Врхунски водич за регрутовање и управљање конобарима

Врхунски водич за регрутовање и управљање конобарима

Како запослити конобара? Како управљати конобарима?

Објавио Katarina Nikolic дана 7. мај 2021.

Треба да регрутујете конобаре за ваш ресторан?

Желите да знате тајну иза задовољства конобара (сервера)?

Примарни циљ ресторана је задовољити ваше клијенте пружањем најквалитетнијих услуга како би се они стално враћали у ваш ресторан.

Да бисте то постигли, морате имати поуздане запослене. Од менаџера ресторана до кувара и сервера, сви би требали бити добри у свом послу. Конобари су лице вашег посла; они ће први примити све критике или похвале.

Зато је кључно да изаберете најбоље конобаре за ваш ресторан. Најбоље би било да и конобаре задржите задовољним или ће они дати отказ.

Како унајмити конобаре за ваш ресторан? [7 корисних савета]

Неговани конобари у ресторанима

Процес одабира конобара и запошљавање често су најбољи ако их узму препоруке партнера, колега или другог ресторана.

У ресторану увек постоји трка за проналажењем вештих конобара. Понекад се неки добри конобари пребацују између ресторана нудећи веће плате и боље услове рада.

Зато прво размислите о препорукама пре него што потражите нове људе и објавите посао на Интернету.

У случају да не постоји таква опција, иде се на исцрпнији процес одабира. Без обзира на образовање, године или искуство, квалитет запосленика бит ће очит након почетка посла. Зато је добро имати пробни период од најмање месец дана како бисте били сигурни да је кандидат прави за ваш ресторан.

1. Шта треба да тражите при запошљавању конобара?

Што се тиче искуства: за кандидата је добро да га има, али у ресторанском окружењу понекад су само став, карактер, воља за радом и учењем нових ствари, те одлична веза с људима, оно што ресторан и његови гости потреба.

Прави кандидат мора бити јак као појединац и робустан у раду унутар тима. Угоститељство је страст и људи га морају разумети и образовати пре него што почну.

Радити као конобар изгледа лако, а већина људи мисли да свако може обавити тај посао.

Истина, али да бисте били професионални конобар и имали најбољу услугу, потребно је много вежбе, времена и посвећености.

2. Имајте пробни период за новозапослене конобаре

Током пробног периода, менаџери ресторана могу видети све аспекте кандидата. На пример:

  • Однос са гостима
  • Квалитет пружања услуга
  • Односи са колегама
  • Радити под притиском
  • Продуктивност
  • Став
  • Лидерске вештине

Пробни период ће дати добар увид у особу и помоћи ће менаџерима и власницима ресторана да одлуче да ли би требали понудити дугорочни уговор кандидату или тражити другу особу.

3. Проверите референце претходних послодаваца

Што се тиче препорука, референце имају важну улогу. Ако постоји потрага за искусним кандидатима, требало би размотрити контактирање претходних послодаваца и добијање информација о кандидату.

Ово је одличан начин да се осигура да је кандидат способан.

4. Схватите своје захтеве

Илустрација контролне листе

Послодавци би требали објавити што је могуће више информација о својој понуди и захтјевима приликом објављивања посла путем Интернета. То је зато што ће сузити кандидате и очекивати да ће се само „они прави“ пријавити за процес одабира. Ово ће уштедети много времена за интервјуе јер ће кандидати од почетка знати да ли им понуда одговара или су способни да задовоље стандарде ресторана.

Нови запослени могу погрешити при упознавању са стандардима и захтевима ресторана. Ипак, неопходно је проценити их, дати им повратне информације, обратити пажњу на ниво ангажовања и све време их обучавати.

Грешке су прихватљиве, али посвећеност и ангажовање показују да је кандидат спреман да преузме одговорност. Сваки нови члан особља требао би бити представљен и поздрављен од цијелог тима и подржан током процеса евалуације.

5. Потражите ове квалитете приликом запошљавања

Општи квалитети које конобари треба да поседују су:

  1. Изглед
  2. Тачност
  3. Обраћајући пажњу на детаље
  4. Манири
  5. Став
  6. Пријатељство
  7. Поштовање
  8. Љубазност
  9. Продуктивност (брзо доношење одлука)
  10. Стрпљење
  11. Добро памћење и концентрација
  12. Добар тимски рад

Можете да тестирате кандидате у неким ситуацијама које се могу догодити у ресторану да видите како би то решили - то је одличан начин да видите колико брзо размишљају и њихове лидерске способности.

Међутим, угоститељска индустрија је још увек неколико индустрија којима је потребан лични печат и укључени људи. Ово се не може радити на мрежи или од куће као други послови, па је практични део (условна) кључ у процесу одабира.

Интервју би вам могао дати неки основни утисак о кандидату, али радни учинак је оно што је заиста важно.

6. Први утисак је важан

Током интервјуа обратите пажњу на први утисак који ћете имати од првог тренутка када кандидат уђе. То је утисак који ће купци имати када конобар приђе њиховом столу.

Нека се кандидати представе и обрате пажњу на њихов став и говор тела.

Погледајте да ли вам кандидат омогућава контакт очима јер то показује гостољубивост и признање госту. За рад у ресторану потребан је неко ко је лагодан у комуникацији и има пријатељски став.

7. Питања која треба да поставите током интервјуа

Свечани интервју

Рад у ресторану понекад може бити опуштен и лагодан, али понекад може отежати и притиснути конобара. Према томе, свој интервју морате прилагодити према томе.

Прво, поставите лака питања која ће опустити кандидате; неке личне ствари попут свог омиљеног филма или где воле да путују. Дајте им простора да се представе у најбољем светлу и виде како се понашају када причају о стварима које им се допадају.

С друге стране, дајте им неку врсту притиска уносећи питања која можда нису тема о којој тренутно разговарате. Погледајте како реагују када се промени расположење и колико су вешти.

Поставите им хипотетичка питања и допустите им да замисле ситуације до којих може доћи током рада у ресторану и како би их решиле.

Како правилно управљати конобарима? [Нека ваши конобари буду срећни и задовољни]

Након одабира кандидата и стварања тима, идеја је изградити најбољи тим који можете имати и остати задовољни. Не желите да напусте посао јер ће то бити губитак за ваш ресторан. Ево неколико савета које морате имати на уму:

1. Обука

Критични елемент успешног тима и особља које чека је обука. Менаџери морају уложити максималне напоре да обуче своје особље у складу са својим стандардима. Морају да посвете своје време својим запосленима и да их образују.

Такође, менаџерски тим је одговоран за пружање угодног радног окружења за све запослене дајући им само конструктивне критике. Али, они такође морају да им дају комплименте и развеселе их за одличан посао.

Обука треба да обухвати:

  • Општи изглед особља
  • Лепо понашање и љубазност
  • Познавање менија и састојака сваке ставке на менију.
  • Дегустација вина и знање о шанку тако да сервери могу препоручити одговарајућа пића за сваки оброк.

Хигијена је неопходна при раду с храном и послуживању, па би требало проћи обуку о одржавању исте у ресторану и на радним мјестима те о томе како руковати храном од кухиње до госта.

Сервере треба обучавати у складу са врстом ресторана и стилом послуживања-било да се ради о ресторану фине кухиње или ресторану брзе хране. То укључује начин сервирања и постављање стола.

2. Изградња заједнице

3 особља у ресторану

Неопходно је изградити заједницу у свом ресторану. Људи воле осећај припадности. Послодавци или менаџери треба да се према својим запосленима понашају на најбољи могући начин. Требало би их охрабрити да говоре када се осећају преоптерећено и да поделе своја најбоља искуства.

Запослени у ресторану проводе много сати свог живота на послу, па би радно окружење требало да има осећај „друге породице“.

Притисак је уобичајен у ресторанима када се ради са људима, па додатни притисак изазван од особља или менаџера ресторана неће дати добре резултате.

Конобари би требали имати осјећај да је послодавцу стало до њих. То можете учинити на следећи начин:

  • Организовање теам буилдинг -а
  • Колективни скупови (догађаји посвећени запосленима)
  • Бонуси
  • Охрабрујући особље све време
  • Систем „Запослени у месецу“
  • Курсеви (образовање)

Ако има додатног времена, добар избор је додатно образовање особља ресторана. На пример, часови дегустације вина од стране професионалаца, сесије језика, иновације у гастрономији итд.

Шта учинити када ваши конобари погреше?

Ако запослени греше, требало би их боље обучити. Стрпљење игра кључну улогу у раду у колективу у којем је присутан тимски рад. Лоше радно окружење и незадовољни радници обично су резултат лошег управљања ресторанима.

Али ако се са особљем добро поступа, заузврат имате људе који су поуздани и који ће поштовати бригу и време посвећено њима. У тиму где се односи заснивају на поштовању, већину времена све функционише.

3. Услови рада

Добре услове рада и здраво радно окружење стварају:

  • Задовољавајуће плате
  • Емоционална подршка
  • Фиксне смене
  • Додатна плаћања за додатно радно време
  • Добро управљање радним временом обезбеђујући између простора за одмор.

Презапослени конобари неће имати добре перформансе. Важни су и квалитетни оброци. Обично се у ресторанима запослени хране остацима хране због високог процента отпада хране. То би могло утицати на буџет, али у договору са кухарима можете направити здраве оброке за запослене.

Други начин да подстакнете конобаре или сервере да буду у доследној „борби“ за најбоље перформансе је да имате систем оцењивања.

Обично се то постиже избором „запосленог у месецу“.

Награда може бити кроз празнике или новчани бонус. Ресторан неће коштати много, али ће показати захвалност члановима особља и охрабрити их да убудуће пружају још изванредније услуге.

Имати хијерархију међу услужним особљем у ресторану може бити добро, тако да сваки конобар може очекивати напредовање на више нивое након мјесеци или година проведених у ресторану.

4. Типпинг

Савети за конобаре

Рад као конобар може бити изазован и стресан јер бисте требали бити усредсређени на пружање најквалитетније услуге. Понекад је то и физички посао (ношење и премештање ствари). Међутим, то може бити задовољавајући посао: јер конобари понекад могу имати више напојница од стварне плате.

Што боље перформансе конобари нуде, добијају више савета.

За методе давања напојница , најбоље је да се ресторатери или менаџери не мијешају. Они би требали бити укључени само ако постоји неки спор између запослених. На колективном уговору је да ли желе да поделе савете или не.

Постоје предности и недостаци за све опције у вези са истицањем „политике“. Размена савета о ресторанима између особља је добра идеја јер у том случају савете добију сви - домаћин, кувари, надзорник, људи који нису у директном контакту са новцем, а не само конобари.

Међутим, постоји проблем да мали број конобара може дати све од себе да пружи најквалитетнију услугу. Насупрот томе, друге колеге пружају просечну услугу и на крају ипак зараде новац који су зарадили висококвалитетни конобари.

Због дугогодишњег искуства и различитих сценарија, најбоља могућа опција за напојницу је пружити могућност члановима особља да размене савете. Али они могу задржати напојнице за себе ако гост изричито даје напојнице одређеном конобару због њихове изванредне услуге.

5. Бонуси

Одличан начин да задовољите своје запослене су бонуси . До сада смо разумели да конобари добро зарађују путем плата и напојница.

Имате одличне конобаре; морате се потрудити да раде за ваш ресторан. Посветили сте време образовању тих људи, а сваки изгубљени конобар је значајан губитак за ресторан. Зато су бонуси неопходни.

Према њиховој просечној продаји током одређене сезоне, менаџери ресторана требали би имати неке месечне циљеве за продају унутар ресторана.

Ако су ти циљеви постигнути, а изнад је додатни профит, то треба поделити између запослених у тиму. Или, можете дати бонусе проценом учинка појединог конобара. На пример, „запослени у месецу“ добија бонус.

Обогатите посао са храном помоћу Ваитерио ПОС-а

Придружите се 40.000 ресторана користећи систем конобара на продајном месту

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Бесплатно скидање

Недавни чланци