Tips voor Het Beheren van De Grote Opening van Jouw Restaurant

Tips voor Het Beheren van De Grote Opening van Jouw Restaurant

succesvolle grote openingen genereren terugkerende klandizie

Geplaatst door Michael Elkins de 22 januari 2018

De grote opening van je restaurant kan belangrijker zijn dan je denkt, vooral als het een relatief grote operatie is. De meeste restauranteigenaren denken dat ze veel problemen ter plekke kunnen oplossen en dat is in zekere mate ook zo. Maar indien je een grote opening organiseert die ongeordend, onderbezet en teleurstellend is zul je belangrijke voordelen verliezen, omdat de eerste indruk al is foutgegaan. Indien je opening succesvol is, kun je bouwen op dit succes door veel herhalende klanten en verwijzingen te verwelkomen.

De cruciale aspecten voor het beheren van de opening van je restaurant zijn zo belangrijk dat de meeste restaurants een stille opening organiseren als proeftijd. Indien je opening zo druk is dat de service langzaam wordt of het eten niet op niveau is zullen veel klanten je geen tweede kans geven. Tips voor een succesvolle grote opening zijn onder andere:

  • Plan Genoeg Personeel In

    Het is niet essentieel dat je de loonlijst strikt beheert tijdens je openingsevenement. Plan meer dan genoeg personeel in. Je kunt ook bijvoorbeeld een aantal ‘zwevers’ inhuren die op meerdere vlakken getraind zijn voor verschillende belangrijke restaurantgedeeltes.

  • Train Je Personeel

    Jouw personeel hoort te weten waar dingen zich bevinden, ze moeten ook bekend zijn met het menu en getraind zijn in het gebruiken van jouw POS-systeem.

  • Moedig Een Sterk Werkethos Aan

    Eigenaren en managers moeten zichtbaar zijn. Alhoewel het belangrijk is om in aanraking te zijn met klanten, moeten managers achter de schermen genoeg tijd steken in een soepele workflow. Je toekomst is afhankelijk van hoe goed je eerste dagen lopen, dus wees niet lui.

  • Nodig Vrienden en Familie Uit

    Het uitnodigen van vrienden, familieleden en kennissen die jou begunstigen vóór de officiële opening kan waardevolle inzichten verschaffen.

  • Doe Een Beroep Op Lokale Bedrijven

    Je kunt promotioneel gewin behalen door lokale bedrijven te betrekken bij het samenstellen van je menu of je kunt een meet-and-greet avond organiseren in de bar.

  • Adverteer in Social Media

    Om interesse op te wekken voor je restaurant kun je op social media door een reeks artikelen te posten. Deze promotionele inhoud kan bestaan uit uitleg over verschillende soorten keukens, behind-the-scenes blikken op het restaurant en het promoten van de ervaring van je personeel.

Het Organiseren van Een Stille Opening voor Jouw Restaurant

Een stille opening kan voorkomen dat je wordt overweldigd met meer klandizie dan je personeel aankan. Door een paar weken voor je opening al in bedrijf te gaan, kan je personeel werken aan operationele problemen terwijl je uitbreidt naar de volle capaciteit. Gedurende deze periode kun je de keukenwerkzaamheden verfijnen, bekijken of je afdelingen moeten worden aangevuld, je menu updaten met menu-techniek principes en de werkstroom optimaliseren om de druk te verlagen. Andere voordelen van een stille opening zijn bijvoorbeeld:

  • Financiële beslissingen maken over de inrichting van het decor en de tafels
  • Om serveerders, bartenders en keukenpersoneel vertrouwd te maken met het menu, de kooktijden, de mise en place tactieken, de opmaak van de borden en de strategie voor het conserveren van bereid eten
  • Het trainen van personeel in hoe ze klanten het beste kunnen bedienen, verkoopsuggesties kunnen aanbieden en om met jouw POS-systeem te werken
  • Het bekend raken met de indeling van allerlei dingen zoals borden, tafelzilver, kruiden, etc.
  • Stille openingen zijn een ideale manier om speciale gasten uit te nodigen zoals social influencers, lokale beroemdheden, etensrecensenten, journalisten en stakeholders van het restaurant. Indien je toch nerveus bent, kun je mensen uitnodigen waarvan je weet dat ze opbouwende kritiek zullen geven.

    “kom

    Je Grote Opening Kan Een Magneet Zijn voor Publiciteit

    Het organiseren van een formele grote opening kan je restaurant of bar onder de aandacht brengen bij het lokale nieuws en de media. Op deze manier wordt welkome publiciteit gegenereerd, interesse opgewekt en je potentiële klanten raken bekend met de branding van je restaurantconcept. De publiciteit die je zal ontvangen reikt ver buiten de datum van je grote opening - uitgenodigde gasten zullen zich bevoorrecht voelen omdat ze betrokken worden. Mensen die je culinaire profiel aantrekkelijk vinden zullen, waarschijnlijk in de nabije toekomst je restaurant bezoeken indien ze niet kunnen komen naar de opening. Onthoud dat tevreden klanten terugkeren.

    Promotionele Ideeën voor De Grote Opening

    Promotionele ideeën voor je grote opening kunnen bijvoorbeeld speciale versieringen, voorbeelden van schotels, speciale aanbiedingen, live entertainment en samenwerkingen met andere lokale bedrijven of stadsfestivals zijn. Indien je restaurant is gesitueerd in een kunstzinnige wijk, kun je lokale kunstenaars en fotografen uitnodigen om hun werk te vertonen. In het geval dat er tegelijkertijd een lokaal festival georganiseerd is kun je een promotiestand neerzetten die bepaalde onderdelen van je menu aanbiedt. Je kunt tijdens je grote opening ook samenwerken met een lokale liefdadigheidsinstelling en een deel van de opbrengsten doneren. Tevens kun je hapjes uitdelen vóór je restaurant om klanten te lokken. Buitenreclame, digitale borden en banners kunnen ook veel publiciteit genereren.

    Ongeacht je promotiestrategie is het van essentieel belang om je te richten op het eten en de service. Instagram biedt een gratis app om foto’s en video’s toe te voegen aan je website en social media pagina’s. Neem veel foto’s tijdens de grote opening zodat je ze kan gebruiken in meerdere promotionele campagnes, maar moedig ook je klanten aan om hun foto’s en reacties te delen.

    Het Marketen van Jouw Grote Openingsevenement

    Grote openingen vereisen goede marketing, zelfs als het op een eenvoudige wijze wordt uitgevoerd. Je kunt je eerst richten op mensen uit de wijk door flyers of e-mails te verspreiden. Maar als je restaurant een bepaalde aantrekkingskracht heeft, wil je je het liefst richten op een groter publiek in de stad of hierbuiten. Het aansluiten bij lokale bedrijfsgroepen - zoals de lokale Kamer van Koophandel, Business Networking International, rotary clubs en ondernemersorganisaties kan helpen om strategische relaties op te bouwen met potentiële klanten dankzij het netwerken.

    Maak een Tijdschema voor Jouw Opening

    Het is belangrijk om je opening goed te organiseren zodat het weerklinkt met je concept en doelgroep. Je kunt stilletjes openen vóór je grote opening om de operationele problemen die elk restaurant teisteren te verwerken. Gedurende deze periode kun je bijvoorbeeld privé eten- en wijnproeverijen organiseren, voorbeeldmenu’s distribueren, je menu online posten en flyers verspreiden op nabijgelegen plekken. Jouw rooster kan bestaan uit de volgende activiteiten voor de pre-lancering:

    • Nodig vrienden uit voor een voorafgaande en informele proeverij in de keuken.
    • Onderzoek lokale influencers samen met de social media platforms die gebruikt worden door je doelgroep en concerns in jouw omgeving.
    • Bouw je website en baseer dit op gerespecteerde en toonaangevende sites.
    • Ontwerp je logo, gebruik bedrijfskleuren en ontwerp grafische uitingen die je wilt gebruiken.
    • Ontwerp professionele perskits met voorbeeldmenu’s, culinaire informatie, biografieën over de koks en andere gegevens.
    • Kies een openingsdatum die genoeg ruimte biedt om alle benodigde vergunningen te verkrijgen, de verbouwing af te maken en een verzorgde opening te organiseren.

    Overwegingen op Gebied van Technologie en Personeel

    Het bouwen van een technologische infrastructuur voor jouw restaurant is van cruciaal belang in de hedendaagse concurrerende gastvrijheidindustrie. Je kan het je niet permitteren om de tegenwoordige restaurantmanagement- en marketingsituaties te negeren. De bestellingen kunnen niet meer worden opgeschreven door opgejaagde serveerders en het is niet verstandig om personeel in te plannen op een whiteboard of velletje papier. Ook de voorraad kan niet worden bijgehouden op papier. Software applicaties vereenvoudigen dagelijkse managementtaken en geven inzichten zodat jouw restaurant kan worden gestroomlijnd. Ook kan diefstal en afval worden gereduceerd of zelfs voorkomen.

    Het verschaffen van een POS-systeem kan het bestelproces vereenvoudigen, bestellingen aan de juiste afdelingen doorgeven, betalingen ontvangen en aankopen observeren. Je zult altijd een kopie beschikbaar hebben van elke bestelling en aankoop zodat je het met de dagelijkse opbrengsten kunt vergelijken. Ook kan je filteren op tijd van de dag, soort eten en andere criteria: zo heb je een schat aan informatie voor je bedrijf.

    Zo’n 80 procent van hedendaagse restaurants gebruiken technologische applicaties zoals CRM en ERP software. Ook online bestel- en reserveringssystemen worden veel gebruikt. Ongeveer 49 procent van alle restaurants bieden mogelijkheden voor mobiele betalingen aan, dus een POS-systeem is essentieel indien je geen klanten wil verliezen die meestal alleen hun pinpas bij zich hebben.

    Probeer je personeel te betrekken in het succes van jouw opening door hen aan te sporen om foto’s te nemen, wedstrijden te organiseren en beschrijvingen te delen. Zorg ervoor dat ze genoeg zijn opgeleid, geef hen de middelen die ze nodig hebben en beloon het personeel wanneer ze goed werk hebben geleverd.

    Overtref De Verwachtingen

    Bij grote openingen van restaurants verwachten mensen iets speciaals, dus probeer hun verwachtingen te overtreffen. Indien dit lukt zal je goed op weg zijn voor een stabiel klantenbestand. Op die manier wordt mond-tot-mondreclame aangemoedigd en genereer je welkome aandacht afkomstig van lokale media en internet.

    Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

    Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

    The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

    - Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

    Gratis download

    Recente artikelen