Савети о безбедности ресторана за ЦОВИД-19

Савети о безбедности ресторана за ЦОВИД-19

Заштитите запослене у вашем ресторану

Објавио Victoria Crowe дана 22. децембар 2020.

Ресторани и професионалне кухиње могу бити потенцијално опасна места за рад ако се не поштују ефикасне мере безбедности. Потребна је само једна мокра површина или тежак предмет да би запосленик имао озбиљне повреде. Потребно је у просеку 30 дана да се неко врати на посао након што повреди, због чега је толико важно да заштитите своје запослене.

Општи савети о безбедности за ресторане током ЦОВИД-19

Сада је важније него икад одржавати сигурност - било да је на отвореном или у затвореном, као што је ваш ресторан. Ваш посао је да осигурате да заштитите не само себе већ и своје запослене и купце током коронавируса. Ево шта сада можете да учините да сви буду безбедни:

  • Спровођење процене ризика: Процена ризика ЦОВИД-19 помоћи ће вам да управљате ризиком и заштитите људе. Утврдите шта би могло проузроковати преношење вируса, размислите о томе ко би могао бити у опасности, одлучите колико је вероватно да би неко могао бити изложен и поступите тако да уклоните или контролишете ризик.
  • Чистите чешће: Повећајте колико често чистите површине, посебно оне које се јако додирују. Додајте још станица за дезинфекцију руку и замолите особље и купце да их користе, а такође чешће перите руке. Ово је посебно важно у ресторану у којем ће кухињско особље редовно руковати храном.
  • Прекривачи за лице: Тамо где то захтева закон, затражите од својих купаца да носе заштитне наочаре како би заштитили себе и оне око себе - укључујући ваше запослене. Ово важи и за ваше запослене; или треба да носе маске за лице или штитнике да би зауставили потенцијални пренос.
  • Примените социјално дистанцирање: Као послодавац, можда ћете морати да промените распоред ресторана како у кухињи тако и у главном делу за седење. Можете имати мање особља у кухињи, па чак и поставити табле и једносмерне системе да би се сви држали, тако да сви могу да остану на сигурној удаљености.
  • Повећајте вентилацију: Врата и прозоре држите отворенима где год је то могуће, а такође стално користите системе вентилације.
  • Пошаљите особље кући кад се појаве симптоми: чак и ако одлучите да имате мање чланова особља током смјена, ако неко показује било какве симптоме коронавируса, пошаљите их кући да се самоизолирају. Било да се ради о кашљу, високој температури или чак губитку осећаја укуса или мириса, они не би смели да раде у ресторану.

Извршите безбедносне провере за своју кухињу

Запослени се морају концентрисати на свој посао без бриге о својој безбедности. Добро место за почетак је процена ризика у кухињи. То укључује препознавање опасности које су присутне у кухињи и ко је у највећем ризику да буде оштећен. То може бити било шта, од оштрих ножева и тешких кутија до мокрих подова и врућих течности.

Када свакодневно радите на истом месту, лако је превидети потенцијалне опасности, па се побрините за то да је поступак идентификације темељан. Замолите особље кухиње да размотри опасности које сте могли пропустити.

Када направите листу свих могућих ризика у кухињи, размислите коме и како можете наштетити. Ове информације су корисне када је реч о одлучивању о заштитним мерама.

Неки ризици ће се осећати очигледно, али они су подједнако важни за сигурност кухиње и треба их озбиљно третирати. Особље које је ново у кухињском окружењу можда неће схватити неке од најчешћих ризика, па ће процена осигурати да је заштићено.

Након што упоредите ризике, размислите да ли их можете у потпуности уклонити или барем свести тамо где је мало вероватно да ће нашкодити. Решења могу спречити приступ опасности, дистрибуцију заштитне опреме или проналажење алтернативе.

По завршетку поделите своја сазнања са ширим кухињским тимом и обавестите их о свим променама које су направљене. Затим, не заборавите да редовно прегледате процену јер се опасности мењају и нови чланови се придружују тиму.

Одржавајте редовне сесије обуке особља

Најефикаснији начин смањења сигурносних инцидената у кухињи је редовна обука. Сви чланови особља треба да знају сигурносне поступке које треба поштовати за разне сценарије и инциденте.

Извршите неколико вежби да бисте видели учинак особља. Да ли су знали шта треба да раде? Да ли су погрешили? Чак и једноставне ситуације попут разбијеног стакла захтевају одређени поступак. Да ли особље ваше кухиње зна шта је то?

Редовна обука осигурава да су сви спремни за било који сигурносни сценарио. Одвојите време за извођење различитих вежби како би се сви чланови тима припремили у мало вероватном случају ванредне ситуације.

Изводите редовне вежбе за ватру и евакуацију како би особље могло да заштити себе и госте ако то ситуација захтева. Требали би знати кључне кораке које треба предузети за своју специфичну улогу и где се састати напољу након што се евакуишу.

У овом чланку сазнајте више о управљању особљем вашег ресторана .

Осигурајте сигурност опреме

У ресторанима и професионалним кухињама налази се опрема која може бити опасна ако се не одржава правилно. Мешалице, брусилице, рерне и резачи представљају опасност за кориснике ако се не придржавају добрих безбедносних пракси.

Свако ко треба да користи опрему треба да прође неопходну обуку која му је потребна да би био сигуран. Поред тога, све машине треба редовно чистити, прегледавати и одржавати тако да увек одговарају потребним стандардима.

Извршите брзу ревизију ресторана или кухиње у којој радите. Када је последњи пут извршена инспекција или замена машина? Да ли су потенцијално опасне машине опремљене заштитним штитницима да би корисник био безбедан?

Носите праву одећу

Да бисте смањили могућност незгода на радном месту, требало би да обучете одговарајућу одећу за своју улогу. Одећу, прегаче, рукавице, мрежице за косу и друге неопходне предмете треба носити по потреби како би кухиња била безбедно и хигијенско место за све који је користе.

Нешто што се често превиди је човекова обућа. Ношење правих ципела може бити разлика између нормалне смене и незгоде због које због повреде не можете радити.

Приликом одабира правог пара радне ципеле имајте на уму неколико критеријума. Прво, колико су отпорни на клизање? Кухиње и ресторани могу имати мокре подове због којих запослени могу склизнути и пасти. Са ципелама отпорним на клизање можете се кретати између различитих подних површина без бриге о могућој несрећи.

Треба узети у обзир још нешто колико су издржљиви и удобни. Провешћете пуно времена на ногама током заузетих смјена. Потребна вам је обућа која може заштитити стопала и зауставити развој зглобова. Ципеле које нису дизајниране да се носе са тако интензивним периодима рада, ређе ће пружити стопалима потребну подршку.

Кухиње могу бити ужурбано окружење за рад, а тешки предмети или оштри ножеви могу се лако одбити од површине. Од виталног је значаја да носите обућу која има сигурносне функције потребне за заштиту стопала. Потражите ципеле које нису отпорне на пробијање и садрже капице на ножним прстима јер ће заштитити ваше ноге од оштрих предмета, а прсти на ногама сигурни од падајућих предмета.

Здравље и сигурност особља у ресторану је свачија одговорност. Ако неко уочи опасност која би могла да изазове проблеме, мора да предузме неопходне мере. Без обзира да ли се то бави питањем информисања других, они би требали бити одлучни и проактивни. Оставити проблеме другима да се баве начином на који се догађају несреће.

Обогатите посао са храном помоћу Ваитерио ПОС-а

Придружите се 40.000 ресторана користећи систем конобара на продајном месту

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Бесплатно скидање

Недавни чланци