Profitul restaurantului | Calculul și dezvoltarea marjelor de profit

Profitul restaurantului | Calculul și dezvoltarea marjelor de profit

Îmbunătățiți marjele de profit ale restaurantului dvs.

Postat de Abhi Chatterjee pe 9 iulie 2021

Profitul este unul dintre cele mai importante lucruri pentru orice afacere. Deci, este crucial să înțelegeți marjele de profit ale afacerii dvs. în domeniul alimentației publice.

În acest articol, vom vorbi despre modul în care puteți calcula marjele de profit pentru afacerea dvs. De asemenea, vă vom dezvălui câteva modalități de a vă crește profiturile.

Să începem!

Care este marja medie de profit pentru un restaurant?

Realitatea este că marja medie de profit pentru un restaurant variază foarte mult în funcție de o serie de factori. Nimeni nu poate prezice cu exactitate profitul restaurantului dvs.

Marja de profit variază foarte mult în funcție de locația geografică, de tendința actuală, de disponibilitatea sezonieră a anumitor produse, de starea economică a regiunii dvs. și de o serie de alți factori.

De exemplu, în SUA marja medie de profit este de aproximativ 10%. Cu toate acestea, în Mexic, un restaurant se poate aștepta la o marjă de profit medie de 20%. Deci, depinde de locație și de o gamă variată de alți factori.

În plus, trebuie să rețineți că în ciuda faptului că profitul este calculat în moneda dvs. (RON), marja de profit este întotdeauna exprimată în termeni procentuali.

Marja de profit brut și marja de profit net

calculul-finanțelor

Este obișnuit ca proprietarii de restaurante să confunde termenii precum marja de profit brut și marja de profit net. Cu toate acestea, pentru a înțelege clar finanțele restaurantului dvs., este important să cunoașteți diferența dintre acești doi termeni.

Să clarificăm acest subiect:

Care este marja de profit brut pentru un restaurant?

Profitul brut este ceea ce rămâne după deducerea costurilor bunurilor (a ingredientelor în cazul unui restaurant) din veniturile restaurantului dvs.

  • Profit brut = Preț de vânzare - Costul mărfurilor (inventar)
  • Marja de profit brut = (Profit brut / Preț de vânzare) x 100%

Să luăm exemplul unui burger. Să presupunem că vindeți burgerul pentru

25 RON. Dar costul ingredientelor (cum ar fi carnea de vită, brânza etc.) pentru fabricarea burgerului este de 12,5 RON.

  • Profit brut = 25 - 12,5 = 12,5 RON
  • Marja de profit brut = 12,5 / 25 x 100 = 50%

Această valoare obținută vă oferă o idee despre eficiența restaurantului dvs. Cu toate acestea, nu dezvăluie profitul real al restaurantului dvs. Acest lucru se datorează faptului că profitul brut nu ține cont de toate costurile legate de administrarea restaurantului.

Care este marja de profit net pentru un restaurant?

Profitul net este valoarea pe care îl obțineți după deducerea tuturor costurilor de administrare a afacerii dvs. din profitul brut. Aceasta include chiria, salariile angajaților, costurile administrative, impozitele, întreținerea etc.

Profitul net este cel mai important, deoarece vă indică dacă restaurantul dvs. este unul de succes și cât de profitabil este un restaurant.

Iată formula pentru a calcula marja profitului net a unui restaurant:

  • Profit net = Venituri totale - Cheltuieli totale
  • Marja profitului net = [Profitul net ÷ Venituri] x 100

Să presupunem că încercați să vă calculați profitul net pentru luna anterioară. Venitul dvs. total a fost de 40000 RON, iar costurile totale au fost de 28000 RON.

  • Profit net = 40000 RON - 28000 RON = 12000 RON
  • Marja de profit net = 12000 RON / 40000 RON = 0,3 = 30%

Marje de profit pentru diferite tipuri de restaurante

După cum am explicat, este greu să atribuiți un anumit număr „marjei de profit medii”. Dar putem compara marjele de profit relative între diferite tipuri de restaurante precum „Serviciu complet”, „Fast food”, „Food truck” etc.

  • Restaurante cu servicii complete : În mod normal, marja de profit a restaurantelor cu servicii complete este cea mai mică comparativ cu celelalte tipuri de restaurante. Cu toate acestea, cu un management adecvat și o strategie de afaceri, restaurantele cu servicii complete pot fi foarte profitabile.
  • Restaurante fast-food: restaurantele fast-food au în mod normal cele mai mari marje de profit. Acest lucru se datorează faptului că au nevoie de mai puțin personal și folosesc ingrediente mai puțin costisitoare. De asemenea, au un volum mare de vânzări.
  • Restaurante de tip „Food truck” : La fel ca restaurantele de tip fast-food, food truck-urile au, de asemenea, o marjă de profit foarte mare. Uneori, camioanele alimentare au o marjă de profit mai mare decât restaurantele fast-food, dar în mod normal au un volum mai mic de vânzări comparativ cu restaurantele fast-food.

Cum puteți îmbunătăți marja de profit a restaurantului dvs.?

Pentru a îmbunătăți marja de profit a restaurantului dvs., puteți urma două metode:

  1. Creșteți-vă vânzările
  2. Reduceți costurile

Să vorbim despre cum puteți implementa aceste metode:

A. Creșterea vânzărilor

Notă: creșterea vânzărilor nu ar reduce costul ingredientelor, astfel încât profiturile brute vor fi aceleași. Cu toate acestea, marja dvs. de profit net va crește din cauza costurilor fixe, cum ar fi chiria, utilitățile și întreținerea.

1. Acceptați comenzi online

Dacă nu oferiți încă servicii de livrare sau de luat masa la pachet, ar trebui să le începeți cât mai curând posibil. În zilele noastre, clienții comandă întotdeauna online atunci când au nevoie de livrare de alimente sau servicii de luat masa la pachet.

Prin urmare, dacă aveți site-ul restaurantului dvs. care poate accepta comenzi online, puteți crește semnificativ veniturile.

Dar majoritatea proprietarilor de restaurante sunt îngrijorați de dificultățile și cheltuielile legate de construirea și întreținerea unui site web pentru restaurante.

Din fericire, tehnologia s-a îmbunătățit mult. Există servicii pe piață care creează un site de restaurante pentru dvs. fără a fi nevoie să angajați un inginer software. De exemplu, producătorul de site-uri web restaurant Waiterio construiește și menține automat un site web pentru restaurantul dvs. gratuit. (Faceți clic pentru mai multe detalii.)

Deci, creați-vă restaurantul online și începeți să primiți mai multe comenzi!

2. Efectuați modificări în meniul dvs.

Meniul este o parte importantă a unui restaurant profitabil. Prețul articolelor din meniu are o mare influență asupra profitabilității restaurantului.

S-ar putea să existe preparate care au o marjă de profit ridicată, dar nu sunt foarte cunoscute în rândul clienților dvs. Folosiți meniul pentru a vinde mai multe astfel de produse.

Puneți-le mai sus pe lista de alimente din meniu sau evidențiați-le folosind câteva metode creative. De asemenea, puteți angaja un designer grafic pentru a face meniul restaurantului mai atractiv pentru clienții dvs.

În acest fel, puteți crește vânzarea celor mai profitabile feluri de mâncare din meniu.

3. Urmărirea raportului de vânzări

Nu vă puteți crește profitul dacă nu înțelegeți rapoartele de vânzări.

Rapoartele de vânzări relevă informații importante despre afaceri, cum ar fi articolele care se vând cel mai mult. De asemenea, vă va ajuta să calculați profitul total provenit din fiecare element de meniu. Folosiți aceste informații pentru a vă dezvolta afacerea în mod strategic.

De exemplu, după ce vă uitați la raportul dvs. de vânzări, aflați că 42% din vânzările dvs. provin de la burgeri mari cu pui. Deci, vă puteți asigura că vă păstrați întotdeauna burgerii în stoc. De asemenea, puteți începe să oferiți variante ale burgerului dvs., cum ar fi „Burger dublu de pui cu brânză suplimentară”.

Mai mult, puteți crește ușor prețul burgerului dvs. pentru a genera mai multe venituri pentru restaurantul dvs.

Notă: Este important să obțineți un sistem POS care să ofere raportul dvs. de vânzări detaliat pentru fiecare articol din meniul dvs.

4. Construiește o prezență online

Știați că 85% dintre oameni vă verifică restaurantul pe Google înainte de a-l vizita? Deci, este important să vă înregistrați restaurantul pe „Compania mea pe Google”.

De asemenea, ar trebui să primiți câteva recenzii pozitive pentru restaurantul dvs. În plus puteți avea o prezență pe rețelele sociale, cum ar fi paginile Facebook, Instagram și Twitter, pentru ca restaurantul dvs. să construiască o prezență online mai largă.

5. Promovați-vă restaurantul

Există o mulțime de moduri de a face publicitate pentru restaurant. Nu este vorba despre campanii de marketing foarte mari, care necesită o mulțime de bani.

Există multe modalități de a-ți face publicitate restaurantului gratuit sau la un preț foarte mic.

canale social-media

De exemplu, obținerea clasamentelor pentru motoarele de căutare și traficul organic de pe social media sunt metode pentru a ajunge gratuit la mai mulți clienți. Utilizarea anunțurilor pe Facebook sau a listelor de ziare locale sunt câteva metode ieftine pentru a atrage mai mulți potențiali clienți.

Aflați mai multe despre marketingul restaurantului dvs. în acest articol.

B. Reducerea costurilor

Reducerea costurilor duce la creșterea în mod direct a profiturilor. Să vorbim despre cum puteți reduce cheltuielile restaurantului.

1. Reduceți costul ingredientelor

Costul ingredientelor reprezintă cea mai mare cheltuială pentru un restaurant. Să vorbim despre cum puteți reduce costul inventarului:

  • Găsiți furnizori mai ieftini: dacă puteți obține aceeași calitate a ingredientelor la un preț mai mic, vă va reduce, evident, costul alimentelor.
  • Reduceți porția preparatelor: De exemplu, vindeți un burger mare de 230g în loc de 270g
  • Reduceți cantitatea de ingrediente utilizate: De exemplu, reduceți ușor cantitatea de brânză și pui pe care le utilizați pentru gătitul burgerului

2. Controlează costurile forței de muncă

Trebuie să mențineți un echilibru între a menține satisfacția personalului și obținerea unui profit decent pentru restaurantul dvs.

Faceți câteva cercetări cu privire la salariul mediu pentru personalul restaurantului din locația dvs. În acest fel, vă puteți asigura că nu plătiți prea mult pentru personalul dumneavoastră (Calcularea salariului mediu). De asemenea, puteți acorda mici bonusuri pentru a îmbunătăți performanța personalului dvs.

3. Analizează-ți meniul

Așa cum am discutat mai devreme, urmărirea meniului restaurantului dvs. este crucială.

O modalitate bună de a stabili prețul articolelor din meniu este folosind „formula costului alimentelor”. Am discutat mai multe despre acest subiect în articolul nostru „Calcularea procentului costului alimentelor”.

Pe scurt, costurile dvs. cu produsele alimentare ar trebui să fie de 25-35% din prețul de vânzare. De exemplu, dacă costul ingredientelor pentru un burger mare este de 12,5 RON, ar trebui să setați prețul burgerului dvs. la cel puțin 36 RON. (35% din 36 RON = 12,5 RON)

Deci, asigurați-vă că ați stabilit corect prețul fiecărui element de meniu. Aflați mai multe despre sistematizarea meniului aici.

4. Reduceți risipa și furtul

Deșeurile sunt o problemă obișnuită cu restaurantele. Din păcate, furtul este și o altă problemă obișnuită.

Este important să țineți evidența inventarului restaurantului dvs. În acest fel, puteți identifica aceste tipuri de probleme. Cu toate acestea, în realitate, nu este niciodată 100% precisă.

Aflați mai multe despre gestionarea inventarului restaurantului dvs. în acest articol.

Sfat: utilizați un software de management a restaurantelor pentru a vă gestiona mai bine afacerea

Așa cum am menționat anterior, tehnologia a evoluat foarte mult și există o mulțime de sisteme care facilitează gestionarea restaurantelor pentru proprietarii de restaurante.

Acest software vă poate genera rapoarte de vânzări, vă poate gestiona comenzile, vă poate urmări personalul și poate face multe alte lucruri.

Există o mulțime de opțiuni pe piață. Dar dacă nu ați ales încă un software, am dori să vă recomandăm să încercați software-ul nostru de gestionare a restaurantelor Waiterio, deoarece este ușor de utilizat și puteți încerca software-ul gratuit.

Faceți clic aici pentru a descărca software-ul Waiterio.

Concluzie

Deci, să rezumăm tot ce am discutat până acum.

Ce este marja de profit bună pentru un restaurant sau un food truck?

Nu există un răspuns clar pentru asta. Aceasta variază foarte mult în funcție de locație și de mulți alți factori. Cu toate acestea, putem spune că restaurantele de tip food truck și restaurantele de tip fast-food au o marjă de profit relativ mai mare decât restaurantele cu servicii complete.

Cum se calculează marja de profit pentru restaurante?

Iată formula:

  • Profit = Venituri totale - Costuri operaționale totale (ingrediente + salarii + chirie + alte cheltuieli)
  • Marja de profit = (Profit / Venituri totale) x 100%

Cum să vă îmbunătățiți marjele de profit?

Vă puteți îmbunătăți marjele de profit prin:

  • Creșterea vânzărilor
  • Reducerea costurilor

Asta e tot. Mulțumesc că ai citit.

Creșteți-vă afacerea cu alimente cu Waiterio POS

Alăturați-vă 40.000 de restaurante folosind sistemul de punct de vânzare waiterio

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Descărcare gratuită

Articole recente