Yemek Kamyonları için 6 Etkili Pazarlama Stratejisi

Yemek Kamyonları için 6 Etkili Pazarlama Stratejisi

Yemek kamyonunu tanıtmak için 6 harika strateji!

Yazan Victor Delgadillo 10 Kasım 2022

Yemek kamyonun var ama işlerin beklediğin gibi gitmiyor mu? Belki çok az müşterin var veya şehrinde keşfedilmekle ilgili sorunlar yaşıyorsun. Ne yapmalısın?

Çok fazla satış yapamasan bile, başlangıçta bir yemek kamyonuna sahip olmak çok eğlenceli olabilir. Ancak bir iki hafta sonra hala hiçbir şey satamıyorsan, başın belada olabilir.

Bu yazıda şunlardan bahsedeceğim:

  • Yemek kamyonları için iyi pazarlama stratejileri oluşturma süreci.
  • Yemek kamyonun için uygulayabileceğin farklı pazarlama stratejileri.

Bu makalenin sonunda, pazarlama stratejini oluşturmaya nereden başlaman gerektiğini bileceksin. Yine de uyarmam şart, yeni işletmeler için pazarlamanın kolay bir iş olmadığını düşünmek normaldir. Ancak, halihazırda yemek kamyonun varsa, işletme açmak, aracı ve ekipmanları satın almak, izinleri almak ve daha pek çok işi çoktan yapmışsın demektir – işin asıl zor kısmı da budur. Bu yüzden kendini pazarlamanın çocuk oyuncağı olduğuna ikna etmelisin!

Yemek Kamyonunu Pazarlamaya Nasıl Başlayabilirsin?

Bir yemek kamyonu pazarlamaya nasıl başlanır

Zaten bir işletmen varsa ve yemek kamyonu açmak için doğru adımları izlediysen, stratejini oluşturmaya başlamak için ihtiyacın olan her şey elinin altındadır. Bununla, iş planını kastediyorum. Buna sahipsen, kapsamlı bir pazar analizi içerdiğinden emin olmalısın. Eğer bunu atladıysan, önünde yapılması gereken daha çok işin var demektir. Ama endişelenme, çünkü bu esasen o kadar karmaşık ya da imkansız değildir.

Yemek Kamyonu için Pazar Araştırması

Bir gıda kamyonu için pazar araştırması

Gıda kamyonu için pazar araştırması yapmak, başka herhangi bir iş için pazar araştırması yapmak gibidir – geçmişte başka işletmelerin olduysa, muhtemelen nasıl işlediğini biliyorsundur.

Eğer bu konuda tecrüben yoksa, restoran nasıl açılır kılavuzumuzu okumanı tavsiye ederim. Orada bir restoranın nasıl açılacağına dair ayrıntılı adımları bulabilirsin ve tabii ki bunlar her türlü gıda işletmesine de uygulanabilir.

Ayrıca, henüz yapmadıysan, yemek kamyonun için özgün bir konsept seçmene veya müşterilerini daha memnun kılmana yardımcı olabilecek hayati bilgiler verecektir.

Hedef Kitleni Tanımla

Yiyecek kamyonunuzun hedef kitlesi muhtemelen 18 ila 40 yaş arasındaki gençlerdir.

Müşterilerini tanıyabilmen için eksiksiz bir pazar araştırması yapmak çok önemlidir. Böylece hedef kitleni ve alıcı kişiliğini tanımlayabilirsin. Alıcı kişiliğinin ideal müşterilerinin özel ve varsayımsal bir profili olduğunu unutma.

İşin iyi yanı, dünyanın her yerinde bir yemek kamyonunun hedef kitlesinin şuna oldukça benzer olduğunu fark etmek kolaydır:

  • 18-40 yaş arası gençler. Elbette bu aralığın dışında kalan müşteriler de olacaktır.
  • Orta sınıfta (alt orta, orta ve üst orta sınıf) yer alan insanlar.
  • Yeni gastronomik teklifleri deneyimlemeye açık olan, sokak lezzetlerine daha açık ve yemek kamyonlarının sunduğu rahatlığı tercih eden kişiler.

Hedef kitleni ve alıcı kişi profillerini ne kadar iyi tanımlarsan, onların ihtiyaçlarını o kadar iyi karşılayabilirsin. Sunduğun hizmeti gerçek kişilerin tercihlerine göre uyarlaman gerekir, bu nedenle hedef kitlenin ve alıcı kişi profilinin özelliklerini kesin olarak baz almaman iyi olur.

Marka Stratejini Tanımla

Bir gıda kamyonunu pazarlamak için marka kimliği ve marka oluşturma çok önemlidir

Hedef kitleni ve alıcı kişi profilini tanımladıktan sonra, markalaşma kapsamındaki her şeyi tanımlaman gerekir. Markanın imajını, renklerini, logosunu, sloganını, çalışan üniformalarını ve mekanında sunduğun estetik deneyimi etkileyen her şeyi tanımlaman gereklidir.

Bu, yemek kamyonundaki tabakları sunma şeklini, yiyeceklerini pazarlama görsellerinde sunma şeklini ve hatta müşterilerinle kurduğun diyaloğu bile etkileyebilir. İşletmene meşruiyet ve tutarlılık sağladığı için tanımlanmış bir markan olmalıdır.

Markalaşma ne kadar standartlaştırılmış ve tanımlanmışsa, müşterilerinin işine ve sunduğun deneyimi benimsemesi ve hatırlaması o kadar kolay olacaktır. Bu, müşterilerinin hizmete ilişkin algısında çok fazla ağırlığa sahiptir ve müşteriyi elde tutma oranlarını artırabilir.

En Etkili Pazarlama Kanallarını Belirle

lokasyona dayalı pazarlama, yemek kamyonları için harikadır!

Şimdi, işletmen için pazarlama kanallarını belirleme zamanı. Bu, müşterilerin hakkında sahip olduğun bilgileri kullanarak yeniden tanımlaman gereken bir şeydir.

  • Yaşlarına ve tercihlerine göre en çok hangi sosyal medya platformunu kullanıyorlar?
  • Müşterileri çekmek için en etkili içerik ve reklam türü hangisidir?
  • Dikkatlerini çekmek için sürekli olarak ne tür içerikler yayınlamalısın?
  • Ücretli reklam kullanmalı mısın?
  • E-posta veya kısa mesaj pazarlaması kullanmalı mısın?
  • Google Haritalar'ı mı yoksa konuma dayalı pazarlamayı mı kullanmalısın?

Bu soruları cevaplamak için müşterilerini iyi tanımalısın.

Kanalları tanımladıktan sonra, mümkün olduğunca yüksek oranda online (ve çevrimdışı) trafik yakalamanı sağlayacak pazarlama stratejileri oluşturmaya başlaman gerekir. Daha sonra konu yemek kamyonları olduğunda işe yarayan belirli stratejilerden bahsedeceğim.

Pazarlama Stratejilerini Uygula ve Sonuçları Optimize Et

İşletmen için en iyi olacağını düşündüğün kanalları ve pazarlama stratejilerini belirledikten sonra bunları uygulamaya başlamanın zamanı geldi. Seçtiğin kanallarda daha fazla dikkat çekebilmek için pazarlama faaliyetlerini akıllı, sürdürülebilir ve sürekli bir şekilde yapmalısın.

Bunun için kullanacağın farklı platformları kapsayan bir içerik takvimi oluşturmalısın. Bu şekilde, işletmenin ulaştığı insan sayısını kolayca en üst düzeye çıkarabilirsin.

Başa çıkman gereken çok sayıda sorumluluğun varsa, bunu haftada veya günde birkaç işlevi yerine getirebilecek bir topluluk yöneticisine devredebilirsin. Bulacağın bir uzman; basit tasarımlar, afişler, Instagram, Facebook ve YouTube paylaşımları, görsel-işitsel içeriklerde ve çok daha fazlasında sana yardımcı olabilir.

Bu fazlasıyla zaman ve organizasyon gerektiren bir görevdir. Birçok yemek kamyonu sahibi bunu göz ardı eder çünkü bir işi yürütmek ve her şeyi aynı anda yapmak kolay değildir. Doğrudan efor sarf etmeni gerektirmeden kaliteyi ve tutarlılığı korumana olanak tanıyan bir pazarlama bütçesi oluşturmak en iyisidir!

Aynı şekilde, bilhassa belirli bir miktarda para yatırıyorsan, pazarlama stratejilerini ve bunların sonuçlarını takip etmelisin.

Birkaç ay çeşitli pazarlama stratejilerini denedikten sonra, pazarlama sürecini ekonomik ve sürdürülebilir kılmak için en etkili olanları seçebileceksin.

Etkili Yemek Kamyonu Pazarlama Stratejileri

Yemek kamyonu pazarlaması söz konusu olduğunda, özellikle geleneksel restoran pazarlamasıyla karşılaştırıldığında, hangi stratejilerin işe yarayıp hangilerinin yaramadığını söylemek kolaydır.

Yemek kamyonu işletiyorsan çevrendeki müşteri topluluğuyla daha da yakın bir ilişki kurman gerekir.

Bunlar sana en iyi sonuçları verebilecek stratejilerden bazılarıdır. İşin iyi yanı, büyük bir yatırım değil, tutarlılık gerektirmeleridir. Bu nedenle, uygun şekilde uygulanırsa yemek kamyonu pazarlaması oldukça sürdürülebilir olabilir.

Not: Daha faydalı fikirler bulmak için yaz mevsimine özel promosyonlar hakkındaki makalemize göz atabilirsin.

1. Teknolojiden Yararlan

Yemek kamyonunun rahatlığını en üst düzeye çıkarmak için teknolojiyi, uygulamaları ve daha fazlasını iyi kullanmalısın. Bu basit bir şey, ancak gençlerin çoğunluğunun online ödeme uygulamaları kullandığını ve müşterilerinin çoğunun genç olacağını göz önünde bulundurarak, yemek kamyonunu herhangi bir ödeme yöntemini kabul edecek şekilde hazırlaman gerekir.

Ayrıca müşterilerinin mekanını nerede bulabileceklerini bilmeleri için menünü ve konumunu içeren basit bir web sayfası oluşturmalısın.

Menü basımından tasarruf etmen ve işletmenin de bu trendi yakalaması için, dinamik QR kod oluşturucularla, menünü online olarak da sunman çok önemlidir.

Bunu nasıl yapabileceğini ve pahalı mı yoksa karmaşık mı olduğunu merak edebilirsin. Ama daha kolay olamazdı!

Waiterio'yu kullanarak tüm bu özelliklere erişebilirsin:

  • İşletmen için otomatik olarak oluşturulan ücretsiz bir web sayfası.
  • QR kod ile veya web sitende erişilebilen bir menü sunmayı mümkün kılacak dijital menün.
  • Ayrıca müşteriler garson müdahalesi olmadan doğrudan dijital menü üzerinden sipariş verebilirler.
  • Ayrıca, siparişleri basmak için bir termal yazıcı ile mutfağının akışını düzenleme olanağına sahip olacaksın.
  • Mobil POS sistemi, faturaları kolayca yazdırmana olanak tanır.
  • Müşterilerine indirim verebilir ve herhangi bir ödeme yöntemini kabul edebilirsin.
  • Ve çok daha fazla özellikten yararlanabilirsin.

Şimdi dene ve tüm bunlara dakikalar içinde eriş!

2. Topluluklara Ulaşmak

Yiyecek kamyonunuzun etrafında bir topluluk oluşturmak

Belirli unsurlarıyla mobil iş yürütmenin online ve teknik yönüne odaklanmanın yanı sıra, gerçek dünyada topluluklara ulaşmaya ve onlarla ilişki kurmaya da odaklanmalısın.

Gerçek şu ki, yemek kamyonları restoranlardan bile daha sosyal bir iş modeline sahiptir - yemek kamyonlarını tanıtmak bu açıdan bar pazarlamasına benzer. Bu nedenle, yemek kamyonunun etrafında bir topluluk oluşturmaktan veya şehrindeki mevcut topluluklara katılmaktan büyük fayda sağlayabilirsin.

Ulaşabileceğin topluluklar; spor takımları, belirli şirket veya ofis çalışanları, belirli bir şehir bölgesinde yaşayan insanlar ve daha fazlası gibi herhangi bir topluluk türü olabilir.

Bir topluluk oluşturmak zordur, özellikle de sosyal bir insan değilsen, çünkü kendini tanıtman gerekir. Yararlıdır, çünkü mekanına kişilik vermeye ve işletmenin kurumsal yapısını biraz olsun ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Topluluklara katılmalı veya mümkün olduğunca dürüst davranarak özgün bir topluluk oluşturmalısın. Sahte olamazsın çünkü insanlar kısa sürede sırf para için onlara katılmaya çalıştığını fark ederler.

Bu nedenle etkinliklere yemek kamyonun olmadan katılman, önemli amaçlar için para toplamaya yardım teklifinde bulunman ve daha fazlası senin için faydalı olacaktır. Tüm bunlar seni topluluğun önemli bir parçası yapacak - ve yiyecek kamyonun da bundan yararlanacaktır!

3. İnanılmaz Markalaşma ve Satış Geliştirme

iyi görünen iyi tanımlanmış bir markanız varsa satabileceğiniz marka malları

İyi bir marka imajı, sana gıda kamyonun için satış geliştirme imkanları verebilir. Bu, marka stratejini oluştururken tam olarak aklında bulundurman gereken şeydir. Müşterilerinde ne kadar yankı uyandırırsa, dikkatlerini çekmenin ve ürünlerini satın almalarını sağlamanın o kadar kolay olacağını unutma.

Müşterilerin için çekici olan her türlü ürünü yaratabilirsin - giysiler, kişiselleştirilmiş bardaklar ve daha fazlası.

Bu bir pazarlama stratejisi olarak nitelendirilir, çünkü müşterilerin ürünlerini kullandığında, ürün veya hizmetinin harika olduğuna dair sosyal kanıtlar yaratırlar.

Ayrıca, ürünlerinden kazanç sağlıyorsan, bu gelir kaynağını pazarlama stratejilerini finanse etmek için kullanabilirsin. Kendi kendini idame ettiren bir pazarlama stratejisi kulağa hiç de kötü gelmiyor!

4. Tüm Kanallarda Yayınlanacak Yüksek Kaliteli Görsel-İşitsel İçerik

Sosyal medya için yüksek kaliteli videolar

İçerik kraldır – doğru olduğu için bunu her yerde okuyabilirsin. Geçmişte bloglarla pazarlama stratejileri oluşturmak tavsiye edilirdi.

Şimdi, doğru ifade “görsel-işitsel içerik kraldır” olacaktır. Hedef kitlenin; TikTok, YouTube, Instagram, Twitter ve Facebook (veya Meta) gibi sosyal medyada içerik tüketmesi muhtemel genç bir kitle olduğunu unutmamalısın.

Bu nedenle içerik stratejini bu doğrultuda uyarlaman gerekir, bu da şu amaçlara hizmet eden videolar oluşturman gerektiği anlamına gelir:

  • Menünü, yemeğini veya markanı tanıtmak.
  • Müşterilerini ve topluluğunu eğlendirmek.
  • Ve müşterilerini eğitmek.

Günümüzde misyon, vizyon ve değerlerin gibi şeyleri insanlara duyurman için de sosyal medyayı kullanabilirsin. Bu, müşterilerin işletmenin amacını ve toplumdaki önemini anlamaları için hayati önem taşır.

5. Müşteriyi Elde Tutma Stratejileri

Yemek kamyonlarının diğer gıda işletmeleriyle ortak bir yanı varsa, o da müşterileri elde tutma ihtiyacıdır. Müşteri sadakati, işletmende yaptığın her şeyde ve her zaman aklında bulundurman gereken bir şeydir.

Etkili müşteri tutma stratejileri oluşturmanın anahtarı, mekanının sunduğu rahatlığı en üst düzeye çıkarmaktır. Aşağıdaki gibi basit bir şey olabilir:

  • Kuponları SMS veya e-posta yoluyla göndermek.
  • Belirli tabaklarda indirim yapmak.
  • Uygun, düşük maliyetli yemekler satmak.
  • Haftalık veya günlük promosyonlar sunmak.
  • Yemek faturası X değerine ulaştıktan sonra ücretsiz içecekler gibi ekstra avantajlar sunmak.
  • Ve dahası.

Bu, müşterilerine değerlerinin bilindiğini hissettirir. Bunu doğru bir şekilde yapabilirsen, hiç düşünmeden mekanına geri döneceklerdir. Bunun da ötesinde, müşteriyi elde tutmanın diğer anahtarı tutarlılıktır.

Her zaman aynı kaliteyi sunmak için servis ettiğin yemekleri standart hale getirmek çok önemlidir - kullandığın turşunun tedarikçisi gibi küçük bir şeyi bile değiştirirsen müşteri kaybetme riskiyle karşılaşabilirsin.

6. Canlı İçerik ve Sosyal Medya Gönderileri Oluşturma

Yemek kamyonunuzun konumunu canlı yayınlayın

Zaten bir topluluk oluşturduysan, canlı içerik faydalı olabilir. Mevcut konumunu gösteren sürpriz bir akış yapmak ve müşteri tabanınızı çeken ilginç bir promosyon gibi stratejiler çok fazla kâr sağlayabilir.

Buna ek olarak, Instagram gibi sosyal medya platformları birçok avantaj sunuyor. Çok çeşitli ilgi çekici içerikler yayınlayabilir ve ulaştığın insan sayısını en üst düzeye çıkarmak için aynı tekliflerle düzenli paylaşımlar yapabilirsin.

Şehrinde yeterince büyük bir topluluk oluşturursan, bir YouTube kanalı bile oluşturabilirsin. Bu, sahip olduğun kitleye bağlıdır, ancak Discord kanalları bile oluşturman mantıklı olabilir. Böylece canlı yayınlarda müşterilerinle ilginç bilgiler paylaşabilir veya bu kanallara mesajlar gönderebilirsin. Bunlar; promosyonları, o gün nerede olacağını gösteren basit mesajları, teslimat hizmeti sunuyorsan, menüye eklediğin yeni tatları ve daha fazlasını içerebilir.

Müşterilerinin ve topluluğunun olduğu yere git!

Yemek Kamyonu Pazarlamak Zor Bir İştir

Pazarlama, tüm gıda işletmeleri için bir zorlayıcı bir konudur. Ymeke kamyonlarıyla ilgili sorun, daha dinamik olmalarıdır - ironik bir şekilde, bu aynı zamanda onların avantajıdır. Bu nedenle hem müşteri elde tutma oranını en üst düzeye çıkarmak hem de bir (veya birkaç) topluluk oluşturmak çok mühimdir.

Yemek kamyonlarının aksine, restoranlar her zaman aynı yerde, durağan, nerede olduğunu bilen ve yaklaşık 5 kilometrelik bir yarıçaptan gelen müşterilerini bekler.

Yemek kamyonları aynı yarıçapa sahiptir, ancak bunu değiştirebilirler, bu da kolayca farklı toplulukların parçası olabilecekleri anlamına gelir. Yine de, asıl zorluk bu toplulukları inşa etmek ve sürdürmektir.

Henüz yemek kamyonunun etrafında bir topluluk oluşturmadın mı? Başlamanın zamanı geldi!

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler