Winstmarge voor restaurants | Hoe je jouw winstmarges kan berekenen en vergroten

Winstmarge voor restaurants | Hoe je jouw winstmarges kan berekenen en vergroten

Verbeter de winstmarges van jouw restaurant

Geplaatst door Abhi Chatterjee de 18 oktober 2022

Winst is één van de belangrijkste factoren voor elk bedrijf. Het is dus cruciaal om de winstmarges van jouw restaurant te begrijpen.

In dit artikel zullen we het hebben over hoe je de winstmarges voor jouw bedrijf kan berekenen. We vertellen ook enkele manieren hoe je de winst te vergroten.

Laten we beginnen!

Wat is de gemiddelde winstmarge voor een restaurant?

De waarheid is dat de gemiddelde winstmarge voor een restaurant sterk varieert aan de hand van verschillende factoren. Niemand kan een definitief winstbedrag voorspellen van jouw restaurant.

De winstmarge varieert sterk, afhankelijk van de ligging, huidige trends, seizoensgebonden beschikbaarheid van bepaalde artikelen, de economische toestand van de regio en een reeks andere factoren.

In de VS bijvoorbeeld is de gemiddelde winstmarge ongeveer 10%. In Mexico kan een restaurant echter een gemiddelde winstmarge van 20% verwachten. Het hangt dus af van de locatie en een breed scala aan andere factoren.

En onthoud dat, hoewel de winst wordt berekend in jouw valuta (zoals Euro, dollar), de winstmarge altijd wordt uitgedrukt in termen van een percentage.

Brutowinstmarge en nettowinstmarge

berekenen-financiën

Het is normaal dat restauranteigenaren in de war raken tussen brutowinstmarges en nettowinstmarges. Om de financiën van je restaurant duidelijk te kunnen begrijpen, is het belangrijk om het verschil tussen deze twee termen te kennen.

Laten we dit onderwerp verduidelijken:

Wat is de brutowinstmarge van een restaurant?

De brutowinst is wat er overblijft nadat je de kosten van goederen (bijvoorbeeld ingrediënten) hebt afgetrokken van de inkomsten van jouw restaurant.

  • Brutowinst = verkoopprijs - kosten van goederen (voorraad)
  • Brutowinstmarge = (Brutowinst / Verkoopprijs) x 100%

Laten we het voorbeeld nemen van een hamburger. Stel dat je de burger voor €5 verkoopt. Maar je kosten voor goederen (zoals rundvlees, kaas, enz.) voor het maken van de burger zijn €2,50

  • Brutowinst = 5 - 2,5= €2,5
  • Brutowinstmarge = 2,5 / 5 x 100 = 50%

Dit getal geeft je een idee van de efficiëntie van jouw restaurant, maar geeft niet de werkelijke winst van je restaurant weer. Dit komt doordat de brutowinst niet alle kosten voor het runnen van je restaurant omvat.

Wat is de nettowinstmarge voor een restaurant?

De nettowinst is het bedrag dat je krijgt na aftrek van alle kosten voor het runnen van je bedrijf na de brutowinst. Dit omvat huur, salarissen van werknemers, administratieve kosten, belastingen, onderhoud, etc.

De nettowinst is het belangrijkste omdat het je laat zien hoe succesvol en winstgevend jouw restaurant is.

Hier is de formule voor het berekenen van de nettowinstmarge van een restaurant:

  • Nettowinst = totale inkomsten - totale kosten
  • Nettowinstmarge = [nettowinst ÷ omzet] x 100

Stel dat je probeert jouw nettowinst van de vorige maand te berekenen. De totale inkomsten waren €100.000 en de totale kosten waren € 70.000.

  • Nettowinst = €100.000 - €70.000 = €30.000
  • Nettowinstmarge = 30.000 / 100.000 = 0,3 = 30%

Winstmarges voor verschillende soorten restaurants

Zoals we hebben uitgelegd, is het moeilijk om een specifiek nummer toe te kennen aan de 'gemiddelde winstmarge'. Maar we kunnen de relatieve winstmarges tussen verschillende soorten restaurants vergelijken, zoals 'Full Service', 'Fastfood', 'Foodtruck', enz.

  • Full-service restaurants : Normaal gesproken is de winstmarge van een full-service restaurant de laagste van alle andere soorten restaurants. Met een goede management en bedrijfsstrategie kunnen full-service restaurants echter zeer winstgevend zijn.
  • Fastfoodrestaurants: Fastfoodrestaurants hebben normaal gesproken de hoogste winstmarges. Dit komt doordat ze minder personeel nodig hebben en minder dure ingrediënten gebruiken. Ze hebben ook een hoog verkoopvolume.
  • Foodtrucks : net als fastfoodrestaurants hebben ook foodtrucks een zeer hoge winstmarge. Soms hebben foodtrucks een hogere winstmarge dan fastfoodrestaurants, maar hebben ze normaal gesproken een lager verkoopvolume in vergelijking met fastfoodrestaurants.

Hoe kan je de winstmarge van jouw restaurant verbeteren?

Om de winstmarge van jouw restaurant te verbeteren, kan je twee methoden volgen:

  1. Verhoog je omzet
  2. Verlaag je kosten

Laten we het hebben over hoe je ze kan implementeren:

A. Je omzet verhogen

Opmerking: het verhogen van de verkoop zou de goederenkosten niet verlagen, dus de brutowinst zal hetzelfde zijn. Het nettowinstmarge neemt echter toe door vaste kosten zoals huur, nutsvoorzieningen en onderhoud.

1. Accepteer online bestellingen

Als je nog geen bezorg- of afhaalservices aanbiedt, kan je hier het beste zo snel mogelijk mee beginnen. Tegenwoordig bestellen klanten altijd online wanneer ze een maaltijdbezorging of afhaalservice nodig hebben.

Als je dus een website van je restaurant hebt die online bestellingen kan accepteren, kan je jouw inkomsten aanzienlijk verhogen.

Maar de meeste restauranthouders maken zich zorgen over de taken en kosten van het bouwen en onderhouden van een eigen website.

Gelukkig is de technologie veel verbeterd. Er zijn diensten op de markt die een restaurantwebsite voor je bouwen zonder dat je een software-engineer hoeft in te huren. De Waiterio-websitebouwer voor restaurants bouwt en onderhoudt bijvoorbeeld automatisch gratis de website voor jouw restaurant. ( Klik voor meer details.)

Dus zet je restaurant op internet en ontvang meer bestellingen!

2. Breng wijzigingen aan in het menu

De menukaart is een belangrijk onderdeel van een winstgevend restaurant. De prijs op het menu heeft een grote invloed op de winstgevendheid van je restaurant.

Er kunnen artikelen zijn met een hoge winstmarge, maar die zijn meestal niet erg bekend bij jouw klanten. Gebruik je menu om deze items meer te verkopen.

Zet ze hoger op de menukaart of markeer ze op een creatieve manier. Je kan ook een grafisch ontwerper inhuren om het restaurantmenu aantrekkelijker te maken voor jouw klanten.

Op deze manier kan je de verkoop van jouw meest winstgevende menu-items verhogen.

3. Controleer je verkooprapport

Je kan jouw winst niet vergroten als je de verkooprapporten niet begrijpt.

Verkooprapporten onthullen belangrijke bedrijfsinformatie, zoals welke items het meest worden verkocht. Het helpt je ook bij het berekenen van de totale winst van elk gerecht. Gebruik deze informatie om je bedrijf strategisch te laten groeien.

Als je bijvoorbeeld naar je verkooprapport kijkt, kom je erachter dat 42% van je omzet afkomstig is van grote kipburgers. Zo kan je ervoor zorgen dat je de burgers altijd op voorraad houdt. Je kan ook extra variaties op je burger gaan aanbieden zoals 'Dubbele kipburger met extra kaas'.

Je kan ook de prijs van de burger iets verhogen om meer inkomsten voor jouw restaurant te genereren.

Opmerking: het is belangrijk om een kassasysteem te hebben dat je een gedetailleerd verkooprapport biedt voor elk item op het menu.

4. Bouw een online aanwezigheid op

Wist je dat 85% van de mensen jouw restaurant op Google controleren voordat ze het restaurant bezoeken? Het is dus belangrijk om jouw restaurant te registreren op 'Google Mijn Bedrijf'.

Je zou ook een aantal positieve recensies voor je restaurant moeten verkrijgen. Hierbij kan je ook aangemeld staan op sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter-pagina's voor je restaurant om een bredere online aanwezigheid op te bouwen.

5. Maak reclame voor je restaurant

Er zijn veel manieren om reclame te maken voor je restaurant. Hierbij hebben we het niet over enorme marketingcampagnes die veel geld vergen.

Er zijn veel manieren om gratis of tegen een lage prijs te adverteren voor je restaurant.

social-media-kanalen

Het verkrijgen van rankings in zoekmachines en organisch verkeer van sociale media zijn bijvoorbeeld manieren om gratis meer klanten te werven. Het gebruik van Facebook-advertenties of lokale krantenvermeldingen zijn ook een aantal goedkope methoden om meer gasten te krijgen.

Lees hier meer over het op de markt brengen van je restaurant in dit artikel.

B. Kosten verlagen

Door kosten te verlagen, vergroot je direct jouw winst. Laten we het hebben over hoe je de kosten van jouw restaurant kan verlagen.

1. Verlaag de kosten van ingrediënten

De kosten van ingrediënten zijn de grootste kostenpost voor een restaurant. Laten we het hebben over hoe je de voorraadkosten kan verlagen:

  • Zoek goedkopere verkopers: als je ingrediënten van dezelfde kwaliteit tegen een lagere prijs kan krijgen, zal dit uiteraard de voedselkosten verlagen.
  • Verminder de portie van je gerechten: verkoop bijvoorbeeld een grote burger van 230 g in plaats van een 270 g
  • Verminder de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten: verlaag bijvoorbeeld de hoeveelheid kaas en kip die je gebruikt voor het bereiden van de burger

2. Beheers de arbeidskosten

Je moet een evenwicht bewaren tussen het tevreden houden van je personeel en het maken van een behoorlijke winst voor je restaurant.

Doe wat onderzoek naar het gemiddelde salaris van restaurantpersoneel op je locatie. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je jouw personeel niet te veel betaalt. Je kan ook kleine bonussen geven om de prestaties van het personeel te verbeteren.

3. Analyseer het menu

Zoals we eerder hebben besproken, is het bijhouden van je restaurantmenu cruciaal.

Een goede manier om de prijs van de gerechten te bepalen, is door gebruik te maken van de 'foodcost-formule'. We bespreken meer over dit onderwerp in ons artikel ' Berekenen foodcostpercentage '.

Samengevat: je voedselkosten zouden 25-35% van de verkoopprijs moeten zijn. Als de kosten van ingrediënten voor een grote burger bijvoorbeeld €3,5 bedragen, moet je de prijs van de burger op minimaal €10 instellen. (35% van €10 = €3,5)

Zorg er dus voor dat je de prijs van elk gerecht juist instelt. Lees hier meer over menu-engineering .

4. Verminder verspilling en diefstal

Verspilling is een veelvoorkomend probleem bij restaurants. Helaas komt diefstal ook vaak voor.

Het is belangrijk om de inventaris van jouw restaurant bij te houden. Op deze manier kan je dit soort problemen opsporen. In werkelijkheid is het echter nooit 100% nauwkeurig.

Lees in dit artikel meer over het beheren van de voorraad van je restaurant .

Tip: gebruik restaurantbeheersoftware om je bedrijf beter te beheren

Zoals we al eerder hebben verteld, is de technologie enorm geëvolueerd en zijn er talloze systemen om het beheren van restaurants gemakkelijker te maken voor restauranteigenaren.

Deze software kan verkooprapporten genereren, de bestellingen beheren, het personeel bijhouden en veel andere taken uitvoeren.

Er zijn veel opties op de markt. Maar als je nog geen software hebt gekozen, raden we je aan om onze restaurantbeheersoftware Waiterio uit te proberen, aangezien deze gemakkelijk te gebruiken is en je de software gratis kan testen.

Klik hier om de Waiterio-software te downloaden.

Conclusie

Laten we even alles samenvatten wat we tot nu toe hebben besproken.

Wat is een goede winstmarge voor een restaurant of een foodtruck?

Daar hebben we geen definitief antwoord op. Het varieert sterk met de ligging van je restaurant en veel andere factoren. Wel kunnen we stellen dat foodtrucks en fastfoodrestaurants relatief een hogere winstmarge hebben dan fullservice restaurants.

Hoe kan je de winstmarge voor restaurants berekenen?

Hier is de formule:

  • Winst = totale omzet - totale operationele kosten (ingrediënten + salarissen + huur + andere uitgaven)
  • Winstmarge = (winst / totale omzet) x 100%

Hoe kan je jouw winstmarges verbeteren?

Je kan de winstmarges verbeteren door:

  • Je omzet verhogen
  • De kosten te verlagen

Dat is alles. Bedankt voor het lezen.

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen