Een franchise kopen versus een restaurant verkopen versus vanaf nul beginnen

Een franchise kopen versus een restaurant verkopen versus vanaf nul beginnen

Wat is de beste optie voor ondernemers?

Geplaatst door Victor Delgadillo de 12 mei 2022

Wilt u een voedingsbedrijf openen, maar weet u niet of u er een moet kopen, een franchise moet openen of helemaal opnieuw moet beginnen? Dit artikel is voor jou!

Ondernemen in de horeca kent vele kleuren en smaken. Momenteel zijn voedingsbedrijven meer geschikt voor de behoeften van ondernemers, omdat er voor alles een markt is. Dat maakt het openen van bedrijven gemakkelijker, maar het vermindert de risico's niet.

In dit artikel ga ik het met je hebben over:

  • De voor- en nadelen van het helemaal opnieuw openen van een restaurant of het kopen van een bestaand restaurant.
  • En de voor- en nadelen van het openen van een franchise.

Het openen van een restaurant is voor velen een van de beste soorten zakelijke ondernemingen die er zijn - en daar bestaat geen twijfel over. Maar hoe weet je welke optie de beste is? Gezien het feit dat er zoveel soorten zijn, is het moeilijk om te beslissen. Er zijn franchises, je kunt een bestaand restaurant kopen of helemaal opnieuw een restaurant openen - allemaal zonder de verschillende bedrijfsmodellen te noemen, zoals foodtrucks, foodkarren, spookkeukens en meer. Dit artikel helpt je erachter te komen wat de beste optie voor jou is!

De restaurantindustrie is wereldwijd enorm

De restaurantindustrie is wereldwijd miljarden dollars waard

Hoewel restaurants in alle maten, vormen en kleuren verkrijgbaar zijn, lijdt het geen twijfel dat de waarde van de industrie als geheel enorm is. In 2020 was de full-service restaurantindustrie wereldwijd 1,2 biljoen dollar waard.

Evenzo bereikte de fastfoodrestaurantindustrie in 2020 wereldwijd een waarde van 862,05 miljard dollar . Als dat niet indrukwekkend is, bedenk dan dat zelfs het kleinste percentage van die waarden van jou kan zijn met een restaurant - fastfood, keten of anderszins.

Wie wil er nou geen restaurant openen? Maar de vraag is dat niet, en het is er ook niet slechts één. Het zijn vragen als deze die ondernemers verwarren:

  • Gaat u een fastfoodrestaurant of een fullservicerestaurant openen?
  • Koop je een bestaande of bouw je hem helemaal opnieuw?
  • Gaat u een fastfoodrestaurant helemaal opnieuw openen of een franchise openen?
  • Als u een franchise opent, welke franchise is dan beter?

In dit artikel ga ik deze vragen niet beantwoorden – anders zou het resultaat een heel lang boek worden. Dit artikel helpt u echter om ze gemakkelijker te beantwoorden voordat u beslist welk bedrijf u wilt nastreven.

infographic over de voor- en nadelen van het kopen van een restaurant vanaf nul en het openen van een franchise

Een restaurant of ander bedrijf openen vanuit het niets

Een nulbedrijf starten is als spelen met bouwstenen

Dit is het gebied waar we de meeste ervaring hebben. Hier bij Waiterio hebben we veel content gemaakt om ondernemers te helpen restaurants helemaal opnieuw te openen. Je vindt het gratis op deze blog en op ons YouTube-kanaal .

Op basis van onze ervaring kunnen we u dit vertellen :

  • Een volledig nieuw restaurant openen is een van de meest vrije manieren om een gastronomisch bedrijf te runnen.
  • Maar het is ook een van de meest uitdagende ondernemingen voor ondernemers.

Nu zal ik uitgebreid met je praten over de voordelen van het helemaal opnieuw openen van een restaurant.

Voordelen van het vanaf nul opbouwen van een restaurant of ander voedingsbedrijf

Het hebben van je eigen restaurant geeft je vrijheid bij elke beslissing

De voordelen van het helemaal opnieuw opbouwen van een restaurant zijn vrij eenvoudig te herkennen. Zoals met alles zijn er voordelen die je alleen herkent als je ervaring hebt in de branche.

Het coolste aan het runnen van een restaurant is dat je kunt doen wat je wilt.

Jij kan:

  • Wijzig de menukaart en het gastronomische aanbod in het algemeen.
  • U kunt de kostprijs van uw menu eenvoudig aanpassen.
  • U kunt de apparatuur en software kiezen die u wilt gebruiken. Dit geldt vanaf de kassa van je restaurant tot de pannen waarmee je kookt.
  • U kunt elke denkbare marketingstrategie toepassen.
  • U kunt op elk moment van het jaar of de maand promoties maken.
  • En nog veel meer.

Een restaurant helemaal opnieuw beginnen betekent dat je de vrijheid hebt om alles toe te passen wat uit je creativiteit komt en wat je portemonnee kan bedekken . En tenzij u geld en tijd wilt verspillen, moet alles wat u doet goed zijn voor het bedrijf .

U kunt zonder problemen de kwaliteit van uw gerechten, de variatie van uw menukaart en de service die u biedt verhogen of verlagen. Dit is erg belangrijk voor bepaalde restaurants die hun klanten een gepersonaliseerde ervaring willen bieden.

U kunt er zelfs voor kiezen om uw diensten aan te bieden aan wie u maar wilt, wanneer u maar wilt. Er zijn restaurants die verschillende diensten aanbieden aan verschillende soorten klanten en op verschillende tijdstippen – allemaal op dezelfde dag.

Een restaurant met een bar kan bijvoorbeeld 's ochtends een familierestaurant zijn, 's middags of 's avonds een bar-restaurant en zelfs een nachtclub als het groot genoeg is.

Andere ondernemingen, zoals foodtrucks, foodkarren en cateringservices, bieden u ook alle of enkele van deze voordelen, plus andere unieke voordelen. Bovendien zijn ze over het algemeen minder duur . Ik nodig u uit om ons artikel over zomerbedrijven te lezen - het bevat nuttige informatie over deze bedrijfsmodellen.

Nadelen van het openen van een restaurant vanuit het niets

Eigenaar zijn van uw restaurant betekent dat u met veel verantwoordelijkheden zult jongleren

De nadelen van het helemaal opnieuw beginnen van een restaurant zijn heel gemakkelijk te ontcijferen als we de voordelen in ogenschouw nemen.

Het grootste probleem is dat als je van plan bent om je restaurant te runnen, je jezelf moet klonen en er al je tijd aan moet besteden. Dit komt omdat een restaurantmanager veel hoeden heeft .

Beheerder, marketeer, gastheer, chef-kok, chef-kok, accountant, hoofd HR en meer.

Daar komt nog een nadeel bovenop: u heeft de controle over het optimaliseren van elk proces in uw restaurant . Jij als manager moet ervoor zorgen dat alles loopt zoals het hoort, dat elk proces in het restaurant zo min mogelijk verlies genereert en dat elk proces gestandaardiseerd is. Niemand zal het voor je doen zoals in franchises.

Het aantal verantwoordelijkheden dat u moet vervullen om een winstgevend restaurant te hebben, is onmenselijk. Daarom moet u ervaring hebben in bedrijfsbeheer, een expert zijn in multitasking en ook weten hoe u moet delegeren.

Als je onervaren bent en alles alleen wilt aanpakken, wacht je een langzame en zeer, zeer vermoeiende mislukking. Aan de andere kant kun je deze zwakheden dekken met geld en delegatie. Dat haalt je uit de vergelijking als het gaat om hard werken en veel verantwoordelijkheden hebben - maar het zal niet veel doen om succes te garanderen. Maar je hebt in ieder geval de mogelijkheid! Daarnaast zijn er bedrijfsmodellen die gemakkelijker te runnen zijn of u kunt de operatie ook verkleinen tot het punt waarop u het bedrijf soepel kunt runnen zonder al te veel op te offeren.

Een bestaand restaurant kopen

Het kopen van een bestaand restaurant klinkt misschien makkelijker dan het helemaal opnieuw beginnen van een restaurant. U koopt een compleet bedrijf, met personeel, materieel, infrastructuur, processen en nog veel meer. Het is bijna alsof je een franchise koopt.

Klinkt het makkelijk? Eigenlijk is het dat niet. Maar als je de juiste stappen volgt om een restaurant te kopen , is het misschien net iets makkelijker .

Lees verder om erachter te komen waarom het nooit echt gemakkelijk is.

Voordelen van het kopen van een bestaand restaurant

Het kopen van een bestaand restaurant kan verschillende voordelen hebben als je niet weet hoe je een nieuw restaurant moet openen . Dit komt omdat een bestaand restaurant, althans in theorie , aan alle noodzakelijke eisen moet voldoen om te kunnen functioneren.

Dit bespaart u maanden, misschien wel jaren planning om te beslissen over de duizenden details waarmee u rekening moet houden bij het helemaal opnieuw openen van een restaurant.

Dat omvat zaken als:

Echter – grote “echter” – deze aankoop komt niet zonder offers.

Nadelen van het kopen van een restaurant

De nadelen van het kopen van een restaurant zijn talrijk en ze houden allemaal verband met wat er al aanwezig is op het moment van aankoop. Ja, precies die dingen waar je je in het vorige punt geen zorgen over hoefde te maken.

Als u een bedrijf koopt, koopt u ook de problemen die het heeft . En als het om restaurants gaat, zijn er honderden problemen die daarmee gepaard kunnen gaan zonder dat u het weet. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • Apparatuur in slechte staat.
  • Een slechte reputatie.
  • Ineffectieve marketing- en merkstrategieën.
  • Hoge kosten voor renovaties en upgrades van apparatuur.
  • Verborgen schulden.
  • Hoge huurkosten bedrijfsruimte.
  • Problemen met salarisadministratie en restaurantmedewerkers en meer.

Daarom hebben we een vrij lange handleiding gemaakt over hoe je een restaurant kunt kopen - je hebt aandacht voor detail nodig om het goed te doen.

Een franchise openen

Kentucky Fried Chicken-franchise

Nu komen we bij wat volgens velen de gemakkelijke uitweg uit de restaurantbusiness is: restaurantfranchises.

Franchiserestaurants zijn voor veel ondernemers een goede optie omdat ze voordelen hebben die de ondernemer ontlasten. Natuurlijk hebben ze ook een aantal belangrijke nadelen waardoor ze een slecht idee zouden kunnen zijn.

Voordelen van het openen van een franchise

Marketingteamwerk voor een restaurant

Het openen van een franchise is relatief eenvoudig. Kortom, het is als het kopen van een bedrijf dat is verpakt en klaar is om te vertrekken.

Bij het kopen van een franchise – afhankelijk van welke – krijgt u hulp bij het opstarten.

U kunt ontvangen:

  • Opleiding.
  • Trainingen voor uw medewerkers.
  • Uitrusting, decoratie, meubels en meer.
  • Benodigdheden en inventaris.
  • Richtlijnen voor elk proces.

Dit is bijna alles wat je nodig hebt om de franchise te openen. De rest is vrije tijd en inkomsten.

Met dit type bedrijf kunt u gemakkelijker managementfuncties delegeren en iemand inhuren om het voor u te doen.

En het mooie is dat je ook kunt profiteren van een merk dat al is gemaakt, dat een klantenbestand heeft dat het product dat je verkoopt al kent, en meer. U kunt al binnen twee maanden na opening winst maken, terwijl het proces voor een nieuw restaurant drie keer zo lang of langer kan duren.

Nadelen van het openen van een franchise

Er zijn slechts drie nadelen aan het bezitten van een franchise, en afhankelijk van uw situatie en persoonlijkheid kunt u ze wel of niet tegenkomen.

De eerste is geld . Het openen van een franchise is duur omdat het een pakketoplossing is. In de Verenigde Staten kun je meer dan een miljoen dollar uitgeven om een franchise te openen!

Dit is natuurlijk afhankelijk van welke franchise je kiest . De duurste franchises zijn echter het gemakkelijkst te exploiteren, omdat ze voor elk probleem meer oplossingen verkopen.

En dat is het tweede nadeel: het kopen van een goedkope franchise levert je minder oplossingen op . Dat betekent dat het vrijwel verplicht voor u is om het bedrijf over te nemen, waardoor het vergelijkbaar is met het openen van een gewoon restaurant.

En het derde nadeel is dat hoe meer oplossingen de franchise verkoopt, hoe minder controle je hebt . Dit kan een probleem zijn als je een creatief persoon bent, met veel ideeën om toe te passen met betrekking tot marketing, menu en meer.

Begin zoals je kunt, maar begin!

start een bedrijf vanaf nul

In dit artikel ga ik je geen oordeel geven over welke optie beter is. Het echte antwoord is, zoals altijd, dat het afhangt van u en uw financiële situatie. Zeggen dat er een uitspraak over deze zaak is, is het weglaten van een heleboel details die van vitaal belang zijn voor het nemen van een beslissing die voor u de juiste is .

Dat is het ware oordeel .

Afgezien daarvan, als u een bedrijf wilt starten, doe het dan zoals u kunt - dat is tegenwoordig het meest voordelige in de branche. Je kunt een zeer succesvolle foodtruck hebben, een beroemde cateringservice in je stad, of zelfs een foodtruck die door de staat reist om geluk en heerlijk eten te bezorgen.

Te veel nadenken over de details en dichotomieën kan u ervan weerhouden een bedrijf te starten vanwege analyseverlamming, en dat zou de echte fout zijn .

Ben je klaar om je bedrijf te starten?

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen