type of stijl van service kiezen in overeenstemming met de rest van het concept en het thema van uw restaurant.

Het is bijvoorbeeld geen goed idee om Engelse service te kiezen voor een fastfoodrestaurant - het is gewoon niet logisch.

Daarom moet de stijl van de bediening van uw restaurant zo zijn ontworpen dat deze bij de rest van het restaurant past.

Denk aan uw klanten

Gezien uw klanten is het erg belangrijk om de juiste service te kiezen.

Als uw klanten bijvoorbeeld vermogende mensen zijn die een comfortabele en persoonlijke ervaring willen, is het een goed idee om een soort service te kiezen waarbij hun deelname wordt beperkt tot het bestellen van de gerechten en het proeven ervan.

U moet ook een type service kiezen dat verfijnd is.

Houd rekening met de hoeveelheid personeel die nodig is

Als u een restaurant wilt beginnen waar weinig personeel nodig is, kunt u het beste gebruik maken van zelfbediening.

Aan de andere kant, als het inhuren van veel restaurantpersoneel geen probleem is, dan kunt u elk ander type service gebruiken.

Overweeg de complexiteit van de service

Een complexe dienst brengt veel meer werk, voorbereiding en een groot aantal variabelen met zich mee dan een eenvoudige dienst.

Als u een service wilt aanbieden die eenvoudig te organiseren, voor te bereiden en uit te voeren is, kunt u het beste bij eenvoudige services blijven, zoals service in Amerikaanse stijl.

Maar als u een gespecialiseerde en complexe service wilt aanbieden die een bepaald niveau van etiquette van zowel servers als diners vereist, zijn andere soorten services de beste optie.

Veel soorten service, maar de winnaar is...

Het beste type service dat u kunt kiezen, is service in Amerikaanse stijl. Dit type service is de beste, simpelweg omdat het tegenwoordig de meest voorkomende is.

Dit kan zeer gunstig zijn om te integreren met de rest van de restaurants die de gasten gewend zijn.

Aan de andere kant kan het gebruik van een ander type service uw restaurant onderscheiden van de concurrentie, u helpen uw dineergasten een unieke ervaring te bieden en uw restaurant gemakkelijk in de kijker te zetten.

Om de juiste beslissing te nemen, dient u natuurlijk rekening te houden met de hierboven genoemde aspecten.

Deze beslissing kan grote gevolgen hebben voor uw restaurant, dus u moet een service kiezen die door de meerderheid van uw gasten wordt geaccepteerd.

Heeft u al een type service gekozen voor uw restaurant?

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen