Cum proiectezi un plan de etaj pentru restaurant [Exemple și sfaturi]

Cum proiectezi un plan de etaj pentru restaurant [Exemple și sfaturi]

Creați un plan organizat pentru restaurantul dvs.

Postat de Katarina Nikolic pe 24 mai 2021

Doriți să creați un plan de etaj excelent pentru restaurantul dvs.?

Mulți factori esențiali fac ca un restaurant să aibă succes. Un plan de etaj bine conceput este cu siguranță pe lista respectivă.

Acest articol va vorbi pe scurt despre ce este un plan de etaj și de ce trebuie să îl aveți. Apoi, vă vom învăța cum să proiectați un plan de etaj al restaurantului folosind o mulțime de exemple practice.

Ce este un plan de etaj pentru restaurant?

Un plan generic de restaurant

Un plan de etaj al restaurantului este o hartă a camerelor din spațiul dvs. însoțită de mobilier și alte elemente. Aceasta include zona de așteptare, zona de luat masa, bucătăria, depozitul, toaleta, barul, terminalele POS, zona personalului etc. Planul de etaj al restaurantului vă ajută să puneți toate elementele în ordinea corectă și să vă maximizați spațiul.

Este esențial să faceți căi pentru mișcări ușoare ale membrilor personalului și ale oaspeților dvs. Faceți aranjamente de masă astfel încât oaspeții să se simtă confortabil și să aibă un sentiment de intimitate.

De ce este important să aveți un plan de etaj?

Planul restaurantului vă oferă o idee despre întregul dvs. spațiu. Vă poate oferi o idee despre cum să obțineți cea mai bună utilizare a spațiului dvs. și, de asemenea, să creați căi pentru o mișcare ușoară a clienților și angajaților. O puteți schimba oricând atunci când există loc de îmbunătățire.

Mesei le place intimitatea în timp ce luați masa și mai puține mese în jur. În timp ce restauratorilor le plac mai mult profit și mai multe mese în zona de luat masa. Puteți rezolva problema oferind diferite tipuri de zone de relaxare.

Aspectele restaurantului și liniile directoare de siguranță pentru distanțarea socială (după Covid)

O ilustrare a unei liste de verificare

Deoarece Covid-19 a afectat în mod semnificativ restaurantele, pentru a ajuta această industrie să supraviețuiască, restauratorii trebuie să ia unele măsuri. Iată câțiva pași esențiali:

  • Restaurantele trebuie să mențină distanța dintre mese (de obicei, aproximativ 6 picioare)
  • Cel mai bine ar fi dacă ați oferi opțiuni de luat masa
  • Permiteți oaspeților să comande mâncare în avans pentru a evita așteptarea
  • Dacă este posibil, faceți bariere între mese atunci când mesele sunt prea aproape
  • Limitați numărul de persoane pe masă
  • Oferă locuri în aer liber
  • Folosiți carduri de credit mai degrabă decât numerar
  • Oferiți un meniu digital - scanați codul QR pentru a evita meniurile care sunt atinse de sute de ori în timpul vieții lor.
    (Sfat: cu un sistem POS bun, cum ar fi Waiterio , personalul dvs. poate prelua comenzi de alimente direct de pe o tabletă sau smartphone. Aceasta va fi o opțiune mult mai sigură pentru restaurantul dvs.)

Cele mai bune 3 programe pentru a crea un plan de etaj pentru restaurant

În zilele noastre, când tehnologia a evoluat pentru a face totul de pe telefon sau computer, nu aveți nevoie de arhitecți și planificatori scumpi pentru a desena planul restaurantului.

Puteți doar să utilizați unele programe software, să fiți creativi și să modificați planul de etaj al restaurantului, cât doriți. Iată câteva dintre programele de top pe care le puteți utiliza:

1. CAD PRO

Este utilizat în întreaga lume, cu peste 2,5 milioane de utilizatori, dar necesită anumite abilități și cunoștințe de bază. Oferă exemple de planuri și multe caracteristici valoroase gratuite, dar întregul pachet de abonament este de 99,95 USD.

2. RoomSketcher

Este mai ușor de utilizat și nu aveți nevoie de cunoștințe anterioare pentru a începe să utilizați acest program. Are o bază cu multe planuri, exemple, vizualizări 2D, 3D și 360 de grade etc. Oferă un plan gratuit cu câteva instrumente esențiale și planuri abonate la 49 sau 99 USD.

3. Smartdraw

Are o mulțime de șabloane pe care le puteți folosi pentru a desena planul restaurantului. Este compatibil atât cu Windows, cât și cu Mac. SmartDraw oferă o perioadă de încercare gratuită și apoi are un preț de 9,99 USD pe lună.

Planuri de etaj cu exemple

În funcție de dimensiunea restaurantului dvs., numărul de camere și elemente din interior poate varia. Iată câteva dintre sugestiile și exemplele noastre despre cum să profitați la maximum de spațiul dvs.

1. Zona de luat masa

Sala de mese este cea mai critică parte a planului de restaurant și ar trebui să ocupe cea mai mare parte a spațiului din restaurantul dvs. (60% - 40% din spațiul total al restaurantului). Zona de luat masa câștigă bani, deci trebuie să ofere oaspeților restaurantului o experiență excelentă. Celălalt 40% este zona BOH; camera personalului, depozit și bucătărie.

După cum sa menționat, distanța dintre mese este importantă, deoarece oamenilor le place intimitatea în timp ce ia masa. Iluminatul și muzica, culorile pereților și mobilierului, confortul scaunelor - sunt elementele care afectează experiența generală și ambianța.

În funcție de conceptul dvs., veți aranja toate acele elemente pentru a se potrivi bine împreună și pentru a le păstra astfel; aceasta va fi marca dvs. comercială. Puteți pune un tablou sau un semn sau puteți decora un perete pentru a fi unic și impresionant. În acest fel, oamenii pot face fotografii la restaurantul dvs. și le pot partaja pe rețelele de socializare. Acest lucru va face restaurantul dvs. popular.

Cât de mare ar trebui să fie zona de luat masa?

Forma și dimensiunea scaunului și meselor dvs. pot afecta utilizarea spațiului din restaurantul dvs. Cu toate acestea, puteți amesteca diferite stiluri de relaxare în interiorul restaurantului dvs. pentru a profita la maximum de spațiul pe care îl aveți.

Așezați-vă mesele astfel încât chelnerii să poată trece cu ușurință și să se apropie de fiecare masă fără a deranja oaspeții la mesele din jur. Aveți mese laterale în fiecare zonă în care chelnerii dvs. pot păstra temporar tacâmuri și farfurii suplimentare. Aceasta pentru a evita alergarea în jurul zonei de luat masa, care poate provoca disconfort oaspeților în timp ce mănâncă.

Este bine să aveți o zonă izolată pentru oamenii de afaceri cărora le place intimitatea. Câteva locuri de relaxare la bar sunt esențiale; unora le place să stea chiar la bar.

Dar bara poate fi folosită și ca zonă de așteptare. În acest caz, amestecați cu mese pentru două, patru sau șase persoane. De asemenea, puteți plasa mesele comunității care devin foarte populare. Să presupunem că există o gamă largă de locuri de relaxare; le va oferi oaspeților diverse opțiuni în care se simt confortabil așezat. De asemenea, luați în considerare persoanele cu dizabilități atunci când vă poziționați mesele.

Planul etajului zonei de luat masa a unui restaurant

Credite imagine: CAD PRO

2. Bucătăria restaurantului

Uită-te la fluxul de alimente și la diferite stații din bucătărie. În bucătărie, aveți o zonă de gătit, inventar și depozitare. Stația de lucru sau de pregătire ar trebui să fie în centru, astfel încât bucătarii și personalul să se poată înfrunta.

Acest tip de aranjament va împiedica membrii personalului să se lovească unul de celălalt în timp ce lucrează. În acest fel, fluxul de alimente este mai lin și mai eficient. Acest lucru minimizează posibilitatea accidentelor în interiorul bucătăriei.

Planul de etaj al bucătăriei restaurantului

Credite de imagine: smartdraw

3. Zona de așteptare

În timp ce proiectați planul restaurantului, nu treceți cu vederea zona de așteptare. Sala de așteptare este locul în care oaspeții dvs. așteaptă înainte de a putea sta la restaurant. Acest lucru este destul de incomod și deranjant pentru clienți.

Deci, cel mai puțin pe care îl puteți face este să le oferiți scaune și mese de bar confortabile în loc să le faceți să stea în picioare și să blocheze drumul spre intrarea restaurantului. O altă opțiune în afară de zona de așteptare este de a oferi locuri clienților dvs. la bar dacă există suficient spațiu.

4. Zona de luat masa în aer liber

Un atu imens pentru un restaurant este să ai o zonă de luat masa în aer liber. Este excelent pentru zilele în care vremea este frumoasă. Este, de asemenea, potrivit pentru rezolvarea problemelor și restricțiilor COVID19.

Zona de luat masa în aer liber ar trebui să fie o extensie a zonei de luat masa din interior pentru a spori eficiența mișcărilor chelnerilor. Acest lucru îi ajută și pe chelneri să aibă o imagine de ansamblu clară asupra zonei exterioare. Scenariul perfect este să ai o zonă orientată spre grădină; acest lucru este estetic și oferă clienților tăi o anumită intimitate și confort. Cu excepția întreținerii grădinii, nu sunt multe de făcut.

Dacă zona de luat masa în aer liber este orientată spre stradă, cu o frecvență ridicată a traficului și a oamenilor, este nevoie de un fel de barieră pentru a izola zona de luat masa de goana din exterior.

Puteți face acest lucru acoperind zona cu sticlă sau construind un fel de platformă cu un gard în jur. De asemenea, puteți înconjura zona de luat masa cu unele plante și vegetație pentru a fi suficient de înaltă pentru a bloca strada și a vă izola mesele de strada aglomerată.

Plan de etaj pentru zona de luat masa în aer liber a unui restaurant

Credite imagine: Cad Pro

5. Planul etajului barului

Atunci când faceți un plan de restaurant pentru secțiunea barului, încercați să maximizați cât mai mult capacitatea de bar pentru bar. După cum am menționat, unora oaspeții le place să stea la bar, dar barul dvs. poate interpreta și zona de așteptare dacă nu aveți.

Barurile masive și scaunele de bar confortabile oferă o imagine excelentă și contribuie la atmosfera relaxantă. Barul și zonele de relaxare trebuie poziționate astfel încât oaspeții să nu se confrunte cu restul zonei de luat masa.

Barul este o zonă care oferă de obicei doar băuturi. Prin urmare, oaspeții sunt deseori serviți doar de barmani. Există cazuri în care barurile servesc și mâncare, dar chelnerii sunt concentrați doar în zona de luat masa în majoritatea cazurilor.

Barele drepte și pătrate pot părea că folosesc mai mult spațiu, dar le puteți utiliza pe deplin. În acest caz, puteți plasa mai multe locuri de relaxare în jurul barului și puteți avea un spațiu de lucru mai mare pentru barmani în interiorul barului. În timp ce barele rotunde pot părea mai eficiente, acestea ocupă spațiu și lasă multe camere goale și inutilizabile.

Planul unui bar-restaurant

Credite imagine: Senaterace

6. Plan de toaletă

Asigurați-vă că planul restaurantului dvs. are o poziție și semne clare pentru a evita oaspeții să rătăcească. În acest fel, nu vor intra în camerele personalului și nici nu vor întreba chelnerii tot timpul. Toaletele trebuie să fie ușor accesibile din zona de luat masa, dar încă suficient de departe de zona de luat masa, deoarece nimeni nu vrea să stea lângă toaletă. Evitați să așezați mese lângă intrarea toaletei.

Toaletele trebuie să fie curate, bine întreținute și împărțite pentru doamne și domni; acest lucru are un impact considerabil asupra experienței generale a oaspeților în baie. O întreținere bună și un spațiu decent în toaleta dvs. sunt un avantaj substanțial.

Oferiți produse complementare precum strălucirea pantofilor, tampoane, deodorante, dulciuri sau ceva ce oaspeții își pot servi singuri; detaliile sunt respectate și influențează experiența generală a oaspeților. Aveți o cabină pentru oaspeții cu dizabilități.

Planul etajului toaletei publice a restaurantului

Credite de imagine - smartdraw

7. Intrarea

Intrarea este esențială, deoarece face prima impresie. Intrarea ta trebuie să atragă oameni, nu doar cei care vin în mod intenționat la restaurantul tău. Prin urmare, partea frontală trebuie să fie autentică și atrăgătoare pentru a atrage oamenii care merg pe stradă.

La fel ca pentru zona de luat masa, intrarea trebuie să ofere un sentiment de claritate, calm și ambianță caldă. Plasați o gazdă pentru a oferi fiecărui oaspete o primire călduroasă și însoțiți-i la mesele disponibile.

Aspectul depinde de conceptul general al restaurantului dvs., dar ceea ce îi place oamenilor este atractiv și simplu.

Puneți meniurile în fața intrării pentru ca potențialii vizitatori să arate ce oferiți. În acest fel, îi faceți să se oprească o vreme în fața restaurantului înainte de a decide să pătrundă. Dacă este posibil, plasați o gazdă care să îi ajute să parcurgă meniul și să prezinte oferta restaurantului, dar numai dacă văd interesul prin potențial clienți pentru restaurantul dvs.

A sta în față și a „țipa” oaspeților să vină la restaurantul tău poate fi destul de enervant și respingător. Este frecvent întâlnit în zone foarte turistice, unde toate restaurantele oferă mai mult sau mai puțin la fel.

Aveți o mică zonă de recepție, unde puteți saluta oaspetele și le puteți lua haina. Intrarea trebuie să fie la nivelul străzii sau la una sau două trepte până la ușa principală. Intrările, unde scările coboară sub nivelul străzii către subsoluri, nu sunt chiar vizibile și accesibile.

8. Ieșiri de urgență

În timp ce planificați ieșirile de urgență pe planul restaurantului, mapați toate ieșirile pe care le aveți. Atunci trebuie să le faceți vizibile tuturor. În timpul procesului de evacuare, indicatoarele de ieșire sunt de mare ajutor pentru a goli restaurantul rapid și eficient.

De obicei, aceste ieșiri de urgență nu sunt utilizate deloc, astfel încât angajații le folosesc în alte scopuri și, astfel, ar putea bloca aceste ieșiri. Asigurați-vă că le faceți clare și acceptabile. Fiecare cameră din interiorul restaurantului ar trebui să aibă o ieșire de urgență pentru a evita ca oricine să fie prins în timpul unui accident. De asemenea, fiecare cameră ar trebui să aibă un extinctor.

Fie că ieșirea este o fereastră sau o ușă, fiecare cameră are nevoie de una. Pregătește-ți angajații pentru situații de urgență și organizează exerciții de incendiu, astfel încât să se poată pregăti pentru astfel de situații.

Plan de etaj pentru ieșirile de urgență ale unui restaurant

Credite de imagine: smartdraw

9. Camera personalului / Camerele private

În timp ce faceți un plan de etaj pentru restaurant, asigurați-vă că grupați toate zonele private. De obicei, camera personalului va fi lângă zona de bucătărie sau birou. Asigurați-vă că aveți suficient spațiu pentru ca personalul dvs. să se poată odihni în timpul pauzelor.

Planuri de etaj pentru restaurante mici

Trebuie să fii creativ într-o lipsă de spațiu și să tragi centrul atenției de la imperfecțiunile tale la punctele tale forte - creativitatea și ceea ce oferi. Restaurantele necesită multe camere și elemente diferite. Cu toate acestea, puteți combina unele camere și puteți organiza unele camere pentru a economisi spațiu.

Dacă spațiul este mic, asigurați-vă că tavanele sunt înalte, deoarece face camera să pară vizual mai mare și mai confortabilă.

Iată câteva exemple de modele creative de restaurante mici:

Iată un exemplu de plan de etaj pentru un mic restaurant:

Plan de etaj pentru un mic restaurant

Credit de imagine: CAD PRO

6 sfaturi pentru proiectarea planului de etaj al restaurantului

Proiectarea unui plan de etaj pentru restaurant nu este ușoară, mai ales dacă începeți de la bun început. Sunt atât de multe lucruri pe care trebuie să le faci și vei avea senzația că nu știi de unde să începi. Este un proces greu, care necesită multă organizare și timp; cu toate acestea, iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta în timpul procesului respectiv.

  1. Regula 60:40 pentru spațiu : personalul din fața casei (FOH) ar trebui să fie în mod ideal 60% din spațiul restaurantului dvs., iar partea din spate a casei ar trebui să fie 40%
  2. Aflați despre regulile guvernamentale : înainte de a crea un plan de restaurant, asigurați-vă că verificați cu guvernul local toate cerințele, deoarece în unele cazuri, trebuie să obțineți un permis și să trimiteți planul.
  3. Faceți planuri pe termen lung : în timp ce vă proiectați restaurantul, ar trebui să luați în considerare planurile pe termen scurt și lung. Materiale pe care doriți să le utilizați, renovări pe care le-ați putea avea în viitor. Ați investi în cel mai bun material și ați evita reparațiile viitoare sau v-ați construi restaurantul pas cu pas pe măsură ce lucrați și obțineți profit?
  4. Înțelegeți restaurantul dvs. din punctul de vedere al clientului : creați o experiență excelentă pentru oaspeții dvs., dar păstrați-vă accentul pe eficiență și reduceți costurile. În timpul procesului de proiectare, puneți-vă în locul oaspeților dvs. și priviți-vă spațiul din ochii oaspetelui pentru a vedea ce lipsește sau ce poate fi îmbunătățit.
  5. Eficiența este crucială : fluxul de lucru eficient este important pentru a permite personalului dvs. de serviciu o cale clară de la zona de luat masa la bucătărie. Funcționalitatea ar trebui preferată față de estetică.
  6. Accesibilitate : faceți un restaurant accesibil fiecăruia dintre oaspeții dvs. Adăugați spațiu pentru scaune cu rotile lângă scări.
Creșteți-vă afacerea cu alimente cu Waiterio POS

Alăturați-vă 40.000 de restaurante folosind sistemul de punct de vânzare waiterio

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Descărcare gratuită

Articole recente