Franchise Almak vs. Restoran Açmak vs. Sıfırdan Başlamak

Franchise Almak vs. Restoran Açmak vs. Sıfırdan Başlamak

Girişimciler için en iyi seçenek nedir?

Yazan Victor Delgadillo 12 Mayıs 2022

Bir gıda işletmesi açmak istiyor ancak bir tane mi satın alacağınızı, bir bayilik mi açacağınızı veya sıfırdan mı başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Bu makale sizin için!

Restoran sektöründe girişimciliğin birçok rengi ve tadı vardır. Şu anda gıda işletmeleri, her şeyin bir pazarı olduğu için girişimcilerin ihtiyaçlarına daha uygun. Bu, işletme açmayı kolaylaştırır, ancak bunu yapmanın risklerini azaltmaz.

Bu yazıda size şunlardan bahsedeceğim:

  • Sıfırdan bir restoran açmanın veya mevcut bir restoranı satın almanın avantajları ve dezavantajları.
  • Ve bir franchise açmanın avantajları ve dezavantajları.

Çoğu kişi için bir restoran açmak, var olan en iyi ticari girişim türlerinden biridir ve buna hiç şüphe yoktur. Ancak, hangi seçeneğin en iyi olduğunu nasıl anlarsınız? Bu kadar çok çeşit olduğu düşünüldüğünde karar vermek zor. Franchise'lar var, mevcut bir restoranı satın alabilir veya sıfırdan bir restoran açabilirsiniz - tüm bunları yemek kamyonları, yemek arabaları, hayalet mutfaklar ve daha fazlası gibi farklı iş modellerinden bahsetmeden yapabilirsiniz. Bu makale, sizin için en iyi seçeneği bulmanıza yardımcı olacaktır!

Restoran Endüstrisi Küresel Olarak Çok Büyük

Restoran endüstrisi dünya çapında trilyonlarca dolar değerinde

Restoranlar her boyutta, şekilde ve renkte olsa da, bir bütün olarak endüstrinin değerinin çok büyük olduğuna şüphe yok. 2020'de tam hizmet restoran endüstrisi dünya çapında 1,2 trilyon ABD doları değerindeydi.

Aynı şekilde 2020 yılında fast-food restoran sektörü de dünya çapında 862,05 milyar ABD doları değerine ulaştı. Bu etkileyici değilse, bu değerlerin en küçük yüzdesinin bile bir restoran - fast food, zincir veya başka bir şey - sizin olabileceğini düşünün.

Kim restoran açmak istemez ki? Ancak soru o değil, sadece bir tane de değil. Girişimcilerin kafasını karıştıran bu gibi sorular:

  • Fast-food veya tam hizmet veren bir restoran mı açacaksınız?
  • Mevcut olanı mı satın alacaksınız yoksa sıfırdan mı inşa edeceksiniz?
  • Sıfırdan bir fast food restoranı mı açacaksınız yoksa franchise mi açacaksınız?
  • Bayilik açacaksanız hangi bayilik daha iyi?

Bu yazıda bu sorulara cevap vermeyeceğim - aksi halde sonuç çok uzun bir kitap olurdu. Ancak bu makale, hangi işi yapacağınıza karar vermeden önce bu soruları daha kolay yanıtlamanıza yardımcı olacaktır.

sıfırdan başlayarak bir restoran satın almanın ve bir franchise açmanın avantaj ve dezavantajları hakkında infografik

Sıfırdan Bir Restoran veya Başka Bir İşletme Açmak

Sıfırdan bir iş kurmak, yapı taşları ile oynamak gibidir.

Bu, en fazla deneyime sahip olduğumuz alandır. Waiterio'da, girişimcilerin sıfırdan restoran açmasına yardımcı olacak pek çok içerik oluşturduk. Bu blogda ve YouTube kanalımızda ücretsiz olarak bulabilirsiniz.

Tecrübelerimize dayanarak size şunu söyleyebiliriz :

  • Sıfırdan bir restoran açmak, gastronomi işletmesi sahibi olmanın en özgür yollarından biridir.
  • Ama aynı zamanda girişimciler için en zorlu girişimlerden biridir.

Şimdi size sıfırdan restoran açmanın avantajlarından derinlemesine bahsedeceğim.

Sıfırdan Bir Restoran veya Diğer Gıda İşini Kurmanın Avantajları

Kendi restoranınızın olması size her kararda özgürlük verir

Sıfırdan bir restoran inşa etmenin avantajlarını anlamak oldukça kolaydır. Her şeyde olduğu gibi, ancak sektörde deneyim sahibi olduğunuzda fark edebileceğiniz avantajlar vardır.

Bir restorana sahip olmanın en havalı yanı, ne istersen yapabilirsin.

Yapabilirsin:

  • Genel olarak menüyü ve gastronomik teklifi değiştirin.
  • Menünüzün maliyetini kolayca ayarlayabilirsiniz.
  • Kullanmak istediğiniz ekipmanı ve yazılımı seçebilirsiniz. Bu, restoranınızın POS'undan yemek pişirmek için kullandığınız tavalara kadar geçerlidir.
  • Aklınıza gelebilecek her türlü pazarlama stratejisini uygulayabilirsiniz.
  • Yılın veya ayın herhangi bir zamanında promosyonlar oluşturabilirsiniz.
  • Ve daha fazlası.

Sıfırdan bir restoran açmak, yaratıcılığınızdan çıkan ve cebinizin yettiği her şeyi uygulama özgürlüğüne sahip olacağınız anlamına gelir. Ayrıca, para ve zaman kaybetmek istemiyorsanız, yaptığınız her şey işletme için iyi olmalıdır .

Yemeklerinizin kalitesini, menünüzün çeşitliliğini ve sunduğunuz hizmeti sorunsuz bir şekilde artırma veya azaltma olanağına sahipsiniz. Bu, müşterilerine kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak isteyen belirli restoranlar için çok önemlidir.

Hatta istediğiniz kişiye, istediğiniz zaman hizmetlerinizi sunmayı da seçebilirsiniz. Aynı gün içinde, farklı müşteri tiplerine ve farklı zamanlarda farklı hizmetler sunan restoranlar var.

Örneğin barı olan bir restoran sabahları aile restoranı, öğleden sonra veya akşamları bar-restoran, hatta yeterince büyükse gece kulübü olabilir.

Yemek kamyonları, yemek arabaları ve yemek hizmetleri gibi diğer girişimler de size bu avantajların tümünü veya bir kısmını ve ayrıca diğer benzersiz avantajları sağlar. Ayrıca, genellikle daha ucuzdurlar . Sizi yaz işletmeleri hakkındaki makalemizi okumaya davet ediyorum - bu iş modelleri hakkında faydalı bilgiler içeriyor.

Sıfırdan Restoran Açmanın Dezavantajları

Restoranınızın sahibi olmak, birçok sorumluluğu üstleneceğiniz anlamına gelir

Avantajlarını düşünürsek sıfırdan restoran açmanın dezavantajlarını deşifre etmek çok kolaydır.

Asıl sorun, restoranınızı işletmeyi planlıyorsanız, kendinizi klonlamanız ve tüm zamanınızı burada harcamanız gerekecek. Bunun nedeni , bir restoran müdürünün birçok şapkaya sahip olmasıdır.

Yönetici, pazarlamacı, ev sahibi, şef, yönetici şef, muhasebeci, İK başkanı ve daha fazlası.

Bunun üstüne bir başka dezavantaj daha ekleniyor: restoranınızdaki her işlemi optimize etme kontrolü sizde . Bir yönetici olarak siz, her şeyin olması gerektiği gibi çalışmasını, restorandaki her işlemin mümkün olduğunca az kayıp oluşturmasını ve her birinin standart hale getirilmesini sağlamalısınız. Bayiliklerde olduğu gibi kimse sizin için yapmaz.

Kârlı bir restorana sahip olmak için yerine getirmeniz gereken sorumlulukların miktarı insanlık dışıdır - bu nedenle işletme yönetimi konusunda deneyim sahibi olmanız, çoklu görev konusunda uzman olmanız ve aynı zamanda nasıl devredeceğinizi bilmeniz gerekir.

Deneyimsizseniz ve her şeyi kendi başınıza halletmek istiyorsanız, sizi bekleyen yavaş ve çok ama çok yorucu bir başarısızlıktır. Öte yandan, bu zayıflıkları para ve delegasyonla kapatabilirsiniz. Çok çalışmak ve çok fazla sorumluluk almak söz konusu olduğunda bu sizi denklemden çıkarır - ancak başarıyı garanti etmek için fazla bir şey yapmaz. Ama en azından seçeneğin var! Ek olarak, yürütmesi daha kolay olan iş modelleri var ya da operasyonu çok fazla ödün vermeden sorunsuz bir şekilde yürütebileceğiniz bir noktaya kadar küçültebilirsiniz.

Mevcut bir Restoranı Satın Almak

Mevcut bir restoranı satın almak, sıfırdan bir restoran açmaktan daha kolay gelebilir. Personel, ekipman, altyapı, süreçler ve çok daha fazlası ile eksiksiz bir iş satın alıyorsunuz. Neredeyse bir franchise satın almak gibi.

Kulağa kolay mı geliyor? Aslında öyle değil. Ancak, bir restoran satın almak için doğru adımları izlerseniz, biraz daha kolay olabilir.

Neden gerçekten kolay olmadığını öğrenmek için okumaya devam edin.

Mevcut Bir Restoran Satın Alma Avantajları

Nasıl yeni bir restoran açılacağını bilmiyorsanız, mevcut bir restoranı satın almanın çeşitli avantajları olabilir. Bunun nedeni, mevcut bir restoranın, en azından teoride , çalışabilmesi için gerekli tüm gereksinimleri karşılaması gerektiğidir.

Bu, sıfırdan bir restoran açarken göz önünde bulundurmanız gereken binlerce ayrıntıyı planlamak için aylarca, belki de yıllarca tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Bu, aşağıdakileri içerir:

Ancak - büyük "ancak" - bu satın alma, fedakarlıklar olmadan gelmez.

Restoran Satın Alma Dezavantajları

Bir restoran satın almanın dezavantajları çoktur ve bunların tümü, satın alma anında halihazırda mevcut olanlarla ilgilidir. Evet, tam olarak bir önceki noktada endişelenmemeniz gereken şeyler.

Bir işletme satın aldığınızda, sahip olduğu sorunları da satın almış olursunuz . Ve restoranlar söz konusu olduğunda, siz farkında bile olmadan beraberinde gelebilecek yüzlerce sorun vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

  • Ekipman kötü durumda.
  • Kötü bir itibar.
  • Etkisiz pazarlama ve markalaşma stratejileri.
  • Yenileme ve ekipman yükseltmelerinde yüksek maliyet.
  • Gizli borçlar
  • Ticari tesisler için yüksek kiralama maliyetleri.
  • Bordro ve restoran çalışanları ile ilgili sorunlar ve daha fazlası.

Bu nedenle, bir restoranın nasıl satın alınacağına dair oldukça uzun bir araya getirdik - doğru yapmak için ayrıntılara dikkat etmeniz gerekiyor.

Bayilik Açmak

Kentucky kızarmış tavuk bayiliği

Şimdi birçok kişinin restoran işinden çıkmanın kolay yolu olduğunu söylediği şeye, restoran franchise'larına geldik.

Franchise restoranları, girişimcinin omuzlarındaki yükü hafifleten avantajlara sahip oldukları için birçok girişimci için iyi bir seçenektir. Elbette, onları kötü bir fikir haline getirebilecek birkaç önemli dezavantajı da var.

Bayilik Açmanın Avantajları

Bir restoran için pazarlama ekip çalışması

Bir franchise açmak nispeten kolaydır. Temel olarak, paketlenmiş ve gitmeye hazır bir işletme satın almak gibi.

Bir franchise satın alırken - hangisine bağlı olarak - faaliyete nasıl başlayacağınız konusunda yardım alacaksınız.

Şunları alabilirsiniz:

  • Eğitim.
  • Çalışanlarınız için eğitim.
  • Ekipman, dekorasyon, mobilya ve daha fazlası.
  • Sarf malzemeleri ve envanter.
  • Her süreçle ilgili yönergeler.

Bu, franchise açmak için ihtiyacınız olan neredeyse her şey. Gerisi boş zaman ve kazançtır.

Bu tür bir işte, yönetimsel işlevleri daha kolay bir şekilde devredebilir ve bunu sizin yerinize yapması için birini işe alabilirsiniz.

Ve harika olan şey, halihazırda yaratılmış, sattığınız ürünü zaten bilen bir müşteri tabanına sahip bir markanın ve daha fazlasının avantajlarından da yararlanabileceksiniz. Yeni bir restoranın açılması üç kat veya daha uzun sürdüğünde, açıldıktan iki ay sonra kâr elde etmeye başlayabilirsiniz.

Bayilik Açmanın Dezavantajları

Franchise sahibi olmanın sadece üç dezavantajı vardır ve durumunuza ve kişiliğinize bağlı olarak bunlarla karşılaşabilir veya karşılaşmayabilirsiniz.

Birincisi para . Franchise açmak paket bir çözüm olduğu için pahalıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir franchise açmak için bir milyon dolardan fazla harcayabilirsiniz!

Bu, elbette hangi franchise'ı seçtiğinize bağlıdır . Bununla birlikte, en pahalı franchise'lar, her soruna daha fazla çözüm sattıklarından işletmesi en kolay olanlardır.

Ve bu da ikinci dezavantaj: ucuz bir franchise satın almak size daha az çözüm sunar . Bu, işi devralmanızın neredeyse zorunlu olduğu anlamına gelir, bu da onu normal bir restoran açmaya oldukça benzer kılar.

Ve üçüncü dezavantaj, bayilik ne kadar çok çözüm satarsa, o kadar az kontrole sahip olmanızdır . Pazarlama, menü ve daha fazlasıyla ilgili uygulayacak birçok fikri olan yaratıcı bir kişiyseniz bu bir sorun olabilir.

Yapabildiğiniz Kadar Başlayın, Ama Başlayın!

sıfırdan bir iş başlatmak

Bu yazıda size hangi seçeneğin daha iyi olduğu konusunda bir karar vermeyeceğim. Gerçek cevap, her zaman olduğu gibi, size ve mali durumunuza bağlı olmasıdır. Bu konuda bir hüküm var demek, sizin için doğru olan kararı verebilmek için hayati önem taşıyan pek çok detayı atlamak olur.

Gerçek hüküm budur .

Bunun dışında, bir iş kurmak istiyorsanız, bunu yapabildiğiniz şekilde yapın - bu, bugün sektördeki en avantajlı şeydir. Çok başarılı bir yemek kamyonuna, şehrinizde ünlü bir yemek servisine, hatta eyaleti dolaşarak mutluluk ve lezzetli yemekler sunan bir yemek kamyonuna sahip olabilirsiniz.

Ayrıntılar ve ikilikler hakkında çok fazla düşünmek, analiz felci nedeniyle sizi bir iş kurmaktan alıkoyabilir ve asıl hata bu olur .

İşinizi kurmaya hazır mısınız?

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler