Hur man gör en meny för din restaurang

Hur man gör en meny för din restaurang

Hur du kan skapa en fantastisk meny

Upplagt av Abhi Chatterjee den 1 januari 2021

Att ha en väl utformad meny för din restaurang är avgörande för ditt företag. En bra meny kan öka din restaurangs vinst med 10% - 15%.

Din restaurangs meny är ansvarig för att öka försäljningen för ditt företag. Din meny kan också hjälpa dig att öka din restaurangs vinst.

Så hur gör du en fantastisk meny för din restaurang?

I den här artikeln lär vi dig hur du bygger en utmärkt meny för din restaurang.

Hur man skapar en meny?

Att göra en meny för din restaurang är inte så svårt som du tror. Numera finns det gott om datorprogram som gör processen enkel. Här är en enkel metod som du kan följa när du utformar din meny:

 • Gör en lista : Skriv ner namnet på alla restaurangens rätter i ett kalkylblad. (Använd Google Sheets )
 • Ange priser: Ange priser för dina menyalternativ enligt dina matkostnader och vinstmarginaler .
 • Kategorisera : Gör en sektion för varje kategori som frukost, lunch, middag, aptitretare, desserter etc. Sätt dina rätter under rätt kategorier.
 • Bestäm en layout för din meny : Vi kommer att prata om det senare i den här artikeln.
 • Använd menyproducentprogramvara : Det finns många gratis programvaror för menyskapare på internet som hjälper dig att skapa fantastiska menyer för din restaurang. Vi kommer att nämna några program för menytillverkare senare i den här artikeln.
 • Ladda ner din meny : När du har utformat din meny online kan du ladda ner den som en PDF-fil och sedan skriva ut den. Skriv ut så många menyer du behöver.
 • Använd märkesmenyomslag: Få några menyomslag av hög kvalitet till din restaurang. Sätt in din meny i dem.

Med hjälp av dessa steg kan du skapa din restaurangmeny.

Men att korrekt utforma din meny är också en viktig del. En väl utformad meny kan öka din restaurangs intäkter och vinster.

Låt oss prata om hur du kan göra den perfekta menyn för din restaurang.

Hur man utformar din menylayout?

restaurang-meny

När kunder tittar på din restaurangmeny riktas deras uppmärksamhet på vissa specifika områden på din meny. Det här är de områden där du bör placera dina mest lönsamma / bästsäljande menyalternativ.

Till exempel har aptitretare i allmänhet en hög vinstmarginal, så att placera dem i dessa områden kommer att öka försäljningen av aptitretare och generera mer vinst för din restaurang.

Det finns tre områden på din meny som får mest uppmärksamhet från dina kunder. Detta kallas 'Den gyllene triangeln' av psykologer.

Här är de tre viktigaste regionerna på din meny:

 1. Mitt : De flesta kunder tittar först på mitten av din meny. Detta är en utmärkt plats att markera din restaurang specialrätter.
 2. Överst till höger : Det övre högra hörnet på sidan väcker också mycket uppmärksamhet - det är här dina kunder ser efter att de tittar på mitten av menyn. Det är en bra idé att placera dina huvudrätter här.
 3. Överst till vänster : Många kunder tittar på det övre vänstra hörnet efter att de tittat uppe till höger. Du kan placera mycket lönsamma föremål som aptitretare på denna plats.

Huvudregeln: Designa din meny för att markera och uppmärksamma dina kunders bästa och mest lönsamma rätter.

Tips för att skapa menylayout

Här är några saker att tänka på när du skapar din menylayout:

 • Om din restaurang erbjuder ett brett utbud av drycker är det ett bra beslut att göra en separat meny för dina drycker. Detta skapar en bättre kundupplevelse.
 • För dina bästsäljande föremål som är mycket lönsamma är det en bra idé att placera en låda runt dem för att markera dessa föremål.
 • Om din restaurang har många rätter som är vegetarianer, veganer eller glutenfria, bör du lägga till separata avsnitt för dessa menyalternativ. Detta gör det lättare för dina kunder att hitta de specialrätterna.

Hur många sidor ska din meny vara?

Storleken på din meny beror på vilken typ av restaurang du har. Det är dock bra att hålla menyn så kort som möjligt. En lång meny förvirrar bara dina kunder.

Hur ska du skriva en menybeskrivning?

En kort beskrivning av matvaran kan alltid väcka en viss iver hos kunden. Så skriv en kort, engagerande beskrivning av menyalternativet. Du bör göra det, speciellt för dina specialrätter.

Topp 3 Menu Maker-programvara

Det bästa sättet att skapa din meny är att designa den online med programvara och sedan ladda ner den som en PDF-fil. När du har PDF-filen kan du skriva ut så många du behöver. Här är topp 3 bästa gratis meny maker programvara:

1. Canva

canva-meny-mallar

Canva är en gratis , populär grafisk designprogramvara som erbjuder ett brett utbud av menymallar som du kan välja mellan. Välj en menydesignmall som passar din restaurangs koncept.

2. Flipsnack

En populär webbplats för grafisk design. De erbjuder några snygga menymallar för din restaurang.

3. MustHaveMenus

De är specialiserade på menymallar för restauranger. De erbjuder ett brett utbud av olika menyer för olika typer av restauranger.

Hur ställer jag in priser för dina menyalternativ?

Ange dina livsmedelspriser enligt din kostnad för ingredienser. Det är bra att ställa in ditt livsmedelspris så att din matkostnad är 25-35% av maträttens försäljningspris.

Till exempel, om kostnaden för ingredienser för en hamburgare är $ 2, kan vi sätta priset på hamburgaren till $ 7 för att vara lönsamt.

För mer information, se den här artikeln om beräkning av restaurangens matkostnader . Kolla också in den här artikeln om menyteknik .

Skriva ut din meny

Ladda ner menyn som PDF så är den redo att skrivas ut. Här är några saker att tänka på:

Menystorlek

Här är några vanliga storlekar på restaurangmenyn:

 • Lunchmeny: 8,5 ”x 11” | 21,5 cm x 28 cm
 • Middagsmeny: 8,5 ”x 11” | 21,5 cm x 28 cm ELLER 11 ”x 17” | 28cm x 43cm
 • Barmeny eller dessertmeny: 4,25 ”x 11” | 11 cm x 28 cm

Hur många menyer behöver din restaurang?

Det beror på typ av meny och din restaurang sittplatser. Här är en tabell för att besvara denna fråga:

 • Frukostmeny: 80% av din restaurang sittplatser
 • Lunchmeny: 80% av din restaurangs sittplatser
 • Middagsmeny: 80% av din restaurang sittplatser
 • Dessertmeny: 50% av din restaurang sittplatser
 • Barmeny: 50% av din restaurang sittplatser

Fler tips för att skapa din meny

Här är några tips att tänka på när du skapar din restaurangmeny:

 1. Använd bilder av hög kvalitet så att din meny ser attraktiv ut.
 2. Fokusera inte på valutatecken; bättre att inte använda dem.
 3. Använd rutor för att markera speciella menyalternativ.
 4. Använd typografi som passar din restaurangs stil.
 5. Använd lämpliga färger för att uttrycka din restaurangs tema.

Bonus Tips: Börja acceptera onlinebeställningar

Efter pandemin har det blivit avgörande att acceptera onlinebeställningar för ditt livsmedelsföretag. Detta beror på att många kunder beställer leverans eller avhämtning online.

Så det blir fantastiskt om du har en restaurangwebbplats som visar din meny online. För detta måste du:

Om du vill ha en mycket enkel metod för att bygga din restaurangwebbplats, kan du använda Waiterios restaurangwebbplatsbyggare. Vår webbplatsbyggare skapar automatiskt en webbplats åt dig; allt du behöver göra är att ange några grundläggande detaljer.

Prova vår webbplatsbyggare gratis.

Utöka din livsmedelsverksamhet med Waiterio POS

Gå med i 40 000 restauranger med hjälp av servitörsförsäljningssystemet

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis nedladdning

Senaste artiklar