Профитна маржа ресторана | Како израчунати и повећати профитну маржу

Профитна маржа ресторана | Како израчунати и повећати профитну маржу

Побољшајте профитну маржу свог ресторана

Објавио Abhi Chatterjee дана 22. децембар 2020.

Профит је једна од најважнијих ствари у сваком послу. Дакле, пресудно је разумјети профитне марже вашег прехрамбеног предузећа.

У овом чланку ћемо говорити о томе како можете израчунати профитне марже за своје пословање. Такође ћемо вам открити неке начине за повећање вашег профита.

Хајде да почнемо!

Колика је просечна профитна маржа за ресторан?

Истина је да се просечна профитна маржа ресторана увелико разликује у зависности од различитих фактора. Нико не може да предвиди тачан број добити вашег ресторана.

Профитна маржа увелико варира у зависности од вашег географског положаја, тренутног тренда, сезонске доступности одређених предмета, економског стања у вашем региону и низа других фактора.

На пример, у САД је просечна профитна маржа око 10%. Међутим, у Мексику ресторан може очекивати просечно 20% профитне марже. Дакле, то зависи од локације и широког спектра других фактора.

Поред тога, имајте на уму да, иако се профит израчунава у вашој валути (попут УСД, ЦАД), маржа профита се увек изражава у процентима.

Маржа бруто добити и маржа нето добити

рачунање-финансије

Уобичајено је да се власници ресторана мешају у бруто маржу и нето профитну маржу. Међутим, да бисте јасно разумели финансије свог ресторана, важно је знати разлику између ова два појма.

Разјаснимо ову тему:

Колика је бруто профитна маржа за ресторан?

Бруто добит је оно што остане након што од прихода вашег ресторана одузмете трошкове робе (састојака).

  • Бруто добит = продајна цена - трошак робе (залиха)
  • Маржа бруто добити = (бруто добит / продајна цена) к 100%

Узмимо пример хамбургера. Претпоставимо да продајете пљескавицу

5 долара. Али ваши трошкови робе (попут говедине, сира итд.) За прављење пљескавице су 2,5 долара.

  • Бруто добит = 5 - 2,5 = 2,5 УСД
  • Маржа бруто добити = 2,5 / 5 к 100 = 50%

Овај број вам даје представу о ефикасности вашег ресторана, али не открива стварну зараду вашег ресторана. То је зато што бруто профит не узима у обзир све трошкове управљања вашим рестораном.

Колика је маржа нето добити за ресторан?

Нето добит је број који добијете након што се од бруто добити одузмете сви трошкови пословања. То укључује станарину, зараде запослених, административне трошкове, порезе, одржавање итд.

Нето добит је најважнија јер вам показује колико је ваш ресторан успешан и профитабилан.

Ево формуле за израчунавање нето профитне марже ресторана:

  • Нето добит = Укупни приход - Укупни расходи
  • Маржа нето добити = [Нето добит ÷ Приход] к 100

Претпоставимо да покушавате да израчунате своју нето добит за претходни месец. Укупан приход вам је износио 100.000 УСД, а укупни трошкови 70.000 УСД.

  • Нето добит = 100.000 УСД - 70.000 УСД = 30.000 УСД
  • Маржа нето добити = 30.000 / 100.000 = 0,3 = 30%

Профитне марже за различите врсте ресторана

Као што смо објаснили, тешко је доделити одређени број „просечној маржи профита“. Али можемо упоредити релативне профитне марже између различитих врста ресторана попут „Пуна услуга“, „Брза храна“, „Камион за храну“ итд.

  • Ресторани с пуном услугом : Обично је профитна маржа ресторана с пуном услугом најнижа међу свим осталим врстама ресторана. Међутим, уз правилно управљање и пословну стратегију, ресторани са целом услугом могу бити врло профитабилни.
  • Ресторани брзе хране: Ресторани брзе хране обично имају највеће профитне марже. То је зато што им треба мање особља и користе јефтиније састојке. Такође, имају велики обим продаје.
  • Камиони за храну : Као и ресторани брзе хране, и камиони за храну имају врло високу маржу. Понекад камиони са храном имају већу профитну маржу од ресторана брзе хране, али обично имају мањи обим продаје у поређењу са ресторанима брзе хране.

Како можете побољшати профитну маржу свог ресторана?

Да бисте побољшали профитну маржу свог ресторана, можете да следите две методе:

  1. Повећајте продају
  2. Смањите своје трошкове

Хајде да разговарамо о томе како их можете применити:

А. Повећавање продаје

Напомена: Повећање продаје не би смањило трошкове робе, па ће бруто добит бити иста. Међутим, ваша нето профитна маржа ће се повећати због фиксних трошкова као што су станарина, режије и одржавање.

1. Прихватите наручивање путем интернета

Ако још увек не нудите услуге доставе или за понети, требало би да започнете што је пре могуће. Данас купци увек наручују путем Интернета када им је потребна достава хране или услуге за понети.

Дакле, постојање веб локације вашег ресторана која може да прихвата онлајн наруџбине може значајно да повећа ваш приход.

Али већина власника ресторана забринута је због потешкоћа и трошкова изградње и одржавања веб локације ресторана.

Срећом, технологија се много побољшала. На тржишту постоје услуге које за вас израђују веб локацију ресторана без потребе за ангажовањем софтверског инжењера. На пример, градитељ веб локација ресторана Ваитерио аутоматски прави и одржава веб локацију вашег ресторана бесплатно. ( Кликните за више детаља.)

Дакле, повежите свој ресторан на мрежи и почните да примате више поруџбина!

2. Унесите измене у свој мени

Јеловник је важан део профитабилног ресторана. Цена ставки вашег менија има велики утицај на профитабилност вашег ресторана.

Можда постоје предмети који имају маржу са високим профитом, али нису превише познати међу вашим купцима. Користите свој мени да бисте више продавали ове артикле.

Ставите их више на листу намирница или их истакните помоћу неких креативних метода. Такође можете унајмити графичког дизајнера да ваш мени ресторана учини привлачнијим за ваше купце.

На овај начин можете повећати продају својих најпрофитабилнијих ставки менија.

3. Праћење извештаја о продаји

Не можете повећати профит ако не разумете извештаје о продаји.

Извештаји о продаји откривају важне пословне информације попут производа који се највише продају. Такође ће вам помоћи да израчунате укупан профит који долази од сваке ставке у менију. Користите ове информације за стратешки раст вашег пословања.

На пример, након прегледа вашег извештаја о продаји сазнаћете да 42% ваше продаје долази из великих пилећих пљескавица. Тако можете осигурати да пљескавице увек држите на залихи. Такође можете почети да нудите варијације свог хамбургера као што је „Двострука пилећа пљескавица са додатним сиром“.

Такође можете мало повећати цену свог бургера да бисте остварили већи приход за свој ресторан.

Напомена: Важно је набавити ПОС систем који нуди детаљан извештај о продаји за сваку ставку у менију.

4. Изградите присуство на мрежи

Да ли сте знали да 85% људи проверава ваш ресторан на Гоогле-у пре него што га посете? Стога је важно да свој ресторан региструјете на „Гоогле Ми Бусинесс“.

Такође бисте требали добити позитивне критике за свој ресторан. Такође можете имати присуство на друштвеним мрежама као што су Фацебоок, Инстаграм и Твиттер странице за ваш ресторан како бисте изградили шире присуство на мрежи.

5. Рекламирајте свој ресторан

Постоји много начина за оглашавање вашег ресторана. Ја не говорим о великим маркетиншким кампањама које захтевају много новца.

Постоји много начина да оглашавате свој ресторан бесплатно или по повољној цени.

канали друштвених медија

На пример, добијање рангирања на претраживачима и органски саобраћај са друштвених медија су методе за бесплатан пријем већег броја купаца. Коришћење Фацебоок огласа или пописа локалних новина су неке јефтине методе за привлачење већег броја гостију.

У овом чланку сазнајте више о маркетингу вашег ресторана .

Б. Смањење трошкова

Смањивање трошкова директно повећава ваш профит. Хајде да разговарамо о томе како можете смањити трошкове свог ресторана.

1. Смањите трошкове састојака

Трошкови састојака су највећи трошак за ресторан. Хајде да разговарамо о томе како можете смањити трошкове залиха:

  • Пронађите јефтиније добављаче: Ако можете добити исти квалитет састојака по нижој цени, то ће очигледно смањити трошкове хране.
  • Смањите удео посуђа: На пример, продајте пљескавицу од 230г уместо 270г
  • Смањите количину састојака који се користе: На пример, мало смањите количину сира и пилетине коју користите за кување хамбургера

2. Контролишите трошкове рада

Морате одржавати равнотежу између задовољства особља и остваривања пристојне зараде за ваш ресторан.

Истражите просечну плату за особље ресторана на вашој локацији. На овај начин можете бити сигурни да нећете преплатити своје особље. Такође, можете дати мале бонусе за побољшање перформанси вашег особља.

3. Анализирајте свој мени

Као што смо раније разговарали, праћење менија вашег ресторана је пресудно.

Добар начин за одређивање цене ставки вашег менија је коришћењем „формуле трошкова хране“. О овој теми смо разговарали више у нашем чланку „ Израчунавање процента трошкова хране “.

Укратко, ваши трошкови хране требали би износити 25-35% продајне цене. На пример, ако су трошкови састојака за велику пљескавицу 3,5 УСД, требало би да поставите цену свог бургера на најмање 10 УСД. (35% од 10 УСД = 3,5 УСД)

Пазите да сте правилно поставили цену сваке ставке менија. Сазнајте више о инжењерству менија овде.

4. Смањите расипање и крађу

Отпад је чест проблем ресторана. Нажалост, крађа је такође још један уобичајени проблем.

Важно је водити евиденцију о залихама вашег ресторана. На овај начин можете уочити овакве проблеме. Међутим, у стварности то никада није 100% тачно.

У овом чланку сазнајте више о управљању залихама вашег ресторана .

Савет: Користите софтвер за управљање ресторанима да бисте боље управљали својим пословањем

Као што смо раније поменули, технологија је много еволуирала и постоји мноштво система који власницима ресторана олакшавају управљање ресторанима.

Овај софтвер може да генерише извештаје о продаји, управља вашим поруџбинама, прати ваше особље и ради много других ствари.

Постоји пуно опција на тржишту. Али ако још увек нисте одабрали софтвер, желео бих да вам препоручим да испробате наш софтвер за управљање ресторанима Ваитерио, јер је једноставан за употребу, а софтвер можете испробати бесплатно.

Кликните овде да бисте преузели софтвер Ваитерио.

Закључак

Дакле, хајде да резимирамо све о чему смо до сада разговарали.

Која је добра профитна маржа за ресторан или камион за храну?

Нема дефинитивног одговора за то. Веома варира у зависности од локације и многих других фактора. Међутим, можемо рећи да камиони са храном и ресторани брзе хране релативно имају већу профитну маржу од ресторана са пуном услугом.

Како израчунати профитну маржу за ресторане?

Ево формуле:

  • Добит = Укупан приход - Укупни оперативни трошкови (састојци + плате + станарина + остали трошкови)
  • Профитна маржа = (Добит / Укупни приход) к 100%

Како побољшати профитну маржу?

Марже профита можете побољшати:

  • Повећавање продаје
  • Смањивање трошкова

То је све. Хвала вам за читање.

Обогатите посао са храном помоћу Ваитерио ПОС-а

Придружите се 40.000 ресторана користећи систем конобара на продајном месту

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Бесплатно скидање

Недавни чланци