Tipy pro bezpečnost restaurací pro COVID-19

Tipy pro bezpečnost restaurací pro COVID-19

Zajistěte bezpečnost zaměstnanců vaší restaurace

Zveřejněno Victoria Crowe dne 22. prosince 2020

Pokud nebudou dodržována účinná bezpečnostní opatření, mohou být restaurace a profesionální kuchyně potenciálně nebezpečná místa pro práci. K vážnému zranění zaměstnance stačí jeden mokrý povrch nebo těžký předmět. V průměru trvá 30 dní, než se někdo po úrazu vrátí do práce, a proto je tak důležité udržovat vaše zaměstnance v bezpečí.

Obecné bezpečnostní tipy pro restaurace během COVID-19

Nyní je důležitější než kdy jindy udržovat bezpečnost - ať už venku nebo uvnitř, například ve vaší restauraci. Úkolem je zajistit, abyste během koronaviru chránili nejen sebe, ale také své zaměstnance a zákazníky. Chcete-li, aby byli všichni v bezpečí, můžete udělat hned teď:

  • Proveďte posouzení rizik: Hodnocení rizik COVID-19 vám pomůže řídit rizika a chránit lidi. Zjistěte, co by mohlo způsobit přenos viru, přemýšlejte o tom, kdo by mohl být ohrožen, rozhodněte se, jak je pravděpodobné, že by někdo mohl být vystaven, a postupujte podle pokynů k odstranění nebo kontrole rizika.
  • Čištění častěji: Zvyšte, jak často čistíte povrchy, zejména ty, kterých se hodně dotýkáte. Přidejte více dezinfekčních stanic na ruce a požádejte zaměstnance i zákazníky, aby je používali a také si častěji myli ruce. To je zvláště důležité v restauraci, kde bude personál kuchyně pravidelně manipulovat s jídlem.
  • Pokrytí obličeje: Pokud to vyžaduje zákon, požádejte své zákazníky, aby si zakryli obličej, aby byli v bezpečí sebe i své okolí - včetně vašich zaměstnanců. To platí i pro vaše zaměstnance; buď musí nosit obličejové masky nebo štíty, aby zastavily přenos potenciálu.
  • Prosazujte sociální distancování: Jako zaměstnavatel možná budete muset změnit uspořádání vaší restaurace v kuchyni i na hlavním posezení. V kuchyni můžete mít méně personálu a dokonce můžete umístit značky a jednosměrné systémy, které bude každý následovat, aby každý mohl zůstat v bezpečné vzdálenosti.
  • Zvyšte ventilaci: Pokud je to možné, udržujte dveře a okna otevřená a neustále spusťte ventilační systémy.
  • Pošlete zaměstnance domů, když projeví příznaky: I když se rozhodnete mít během směn méně zaměstnanců, pokud někdo vykazuje jakékoli příznaky koronaviru, pošlete je domů, aby se izolovali. Ať už je to kašel, vysoká teplota nebo dokonce ztráta vnímání chuti nebo čichu, neměli by pracovat v restauraci.

Proveďte bezpečnostní kontroly vaší kuchyně

Zaměstnanci se musí soustředit na svou práci bez obav o svou bezpečnost. Dobrým začátkem je posouzení bezpečnostních rizik kuchyně. To zahrnuje identifikaci nebezpečí, která jsou v kuchyni a která jsou nejvíce ohrožena poškozením. Může to být cokoli, od ostrých nožů a těžkých krabic až po mokré podlahy a horké tekutiny.

Když pracujete každý den na stejném místě, je snadné přehlédnout potenciální rizika, takže se ujistěte, že proces identifikace je důkladný. Požádejte personál kuchyně, aby zvážil rizika, která vám možná unikla.

Jakmile vytvoříte seznam všech možných rizik v kuchyni, zvažte, komu a jak by mohlo dojít k úrazu. Tato informace je užitečná při rozhodování o ochranných opatřeních.

Některá rizika budou zřejmá, ale jsou stejně důležitá pro bezpečnost kuchyně a měla by se s nimi zacházet vážně. Zaměstnanci, kteří v kuchyňském prostředí začínají, si možná neuvědomují některá z běžnějších rizik, takže posouzení zajistí jejich ochranu.

Poté, co jste shromáždili rizika, zvažte, zda je můžete zcela odstranit nebo alespoň snížit na místa, kde je nepravděpodobné poškození. Řešení mohou zabránit přístupu k nebezpečí, distribuci ochranných prostředků nebo hledání alternativy.

Po dokončení se podělte o svá zjištění s širším kuchyňským týmem a informujte je o všech provedených změnách. Poté nezapomeňte pravidelně posuzovat hodnocení, jak se nebezpečí mění a do týmu se přidávají noví členové.

Pravidelně pořádejte školení zaměstnanců

Nejúčinnějším způsobem snižování bezpečnostních incidentů v kuchyni je pravidelné školení. Všichni zaměstnanci by měli znát bezpečnostní postupy, které je třeba dodržovat při různých scénářích a událostech.

Proveďte několik cvičení, abyste zjistili, jak si zaměstnanci vedou. Věděli, co mají dělat? Udělali chyby? I jednoduché situace, jako je rozbité sklo, vyžadují určitý postup. Vědí vaši zaměstnanci kuchyně, co to je?

Pravidelné školení zajišťuje, že každý je připraven na jakýkoli bezpečnostní scénář. Udělejte si čas na provedení různých cvičení, aby byli všichni členové týmu připraveni v nepravděpodobném případě nouze.

Provádějte pravidelné požární a evakuační cvičení, aby zaměstnanci mohli chránit sebe i hosty, pokud to situace vyžaduje. Měli by znát zásadní kroky, které je třeba podniknout pro jejich konkrétní roli a kde se setkat venku, jakmile budou evakuováni.

Další informace o správě zaměstnanců vaší restaurace najdete v tomto článku.

Zajistěte bezpečnost zařízení

V restauracích a profesionálních kuchyních najdete vybavení, které může být nebezpečné, pokud není řádně udržováno. Míchačky, drtiče, trouby a kráječe představují pro uživatele nebezpečí, pokud nebudou dodržovat správné bezpečnostní postupy.

Každý, kdo je povinen používat vybavení, by měl absolvovat nezbytné školení, které potřebuje, aby zůstal v bezpečí. Veškeré strojní zařízení by navíc mělo být pravidelně čištěno, kontrolováno a udržováno, aby vždy odpovídalo požadovaným normám.

Proveďte rychlý audit restaurace nebo kuchyně, ve které pracujete. Kdy byla naposledy provedena kontrola nebo výměna strojů? Jsou potenciálně nebezpečné stroje vybaveny ochrannými kryty, aby byl uživatel v bezpečí?

Noste správné oblečení

Abyste snížili pravděpodobnost úrazů na pracovišti, měli byste mít pro svou roli správné oblečení. V případě potřeby by se mělo nosit oblečení, zástěry, rukavice, síťky na vlasy a další základní předměty, aby byla kuchyň bezpečným a hygienickým místem pro všechny, kdo ji používají.

Něco, co je často přehlíženo, je obuv člověka. Správná obuv může být rozdílem mezi běžnou směnou a nehodou, při které kvůli úrazu nebudete moci pracovat.

Při výběru správného páru pracovní obuvi je třeba mít na paměti několik kritérií. Za prvé, jak jsou protiskluzové? Kuchyně a restaurace mohou mít mokré podlahy, které způsobují uklouznutí a pád zaměstnanců. S protiskluzovými botami se můžete pohybovat mezi různými povrchy podlahy bez obav z možné nehody.

Je třeba vzít v úvahu ještě to, jak jsou odolné a pohodlné. Během rušných směn strávíte spoustu času na nohou. Potřebujete obuv, která může chránit vaše nohy a zabránit rozvoji bolesti kloubů. Je nepravděpodobné, že boty, které nebyly navrženy tak, aby zvládly tak intenzivní pracovní období, poskytnou vašim nohám potřebnou podporu.

V kuchyních může být rušné pracovní prostředí a těžké předměty nebo ostré nože lze snadno srazit z povrchu. Je životně důležité nosit obuv, která má bezpečnostní prvky potřebné k ochraně vašich nohou. Hledejte boty, které jsou odolné proti propíchnutí a mají špičky, které chrání vaše nohy před ostrými předměty a prsty před padajícími předměty.

Za zdraví a bezpečnost personálu restaurace odpovídá každý. Pokud někdo vidí nebezpečí, které by mohlo způsobit problémy, musí přijmout nezbytná opatření. Ať už jde o otázku informování ostatních, měly by být rozhodné a aktivní. To, jak se nehody stávají, je ponecháno na jiných lidech.

Rozvíjejte své potravinářské podnikání s Waiterio POS

Připojte se k 40 000 restauracím pomocí systému Waiterio Point of Sale

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Stažení zdarma

Poslední články