Предности развијања професионалног бизнис плана за ресторане

Предности развијања професионалног бизнис плана за ресторане

пословни план подстиче критичко истраживање

Објавио Michael Elkins дана 9. децембар 2017.

Отварање ресторана је напоран рад, а ваша љубав према кувању или забави неће претворити ваш сан у одрживи посао. То је основни разлог због којег морате развити пословни план. Традиционално, пословни планови су дизајнирани да вам помогну да добијете финансирање или да задовољи потенцијалне инвеститоре. Међутим, чак и ако сами финансирате целу операцију, пословни план може вам помоћи да проактивно препознајете и решавате проблеме.

Предности креирања стандардизованог бизнис плана за ваш ресторан укључују финансирање, разумевање са чим ћете се суочити када се отвори ваш ресторан и истраживање критичних детаља као што су концепт, основне вриједности и пословна стратегија. Ваш пословни план служи као путна карта с обзиром да се Ваш ресторан креће на нову територију. Након што је ваше предузеће успостављено, можете се вратити на ваш план да видите да ли останете на путу или да ли желите да модификујете своју стратегију.

Критичне компоненте вашег пословног плана

Пословни планови углавном прате стандардизовани формат који помаже кредитним службеницима и инвеститорима да пронађу критичне информације које им требају. Информације укључују детаље пословања, прелиминарни буџет, информације о вашем концепту, ваше искуство и ваше финансијске информације. Следећа подручја су критична за покривање:

Резиме

Извршни резиме је увод који резимира цео план. У овом одељку желите да привучете пажњу читаоца са основама ваше идеје ресторана. Покриваћете стил ресторана, локацију, које ће кориснике циљати и зашто сте добро погодни за вођење ресторана. Такође ћете обрадити колико новца и ви и ваши партнери инвестирате, колико вам је потребно и када мислите да ћете се пробити.

Концепт

Ваш основни концепт и мисија треба бити једноставан за разумевање. На пример, Апплебееова изјава указује на то да компанија жели да допринесе "расту, радости и богатству свих живота којима додирујемо". Ланац има више од 1.500 ресторана широм света .

Концепт вашег ресторана може бити брза храна, обитељска кухиња, гурманска храна за урбане хипстере, брза цасуал или фине дининг. Корисно је прочитати низ пословних планова ресторана како би добили добар смисао за стил писања, опције изгледа и технологије коју ће вам ресторан требати.

Дизајн

Дизајн обухвата и унутрашњи и спољашњи дизајн вашег ресторана. Такође укључује и ваш мени, боје компаније, лого и чак и ваше материјале за преузимање. Све ове ствари раде беспрекорно за бренд вашег ресторана. Мораћете да укључите трошкове намјештаја и опреме, као и трошкове ангажовања извођача радова и услуге дизајна.

Мени и сервис

Требало би да погледате неке детаље о томе какву храну и пиће планираш да послужујете и како ће се хранити. Дефинишите шта ће бити јединствено у вашем ресторану и зашто би то требало да успе у области коју сте изабрали да лоцирате своје пословање. Укључите мени узорка са пројектованим ценама, трошковима хране и детаљима ланца снабдевања. Данашњи трендови наговештавају фаворити ресторана који користе локалне снабдеваче и фарме, па покушајте да у своје планове уградите локалне изворе. Требали бисте направити детаљну анализу трошкова. У овој фази, требало би да наручите лого за ваш ресторан који ћете укључити у свој пословни план.

калкулатор буџета ресторана

Буџет

Морате да направите детаљни буџет укључујући трошкове изнад главе, најам, пројектовани платни списак, порез, трошкове дизајна и ремоделинга, трошкове маркетинга, трошкове ПОС система, осигурања и како планирате да се бавите вишком отпада, крађе и кварења. Важно је показати потенцијалним зајмодавцима - и другим заинтересованим странама - да сте се уложили пуно напора у планирање. Трошкови хране могу да се крећу између 20 и 35 процената. Пизза ресторани углавном имају најниже трошкове хране, а фине ресторане имају највише.

СВОТ анализа

Увек постоје изазови и могућности за било који ресторан. Добро планирање вам помаже да прецизирате своје предности, слабости, могућности и претње. Ово се зове СВОТ анализа, а важно је то учинити и за себе и потенцијалне зајмодавце.

Снаге могу укључити вашу мрежу пријатеља и сарадника, вашу локацију, искуство ресторана и друге опипљиве и нематеријалне ствари. Слабости могу укључивати немају пословног искуства или превише конкуренције из оближњих ресторана. Могућности би могле укључивати алтернативне токове прихода, као што су понуда услуге испоруке, он-офф и офф-премисе угоститељске и брендиране робе за продају у кући и онлине. Претње могу укључивати губитак добављача старења, природних непогода, акција ваших конкурената или шта ће се десити ако постанете неспособни. Требали бисте укључити стратегију за рјешавање најчешћих претњи као што је осигурање.

Маркетинг стратегија

Дани ослањања на рекламирање од ријечи су нестали. Чак и становници суседства окрећу своје телефоне на истраживање ресторана. Ваши клијенти вероватно проводе доста времена на платформама друштвених медија, тако да је потребно да се повежете са њима. Важно је развити маркетиншки план пред лансирање и план одржавања замаха након отварања.

Ако намеравате да унајмите ПР тим или рекламну агенцију, сада је време да то учините тако да се можете упућити на њих у свом пословном плану. Требали би такође ангажирати адвоката који ће вам помоћи да одредите своју пословну структуру и да се бавите било којим правним питањима. Ваш адвокат такође може прегледати свој пословни план и дати сугестије.

Урадите своју пажљиву анализу како бисте сазнали које врсте публикација читају ваше идеалне потрошаче и које друштвене платформе користе. Одлучите да ли желите да укључите аутоматизовани програм лојалности и награђивања за своје купце.

Финансије, стручњаци и консултанти

Не можете сами учинити све, тако да морате делегирати специјализоване задатке као што су дизајнирање веб странице, маркетинг вашег ресторана и руковање својим финансијама. Рачуновођа је веома корисно за вођење васег финансија и пројектованог буџета. Можда чак и одлучите да унајмите професионалца да напише свој пословни план, али можете пронаћи пропустне шаблоне на мрежи да вам помогну у томе.

Ваш рачуновођа ће морати знати колико места ће ваш ресторан имати, просечне пројекције провјера гостију, стопу обрта, стратегију управљања ризицима и маркетиншке планове за тачне и разумне пројекције.

У данашњим ресторанима готово је обавезно да добијете софтвер за управљање односима са купцима, или ЦРМ и софтвер за планирање ресурса предузећа, или ЕРП. Друга је традиционални рачуноводствени систем.

Финисхинг Тоуцхес

Заправо, не постоје "завршне" додиривања јер ваш пословни план никада није завршен. Редовно га ажурирајте када нове информације постану доступне. Међутим, важно је направити професионални документ са добром граматиком, прецизним правописом и атрактивним изгледом. Пажљиво прочитајте свој план за погрешно писање, погрешно приказивање и откуцај.

Стил је важан, а оно што радите овде је замишљен, тачан, разуман и упечатљив документ. Најбољи пословни планови су чисти, јасни, поуздани и релативно формални. Покушајте да избегавате да будете арогантни, безвредни или људски. Имате посла са пословним људима који знају шта траже, па се уверите да сте га добили.

Обогатите посао са храном помоћу Ваитерио ПОС-а

Придружите се 40.000 ресторана користећи систем конобара на продајном месту

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Бесплатно скидање

Недавни чланци