Restoran Menü Tasarımı: Uygulamalar, Şablonlar ve Örnekler

Restoran Menü Tasarımı: Uygulamalar, Şablonlar ve Örnekler

Menünüzü tasarlamak için en iyi uygulamalar!

Yazan Victor Delgadillo 8 Ekim 2021

Bir restoran menüsünü nasıl tasarlayacağınızdan emin değil misiniz?

Menünüzü tasarlamak için hangi araçları kullanacağınızdan emin değil misiniz?

Bir restoranın menüsü, bu tür bir işletme için sahiplerinin tanımlaması gereken en önemli unsurlardan biridir.

Mükemmel menüyü oluşturmak için göz önünde bulundurmanız gereken birçok şey var. Bulaşıkların tasarımı, fiyatları, dağıtımı ve organizasyonu ve daha fazlası.

Tüm bunlar hazırsa, restoranınızın menüsünü tasarlamanın zamanı geldi.

Bu yazıda size şunlardan bahsedeceğim:

  • Oluşturmak için kullanabileceğiniz en iyi tasarım uygulamaları
  • Menü öğelerinizi nasıl tanımlayabileceğiniz hakkında
  • Ve araçlardan birini kullanarak nasıl bir tane oluşturulacağına dair adım adım eğitim
  • Ve dahası

Ayrıca, tüm ayrıntıları iyi tanımladıktan sonra restoran menünüzü tasarlamak için kullanabileceğiniz bazı temel ücretsiz şablonlar vereceğim.

Haydi Yapalım şunu!

Restoran Menüsü Nasıl Yapılır?

Menünüzü tasarlamaya başlamadan önce, restoranınızın çeşitli yönlerini tanımlamalı veya en azından menüyü oluşturmak için ilham almak için iş planınızı ve konseptinizi kullanmalısınız.

Restoranınızın menüsünün imajıyla uyumlu olması gerektiğini unutmayın, bu nedenle uygun bir menü tasarımı tanımlamak için restoranınızın konsepti, restoranınızın iç tasarımı ve daha fazlasını kullanmalısınız.

Örneğin, çok renkli bir restoranınız varsa, diğer renkler veya görseller olmadan siyah beyaz bir menü tasarımı kullanmak iyi bir fikir değildir.

Ayrıca güzel kaplamalı yemekler sunan bir restoransa, menünüze fotoğraf koyma fırsatını da kaçıramazsınız.

Bu öğeleri tanımladıktan sonra, tasarımı gerçekleştirmenin en iyi yolunu aramaya başlayabilirsiniz.

Restoran Menünüzü Oluşturmak İçin Kullanabileceğiniz 4 Tasarım Uygulaması

Restoranınız için mükemmel menüyü oluşturmak için kullanabileceğiniz birkaç uygulama var.

Tasarımı yürütmek için herhangi bir grafik tasarım veya vektör tasarım uygulaması yeterlidir.

Yine de, hangi uygulamaların sizin için en iyi olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.

Bu nedenle, nereden başlayacağınızı bilmeniz için avantajları ve dezavantajları ile en iyi seçeneklerin bir listesini oluşturdum.

Canva

Canva fotoğraf düzenleme aracı

Canva , kullanımı çok kolay bir fotoğraf düzenleme programıdır.

Restoran menünüzü birkaç dakika içinde oluşturmak için kullanabileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz birkaç şablona sahiptir.

Ayrıca tasarımlarınızda kullanabileceğiniz çok sayıda illüstrasyon, resim, video ve çok daha fazlasını içerir, bu da onu daha da çok yönlü hale getirir.

Oluşturmak istediğiniz dosyaların boyutlarını her biri yazdırmaya hazır olacak şekilde değiştirebilir ve tasarımlarınızı arka plansız JPG, PNG, PNG, MP4, GIF ve PDF olarak kaydedebilirsiniz.

Bu, özellikle tüm mobil cihazlar ve ayrıca en güncel tarayıcılar tarafından desteklendiğinden, hemen hemen herkesin kullanabileceği bir uygulamadır.

Avantajlar ve dezavantajlar

Canva'nın birçok avantajı vardır - onu kullanmak ve bir grafik tasarımcıya ödeme yapmaktan kaçınarak paradan tasarruf etmek isteyen herkes için hayat kurtarıcı bir uygulamadır.

Bir freemium uygulamasıdır çünkü ücretsiz bir sürümü ve ücretli bir sürümü de vardır, özellikle sunduğu avantajlar göz önüne alındığında çok ucuzdur.

Bir dezavantaj olarak, kullanımı çok kolay olsa da, biraz grafik tasarım bilginiz yoksa, bundan tam olarak yararlanamayabilirsiniz - biraz deneyimden zarar gelmez.

Ayrıca ücretsiz sürümünde hala biraz sınırlıdır ve ücretli seçenek, ucuz olmasına rağmen, yapmak istemeyebileceğiniz bir masrafı temsil edebilir.

Diğer bir dezavantaj, birçok insan ve işletmenin tasarım oluşturmak için bu uygulamayı kullanmasıdır, bu nedenle sonuç her zaman %100 orijinal olmayabilir.

Yine de tasarımınızı oluşturması için bir grafik tasarımcı tutmanın maliyeti sizi köşeye sıkıştırabilir ve Canva'yı geçemeyeceğiniz süper uygulanabilir bir seçeneğe dönüştürebilir.

Inkscape

Inkscape vektör tasarım uygulaması

Inkscape ücretsiz bir açık kaynaklı vektör tasarım programıdır - genellikle açık kaynaklı bir programın ne olması gerektiğini örneklemek için kullanılır.

Bunun nedeni, birçok araç ve işlevi olan harika bir program olmasıdır. Bu onu, kıyaslandığında çok pahalı olan benzer Adobe programları için mükemmel bir rekabet haline getiriyor.

Inkscape çok yönlüdür ve logolar, menüler, afişler ve çok daha fazlası gibi orijinal vektör tasarımları oluşturmanıza olanak tanır.

Avantajlar ve dezavantajlar

Inkscape'in ana avantajı fiyatıdır - 0 $. Ayrıca, benzer vektör tasarımı ve animasyon programlarıyla aynı işlevlere sahiptir, bu nedenle çok eksiksiz bir araçtır.

Uygulamayla neler yapabileceğinize dair öğreticiler ve örneklerle dolu olan YouTube'da yazılımı ücretsiz olarak nasıl kullanacağınızı öğrenmek için sayısız kaynak bulabilirsiniz.

Ayrıca işlem gücü ile ilgili çok yüksek gereksinimleri yoktur, bu nedenle giriş engeli düşüktür.

Inkscape'in dezavantajları azdır. Örneğin, diğer uygulamalarla ilgili deneyiminiz varsa, bunların nasıl kullanılacağını öğrenmeniz biraz daha uzun sürebilir.

Kullanımı zor olmasa da yine de adapte olmanız gerekiyor ve tecrübeniz yoksa içinde bir şeyler tasarlamanız zaman alabilir.

Yine de, çabaya değer - onunla biraz deneyim kazandıktan sonra, restoranınız için her türlü illüstrasyon, menü, afiş, animasyon ve daha birçok grafik öğesi oluşturabileceksiniz.

Adobe Kıvılcım

Adobe Spark tasarım aracı

Adobe Spark , Android ve iOS mobil cihazlar için harika bir grafik tasarım uygulamasıdır. Canva'ya çok benzer, ancak çoğu Adobe uygulamasıyla daha iyi entegre olur, bu nedenle iş akışı çok daha iyidir.

Bu uygulama aynı zamanda şablonlara, resimlere, çizimlere, yazı tiplerine ve çok daha fazlasına erişmenizi sağlar.

Cep telefonları ve tabletler için basitleştirilmiş işlevlere sahip olduğundan kullanımı kolaydır - ancak bu, gücünü veya çok yönlülüğünü azaltmaz.

Videoları GIFS'e veya tam tersine dönüştürmek, görüntülerin arka planını silmek, görüntüleri ve videoları yeniden boyutlandırmak ve çok daha fazlası gibi birçok işlevi vardır.

Avantajlar ve dezavantajlar

Adobe Spark, dijital menü şablonlarını bulabileceğiniz çok sayıda şablonu sayesinde grafik tasarım konusunda fazla deneyiminiz yoksa harikadır.

Bunun dışında, faydaları Canva'ya çok benzer.

Öte yandan, bu uygulama Canva'dan daha fazla tasarım deneyimi gerektirir ve bundan daha fazlasını elde etmek için diğer Adobe uygulamalarına ve bunları kullanma konusunda biraz deneyime sahip olmak iyi bir fikirdir.

Ve diğer Adobe uygulamalarıyla birlikte kullanmayı planlıyorsanız, fiyat biraz daha artıyor.

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator tasarım ve illüstrasyon yazılımı

Adobe Illustrator , Adobe Creative Cloud'dan başka bir programdır ve uzun yıllardır kullanılmaktadır. Inkscape'e benzer vektör çizim ve tasarım için kullanılan bir programdır.

Yine de, tüm Inkscape işlevleri Adobe Illustrator işlevlerinden ilham aldı, bu nedenle muhtemelen orijinal program konseptidir - ve şüphesiz birçok endüstride en yaygın kullanılanıdır.

Bu program, logolar, illüstrasyonlar, kitap kapakları, marka öğeleri ve daha fazla grafik öğesi oluşturmak için aklınıza gelebilecek tüm gerekli ve çok da gerekli olmayan işlevlere sahiptir.

Avantajlar ve dezavantajlar

Illustrator'ın ana avantajı, en yaygın kullanılan program olması ve çok sayıda öğrenme kaynağına, kursa ve daha fazlasına sahip olmasıdır. Ayrıca illüstrasyon gerektiren herhangi bir proje için kullanımı çok kolaydır, bu nedenle her türlü tasarım için yardımcı olacaktır.
Spark'ın aksine, bu yazılım diğer Adobe Creative Cloud programları olmadan kullanılabilir.

Ayrıca mobil cihazlar, iOS, Windows ve macOS ile uyumludur.

Bu yazılımın ana dezavantajı, o kadar pahalı olmayan aylık 20,99 $ fiyatıdır.

Bununla birlikte, programdan en iyi şekilde yararlanmak için yeterli bilgi ve deneyime ihtiyacınız olacak - yoksa, zevk için parayı boşa harcamış olacaksınız!

Diğer uygulamalar

Corel Draw tasarım uygulaması

Kullanabileceğiniz diğer uygulamalar şunlardır:

  • Corel DRAW : Özgün grafik tasarım yazılımı ve piyasadaki en pahalı yazılımlardan biri!
  • InDesign : Basit tasarımlar için mükemmeldir ve Adobe'den olduğu gibi, Adobe Creative Cloud uygulamalarının geri kalanı için entegrasyonlara sahiptir.
  • Photoshop : Bunu daha önce mutlaka duymuşsunuzdur!
  • Desygner : Tarayıcılar için bir fotoğraf düzenleme uygulaması. Canva'ya çok benzer.
  • GIMP : Bu, Photoshop'a en çok benzeyen açık kaynaklı yazılımdır. Kullanımı biraz zor olsa da ücretsizdir.

Bu uygulamalar, restoran menünüzü tasarlamak için harikadır.

Ancak bazılarının pahalı olması (sizinle konuşuyorum CorelDRAW ) ve bazılarının yukarıda bahsettiğim özelliklerle aynı veya çok benzer özelliklere sahip olması nedeniyle bahsetmek istemedim.

Adım Adım Menü Oluşturma

Canva boş sayfa

Bu bölümde size yaratıcı süreç ve tasarımın yürütülmesi hakkında detaylar vereceğim.

Bu örneği basit tutmak için basit bir düzen oluşturmak için Canva'yı kullanacağım - kullanımı kolaydır, bu nedenle izlenecek adımlar tasarım deneyimi olmayanlar için mükemmeldir. Başlayalım!

Menü Bilgilerini Tanımlayın

Başlamadan önce menüyü oluşturacak tüm öğeleri tanımlamanız gerekir. Başlıcaları:

  • bulaşık sayısı
  • yemeklerin adı
  • Her yemeğin fiyatları
  • Bulaşıkların dağıtımı ve organizasyonu

Bu öğeleri bir Google Dokümanlar belgesinde tanımladım, böylece menüyü tasarlamak daha kolay - kopyalayıp yapıştırın.

Tüm bunları tanımladıktan sonra bir sonraki adıma geçin.

Menünün Grafik Öğelerini Tanımlayın

Coolers renk paleti

Restoranınızın menüsünü oluştururken tanımlamanız gereken birkaç grafik öğesi vardır.

En önemlileri:

  • Renkler — renk psikolojisini inceleyin.
  • Çizimler ve resimler gibi grafik öğelerin kullanılması - yemeklerinizin yüksek kaliteli fotoğraflarını kullanmak iyi bir fikirdir.
  • Logolar, sloganlar ve daha fazlası gibi marka bilinci oluşturma öğelerini kullanarak tüm bu öğeleri Canva'ya yükleyebilirsiniz!
  • Ve kullanacağınız yazı tipi - iki ila üç okunaklı yazı tipi kullanmalısınız, ancak diğer öğelerle tutarlı.

Bu unsurların her biri restoranınızın konseptine ve marka stratejinize uygun olmalıdır.

Yaptığım şey bu:

  • Menümün renklerini oluşturmak için Coolors adlı bir araç kullandım.
  • Basit grafik öğeleri kullanmak istiyorum ve elbette restoranımı tanımlamak için Waiterio logosunu kullanacağım.
  • Menümde resimler kullanmak istiyorum ama yemeklerimin resimleri yok - özellikle de restoranım hayali olduğu için . Bu yüzden profesyonel bir efekt için ücretsiz Canva görselleri kullanmaya karar verdim.
  • Son olarak, restoranım fast food ve müşterilerim rahat, rahat ve genç. Bu yüzden tasarımım için stilize ve taze bir yazı tipi kullanacağım.

Tüm grafik öğelerimi zaten tanımladım - umarım siz de öyle yaparsınız. Bir sonraki adıma!

Dosyanın Boyutunu ve Dağıtımını Seçin

Boyut, dikkate alınması gereken bir diğer önemli husustur.

Menüler farklı boyutlarda olabilir, ancak her şeyin sığması için menünüze uygun bir boyut kullanmanız iyi bir fikirdir.

Menünüzde ne kadar çok öğe varsa, o kadar büyük olmalıdır - tek sayfada 50 öğelik bir menünün olması iyi bir fikir değildir.

Ayrıca, baskı maliyetlerini ve tasarımınızın düzenini de göz önünde bulundurmalısınız.

Örneğin, mektup boyutundaki menüler için, standartlaştırılmış baskılar için 300 DPI'da bir mektup yaprağının boyutu olan 2550x3300 piksel boyutunu kullanmalısınız.

Bu, en iyi baskı kalitesini elde etmenizi garanti eder.

Tasarlamaya Başlayın

Il Waiterio Basit menü sahte restoran menüsü örneği

Önceki tüm öğeleri tanımladığınızda, menüyü oluşturmaya başlamanın zamanı geldi.

  1. Menünüz için seçtiğiniz boyutta yeni bir belge oluşturun. mektup kullandım.
  2. Mevcut şablonlardan birini seçerek tasarım sürecini hızlandırabilirsiniz. Çok basit bir tane seçtim.
  3. Başlıkları, yemekler ve açıklamalar için harfleri ve her türlü grafik öğesini seçin.
  4. Renk, arka plan resimleri ve daha fazlasını ekleyin. Harflerin karşıtlığını daima aklınızda bulundurun - okunaklı olmalıdırlar.
  5. Menünüz hazır olduğunda, PDF formatında indirmeniz yeterlidir ve baskıya hazırdır.

Ve bu kadar. Bu örnek için düzeni oluşturmak yaklaşık 20 dakika sürdü! Buradan kontrol edin:

Restoran Menüsü ve Şablonları

Buraya kadar geldiyseniz şanslısınız, çünkü şimdi restoran menünüzü tasarlarken size rehberlik etmesi için Canva ile oluşturduğum üç basit şablonu sizinle paylaşacağım.

Ayrıca, her şablon için kullandığım düzeni paylaşacağım.

Bu şablonları menü mühendisliğine ve insanların bir restoranın menüsünü tarama şekli üzerine yapılan çalışmalara dayanarak oluşturduğumu belirtmek isterim.

Umarım işinize yararlar!

Temel Tek Sayfalık Menü Şablonu

Temel tek sayfalık menü şablonu

Tek sayfalık menüler, küçük işletmelerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu tür menünün en önemli alanları aşağıdaki örnekte vurgulanmıştır:

Tembel burger menü örneği

Bu örneği Canva kullanarak oluşturdum. “Lazy Burger” adlı bir fast-food restoranı için.

Gördüğünüz gibi, restoranın adı, tasarımı ve menü öğelerinin adları bu restoranın ne hakkında olduğunu bilmeyi kolaylaştırıyor.

Not: Bunun çok abartılı bir örnek olduğunu unutmayın!

Katlanmış Menü Şablonu

İki sayfa tembel burger menü örneği

Bu menü şablonu daha basittir ve yukarıdaki menü ile aynı düzeni ve taramayı kullanır.

Ayrıca, bu tür bir menü daha fazla alana sahiptir, böylece restoranınızdan en iyi şekilde yararlanmak için daha fazla yemek ekleyebilirsiniz.

Görüldüğü gibi menünün ortasında göze çarpan bir boşluk var ve bunun nedeni ikiye katlanmış bir menü olması ve daha ince bir menü ortaya çıkması.

Marka detayları veya daha fazla yemek eklemek için dış taraftan da yararlanabilirsiniz!

Üç Katlı Menü Şablonu

Üç katlı menü temel şablonu

Üçe katlanan menü şablonu çok ilginç ve ferah bir tasarımdır.

Yemek yiyenlerin üçlü menüleri tarama şekli, üç bölümlü bir menü olduğu için daha karmaşıktır.

Üç katlı menü tembel burger örneği

Yine de, bu menünün her bölümü farklı yemek kategorilerine ayrılmıştır, bu nedenle menü taraması tek bir sayfanınkine çok benzer.

Menünüzü tasarlarken dikkat edilecek diğer hususlar

Menünüze ne koyacağınızı ve daha fazlasını öğrenmek için menü tasarımı ve diğer ilgili konular hakkındaki diğer makalelerimizi okumanızı tavsiye ederim:

Tüm bu kaynaklar, menüye yerleştireceğiniz menünüzün tasarımı ile ilgili kararlar almanıza ve ayrıca her yemeğin fiyatlarını ve marj karını tanımlamanıza yardımcı olacaktır.

Bu, menü düzenine gelince önemlidir - rakiplerinizin fiyatlarından %5 daha yüksek fiyatları kullanmak kadar basit bir şey, satışlarınızı kuruşlar için bile düşürebilir.

Ayrıca MustHaveMenus'tan daha fazla kaynağa göz atmaktan çekinmeyin.

Tasarım becerilerinize güvenmiyor musunuz?

Waiterio sayfa oluşturucuyu deneyin ve POS sisteminin geri kalanıyla entegre basit, zarif, dijital bir menü çözümüne erişin.

Paket servis veya çevrimiçi siparişler, teslimat ve daha fazlasını sunmaya başlayın. Waiterio sayfa oluşturucu hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz .

Menünüz hazır mı?

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler