Ghid complet pentru recrutarea și coordonarea chelnerilor

Ghid complet pentru recrutarea și coordonarea chelnerilor

Cum să angajezi un chelner? Cum să vă gestionați chelnerii?

Postat de Katarina Nikolic pe 7 mai 2021

Ai nevoie să recrutezi ospătari pentru restaurantul tău?

Doriți să aflați secretul din spatele menținerii chelnerilor (serverelor) mulțumiți?

Scopul principal al unui restaurant este de a vă satisface clienții oferind servicii de cea mai bună calitate, astfel încât aceștia să revină în continuare la restaurantul dvs.

Pentru a realiza acest lucru, trebuie să aveți membri ai personalului de încredere. De la manageri de restaurante la bucătari și servere, fiecare ar trebui să fie bun la treaba lor. Chelnerii sunt chipul afacerii tale; sunt primii care primesc toate criticile sau complimentele.

De aceea, este crucial să alegeți cei mai buni chelneri pentru restaurantul dvs. Cel mai bine ar fi să-ți menții și chelnerii mulțumiți, altfel își vor renunța la slujbă.

Cum să angajezi ospătari pentru restaurantul tău? [7 sfaturi utile]

Ospătari de restaurante îngrijite

Procesul de selecție a chelnerilor și angajarea sunt adesea cele mai bune dacă sunt luate de recomandările partenerilor, colegilor sau unui alt restaurant.

Există întotdeauna o cursă pentru a găsi ospătari calificați în industria restaurantelor. Uneori, unii chelneri buni sunt transferați între restaurante oferind plăți mai mari și condiții de muncă mai bune.

Deci, ar trebui să luați în considerare mai întâi recomandările înainte de a căuta oameni noi și de a posta un post online.

În cazul în care nu există o astfel de opțiune, atunci merge procesul de selecție mai exhaustiv. Indiferent de educație, vârstă sau experiență, calitatea angajatului va fi evidentă după începerea postului. De aceea, este bine să aveți o perioadă de probă de cel puțin o lună pentru a vă asigura că candidatul este potrivit pentru restaurantul dvs.

1. Ce ar trebui să căutați în timp ce angajați un chelner?

În ceea ce privește experiența: este bine pentru un candidat să o aibă, dar într-un mediu de restaurant, uneori doar atitudinea, caracterul, dorința de a lucra și de a învăța lucruri noi și de a avea o legătură excelentă cu oamenii, este ceea ce restaurantul și oaspeții săi nevoie.

Candidatul potrivit trebuie să fie puternic ca individ și robust în lucrul în interiorul unei echipe. Ospitalitatea este o pasiune, iar oamenii trebuie să o înțeleagă și să fie educați înainte de a începe.

Lucrul ca ospătar arată ușor și majoritatea oamenilor cred că toată lumea poate face treaba asta.

Este adevărat, dar pentru a fi un chelner profesionist și pentru a avea cel mai bun serviciu este nevoie de multă practică, timp și dedicare.

2. Aveți o perioadă de probă pentru chelnerii dvs. recrutați

În perioada de probă, managerii de restaurante pot vedea toate aspectele candidatului. De exemplu:

  • Relația cu oaspeții
  • Calitatea prestării serviciului
  • Relațiile cu colegii
  • Muncind sub presiune
  • Productivitate
  • Atitudine
  • Abilități de conducere

Perioada de probă va oferi o bună perspectivă asupra persoanei și îi va ajuta pe manageri și proprietarii de restaurante să decidă dacă ar trebui să ofere candidatului un contract pe termen lung sau să caute o altă persoană.

3. Verificați referințele de la angajatorii anteriori

În ceea ce privește recomandările, referințele joacă un rol important. Dacă există o căutare a candidaților cu experiență, atunci trebuie luată în considerare contactarea angajatorilor anteriori și obținerea de informații despre candidat.

Acesta este un mod excelent de a vă asigura că candidatul este capabil.

4. Înțelegeți cerințele dvs.

Ilustrarea unei liste de verificare

Angajatorii ar trebui să ofere cât mai multe detalii cu privire la oferta și cerințele lor atunci când postează un loc de muncă online. Acest lucru se datorează faptului că va restrânge candidații și se așteaptă ca „cei potriviți” să aplice pentru procesul de selecție. Acest lucru va economisi mult timp pentru interviuri, deoarece candidații vor ști de la început dacă oferta este potrivită pentru ei sau dacă sunt capabili să îndeplinească standardele restaurantului.

Angajații noi pot face greșeli familiarizându-se cu standardele și cerințele restaurantului. Cu toate acestea, este esențial să le evaluăm, să le oferim feedback, să fim atenți la nivelul de implicare și să îi instruim tot timpul.

Greșelile sunt acceptabile, dar devotamentul și angajamentul arată că candidatul este gata să își asume responsabilitatea. Fiecare nou membru al personalului ar trebui să fie introdus și binevenit de întreaga echipă și sprijinit în timpul procesului de evaluare.

5. Căutați aceste calități în timpul angajării

Calitățile generale pe care ar trebui să le aibă chelnerii sunt:

  1. Aspect
  2. Punctualitate
  3. Acordând atenție detaliilor
  4. Maniere
  5. Atitudine
  6. Prietenie
  7. Respectarea
  8. Bunătate
  9. Productivitate (luarea rapidă a deciziilor)
  10. Răbdare
  11. Memorie bună și concentrare
  12. Muncă în echipă bună

Puteți testa candidații cu unele situații care se pot întâmpla în restaurant pentru a vedea cum ar rezolva problema - acesta este un mod excelent de a vedea cât de repede gândesc și abilitățile lor de conducere.

Cu toate acestea, industria ospitalității este încă câteva industrii care au nevoie de o notă personală și de oameni implicați. Acest lucru nu se poate face online sau de acasă ca și alte locuri de muncă, astfel încât partea practică (probațiune) este cheia procesului de selecție.

Interviul vă poate oferi o senzație de bază despre candidat, dar performanța la locul de muncă este ceea ce contează cu adevărat.

6. Prima impresie este importantă

În timp ce aveți interviuri, acordați atenție primei impresii pe care o veți avea din primul moment în care candidatul intră. Aceasta este impresia pe care o vor avea clienții atunci când chelnerul se apropie de masa lor.

Lăsați candidații să se prezinte și să acorde atenție atitudinii și limbajului lor corporal.

Uită-te dacă candidatul îți oferă contact vizual, deoarece arată prietenie și recunoaștere față de oaspete. Pentru a lucra într-un restaurant este nevoie de cineva care să poată comunica ușor și să aibă o atitudine prietenoasă.

7. Întrebări pe care ar trebui să le puneți în timpul interviului

Un interviu formal

Lucrul în interiorul unui restaurant poate fi uneori relaxat și ușor, dar uneori poate oferi chelnerului un timp greu și o presiune. Prin urmare, ar trebui să vă ajustați interviul în funcție de asta.

În primul rând, puneți întrebări ușoare care să relaxeze candidații; unele lucruri personale precum filmul lor preferat sau unde le place să călătorească. Oferiți-le spațiu pentru a se prezenta în cea mai bună lumină posibilă și pentru a vedea cum acționează atunci când vorbesc despre lucrurile care le plac.

Pe de altă parte, dați-le un fel de presiune introducând întrebări care s-ar putea să nu fie subiectul pe care îl discutați în acest moment. Vedeți cum reacționează când starea de spirit se schimbă și cât de pricepuți sunt.

Puneți-le întrebări ipotetice și lăsați-i să-și imagineze situații care ar putea apărea în timp ce lucrează în restaurant și cum le-ar rezolva.

Cum să vă gestionați chelnerii corect? [Păstrați-vă chelnerii fericiți și mulțumiți]

După selectarea candidaților și crearea unei echipe, ideea este de a construi cea mai bună echipă pe care o puteți avea și de a-i menține mulțumiți. Nu doriți ca aceștia să renunțe la slujbe, deoarece va fi o pierdere pentru restaurantul dvs. Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le aveți în vedere:

1. Instruire

Elementul critic pentru a avea o echipă de succes și personalul de așteptare este formarea. Managerii trebuie să depună efortul maxim pentru a-și instrui personalul în conformitate cu standardele lor. Ei trebuie să își dedice timpul angajaților lor și să-i educe.

De asemenea, echipa de conducere este responsabilă pentru asigurarea unui mediu de lucru confortabil pentru toți membrii personalului, oferindu-le doar critici constructive. Dar, de asemenea, trebuie să le facă complimente și să le înveselească pentru munca excelentă.

Instruirea ar trebui să includă:

  • Aspectul general al membrilor personalului
  • Bun comportament și curtoazie
  • Cunoștințe despre meniul și ingredientele fiecărui element din meniu.
  • Degustare de vinuri și cunoștințe despre bar, astfel încât serverele pot recomanda băuturi adecvate pentru fiecare masă.

Igiena este esențială atunci când lucrați cu alimente și serviți, deci ar trebui să existe instruire despre întreținerea acesteia în interiorul restaurantului și stațiilor de lucru și despre modul de manipulare a alimentelor de la bucătărie până la oaspete.

Serverele ar trebui instruite în funcție de tipul de restaurant și stilul de servire - indiferent dacă este vorba de un restaurant rafinat sau de un fast-food. Aceasta include modul de servire și de stabilire a mesei.

2. Construirea unei comunități

3 personal de restaurant

Este esențial să construiești o comunitate în cadrul restaurantului tău. Oamenilor le place sentimentul de apartenență. Angajatorii sau managerii ar trebui să-și trateze angajații în cel mai bun mod posibil. Ar trebui să-i încurajeze să vorbească atunci când se simt copleșiți și să-și împărtășească cele mai bune experiențe.

Membrii personalului restaurantului își petrec multe ore din viață la muncă, astfel încât mediul de lucru ar trebui să aibă sentimentul unei „a doua familii”.

Presiunea este de obicei prezentă în restaurante atunci când lucrați cu oameni, astfel încât presiunea suplimentară cauzată de membrii personalului sau de managerii de restaurante nu va da rezultate bune.

Chelnerii ar trebui să aibă sentimentul că angajatorului îi pasă de ei. Puteți face acest lucru prin:

  • Organizarea de clădiri de echipă
  • Adunări colective (evenimente dedicate membrilor personalului)
  • Bonusuri
  • Încurajarea personalului tot timpul
  • Sistemul „Angajații lunii”
  • Cursuri (educație)

Dacă există timp suplimentar, o educație suplimentară a personalului restaurantului este o alegere bună. De exemplu, lecții de degustare a vinului de către un profesionist, sesiuni de limbă, inovații în gastronomie etc.

Ce să faci când chelnerii tăi fac greșeli ?.

Dacă angajații fac greșeli, ar trebui să fie instruiți mai bine. Răbdarea joacă un rol cheie atunci când lucrează în cadrul unui colectiv în care este prezentă munca în echipă. De obicei, un mediu de lucru prost și muncitori nesatisfăcuți sunt rezultatele managementului urât al restaurantelor.

Dar dacă membrii personalului sunt tratați bine, în schimb, aveți oameni care sunt de încredere și care vor respecta îngrijirea și timpul dedicat acestora. Într-o echipă în care relațiile se bazează pe respect, de cele mai multe ori totul funcționează.

3. Condiții de lucru

Condițiile de muncă bune și un mediu de lucru sănătos sunt create de:

  • Salarii satisfăcătoare
  • Suport emotional
  • Ture fixe
  • Plăți suplimentare pentru orele de lucru suplimentare
  • Gestionarea bună a programului de lucru oferind spațiu între timp pentru odihnă.

Chelnerii suprasolicitați nu vor avea o performanță bună. Mesele de bună calitate sunt, de asemenea, importante. De obicei, în restaurante, membrii personalului sunt hrăniți cu resturi din cauza unui procent ridicat de risipă de alimente. S-ar putea să afecteze bugetul, dar în acord cu bucătarii, puteți face mese sănătoase pentru angajați.

O altă modalitate de a încuraja chelnerii sau serverele să se afle într-o „luptă” consecventă pentru cea mai bună performanță este să ai un sistem de notare.

De obicei, acest lucru se realizează prin alegerea unui „angajat al lunii”.

Premiul se poate face prin concedii sau bonusuri bănești. Restaurantul nu va costa mult, dar va arăta apreciere față de membrii personalului și îi va încuraja să ofere servicii și mai remarcabile în viitor.

A avea o ierarhie între personalul care servește în restaurant poate fi bun, astfel încât fiecare chelner să se poată aștepta la o promovare la niveluri superioare după lunile sau anii petrecuți în restaurant.

4. Basculare

Sfaturi pentru chelneri

A lucra ca ospătar poate fi provocator și stresant, deoarece ar trebui să fii foarte concentrat pe furnizarea de servicii de cea mai bună calitate. Uneori, este și o treabă fizică (purtarea și mutarea lucrurilor în jur). Cu toate acestea, poate fi o slujbă plăcută: deoarece chelnerii pot avea uneori mai multe sfaturi decât salariul real.

O performanță mai bună pe care o oferă chelnerii, cu atât primesc mai multe sfaturi.

Pentru metodele de basculare , cel mai bine este ca restauratorii sau managerii să nu se implice. Aceștia ar trebui implicați doar dacă există vreo dispută între angajați. Este vorba despre contractul colectiv dacă doresc sau nu să împărtășească sfaturile.

Există avantaje și dezavantaje pentru toate opțiunile legate de tipul „politicii”. Împărtășirea sfaturilor de restaurant între personal este o idee bună pentru că, în acest caz, toată lumea primește sfaturile - gazda, bucătarii, supraveghetorul, oamenii care nu au legătură directă cu banii, nu numai chelnerii.

Cu toate acestea, există o problemă conform căreia puțini chelneri pot depune toate eforturile pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate. În schimb, alți colegi oferă servicii medii și ajung oricum cu banii câștigați de chelnerii de înaltă calitate.

Datorită experienței îndelungate și a diferitelor scenarii, cea mai bună opțiune posibilă pentru tipping este de a oferi membrilor personalului posibilitatea de a împărtăși sfaturi. Dar pot păstra sfaturile pentru ei înșiși dacă oaspetele le oferă în mod explicit sfaturile unui anumit ospătar datorită serviciului lor remarcabil.

5. Bonusuri

O modalitate excelentă de a vă menține angajații mulțumiți sunt bonusurile . Până acum înțelegem că chelnerii primesc bani buni prin salarii și sfaturi.

Ai chelneri excelenți; trebuie să încercați să îi mențineți să lucreze pentru restaurantul dvs. Ați dedicat timp educând acei oameni și orice chelner pierdut este o pierdere semnificativă pentru restaurant. De aceea, bonusurile sunt esențiale.

În funcție de vânzările lor medii într-un anumit sezon, managerii de restaurante ar trebui să aibă câteva obiective lunare pentru vânzările în interiorul restaurantului.

Dacă aceste ținte sunt atinse și există un profit suplimentar mai sus, acesta ar trebui împărțit între angajații din cadrul echipei. Sau puteți oferi bonusuri evaluând performanța unui chelner individual. De exemplu, „angajatul lunii” primește un bonus.

Creșteți-vă afacerea cu alimente cu Waiterio POS

Alăturați-vă 40.000 de restaurante folosind sistemul de punct de vânzare waiterio

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Descărcare gratuită

Articole recente