Restoran Logoları ve Sloganları: Bilmen Gereken Her Şey

Restoran Logoları ve Sloganları: Bilmen Gereken Her Şey

Restoranların olmazsa olmazı logolar ve sloganlar

Yazan Victor Delgadillo 25 Ağustos 2022

Restoranın için harika bir slogan ve logo yaratmak ister misin?

Sokaklarda, yoldaki restoranların ve diğer işletmenin logolarını, afişlerini, el ilanlarını ve daha fazlasını görebilirsin. Aynı şey sloganlar için de geçerlidir - hangi işletmenin en iyi tavuk kanatlarına sahip olduğunu veya hangi restoranın kaliteli vegan seçenekleri sunduğunu belirtilen mekanların kendilerine dair iddiaları.

Bir restoranın varsa veya bir restoran açmak istiyorsan, bir noktada restoran logoları hakkında kafanda soru işaretleri belirmesi gayet doğaldır.

Bu yazıda size şunları anlatacağım:

  • Logo ve slogan tam olarak nedir?
  • Restoran logolarının önemi
  • Restoran sloganlarının önemi
  • En iyi restoran logolarını oluşturmak için birkaç ipucu
  • İşletmen için en iyi sloganı oluşturabilmeni sağlayacak bazı fikirler.

Bu makale, işletmen için bir logo oluşturman gerekip gerekmediğini, varsa mevcut logonu değiştirmen gerekip gerekmediğini ve restoranının görsel kimliğinin bu yönü hakkında daha fazlasını öğrenmek için çok faydalı olacaktır.

Başlayalım!

Restoran Logosu Nedir?

Eski bir restoranın logolu tabelası

Her şeyden önce, bu makaleye temel bilgilerle başlamak istiyorum - logo nedir?

Hepimiz McDonald's, Pepsi, Coca-Cola veya Ford gibi uluslararası şirketlerin logolarını tanımak üzere şartlandırıldığımızdan, muhtemelen bir logonun pratikte ne olduğunu zaten biliyorsundur.

Ancak, logo sadece bir imaj veya pazarlama aracından çok daha fazlasıdır. Aslında, marka logosu birçok şeydir:

  • Logo, işletmenin belirli tasarım elementleriyle özetlenen hikayesidir.
  • Sadece hedef kitlenin değil, tüketicilerin zihninde işletmeni temsil edecek olan alametifarikadır.
  • Ayrıca, işletmenin hedef kitlende yankı uyandırmasını sağlayacak olan imajdır.

Tabii ki, logonun pazarlamanın ve marka stratejisinin çok mühim bir parçası olduğunu söylemeye gerek yok.

Logo Türleri

Kompozisyonlarına bağlı olarak farklı logo türleri de olduğunu belirtmekte fayda var. En çok kullanılanlar:

  • Wordmarks: Şirketin markası olarak hizmet eden kelimeler. Örnek: Google.
  • Birleşik: bunlar beraber kullanılan kelimeler ve görsellerdir, ancak kelimeler görsellerin parçası olmadığı için bu size daha fazla çok yönlülük sağlar. Örnek: Spotify.
  • Semboller: Bunlar, markayı tek başına temsil eden görsellerdir. Örnek: Apple.
  • Amblemler: Sözcüklerle birlikte görselleri veya grafik öğeleri kullanan tasarımlardır, ancak sözcükler tasarımın ayrılmaz bir parçasıdır. Örnek: Starbucks.

Tasarım elementleri bütünüyle mekanının markasıyla rezonansa girdiği sürece restoranın bu logo türlerinden herhangi birini kullanabilir - bunların yanında başka logo türleri de mevcuttur.

Restoran Logolarının Önemi

Bir aile restoranının logolu tabelası

Restoran logonun önemi aslında pratik kullanımının ötesine geçer. Esas mühim olan, restoran markanı afişlerden sosyal medya paylaşımlarına kadar her yerde temsil edeceği imajla ilgilidir.

Ancak, aynı zamanda, bir logo işletmen için hayati öneme sahiptir, çünkü pazarda yer almak için rekabet eden binlerce işletme arasında onu tanınabilir hale getirecektir.

Logonun gerçek değeri benzersizliğidir.

İşletmen hakkında aktardığı fikirler veya bilgiler açısından da önem taşır.

Restoranının marka ve pazarlama stratejisine uygun bir logo, her iki stratejinin de etkili olabilmesi için eksik olan parça olabilir.

İşletmen için yüksek kaliteli bir logoya zaman, emek ve para yatırmazsan, mekanın zayıf bir görsel kimliğin birçok olumsuz sonucuyla karşılaşabilir.

Örneğin, logonun, restoranının senin planlamadığın bir teması olduğunu halka aktarması mümkündür.

Bu, restoranının logo tasarımının yetkin bir şekilde yapılmaması dolayısıyla hedef kitlene dahil olmayan kafası karışmış müşteriler almasına neden olabilir.

Restoran logonun muhtemelen hedef kitlenin restoranınla ilk etkileşimi olduğunu ve benzersiz ve etkileyiciyse, konuklarının aklında kalacağını unutma.

Logonun ardındaki unsurları (inanılmaz hizmet, restoranının kökeni hakkında bir hikaye, ağız sulandıran tatlar ve daha fazlası) birleştirdiğinde, müşterilerin logonu olumlu bir duygu kaynağı olarak tanımayı öğreneceklerdir.

Kısacası logonun duygusal etkiye sahip olmasını sağlayacaksın.

En İyi Restoran Logolarını Oluşturmak İçin İpuçları

Artık restoranında iyi bir logoya sahip olmanın önemini bildiğine göre, işletmen için mükemmel logoyu oluşturmaya başlamanın zamanı geldi.

Bu kılavuzun doğrudan logo tasarlamana yardımcı olmayacağı unutulmamalıdır.

Aslında, daha sonra okuyacağın gibi, restoranının görsel kimliğini tanımlamana yardımcı olacak yetenekli bir grafik tasarımcı bulmanı kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ederim.

Bununla birlikte, bu kısa kılavuz, logo oluşturma sürecini ve işletmen için harika bir logo oluşturmak için göz önünde bulundurman gereken unsurları daha iyi anlamana yardımcı olacaktır. Ayrıca tüm bu detayları önceden düşünmüş olman grafik tasarımcının performansı için de çok faydalı olacaktır.

1. İşletmenin Geçmişini, İdeallerini ve Hedeflerini Düşün

Göz önünde bulundurman gereken ilk şey, esas olarak pazarlama veya tasarımla ilgili değil, aslında markalaşmayla ilgilidir. Markalaşma konseptini daha iyi idrak etmen ve işletmen için marka bilinci oluşturma stratejisinin nasıl planlanacağını daha iyi anlaman için seni restoranlar için pazarlama ve marka bilinci oluşturma hakkındaki makalemi okumaya davet ediyorum.

Logonu oluştururken restoranının geçmişi, idealleri, hedefleri ve markana ait diğer unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Logon işletmenle ilgili belirli fikirleri iletmelidir, bu nedenle iletmek istediğin başlıca fikirleri belirlemek iyi bir logo oluşturmak için hayati önem taşır.

Bunlar kendine sorman gereken önemli sorulardır:

  • Restoranının kökeni nedir?
  • Restoranında benimsediğin idealler nelerdir?
  • Restoranının vizyonu, misyonu ve değerleri.
  • Restoranını şehrindeki yüzlerce veya binlerce diğer restorandan ayıran nedir?
  • Marka sesin nasıldır? Rahat, gündelik ve eğlenceli mi? Yoksa resmi, sofistike ve elit mi?
  • Logon hangi fikirleri iletmeli?

2. Pazar Araştırması Yap

Diğer işletmelerin görsel kimliklerini incelemek, tasarımlarında tercih ettikleri öğelerin belirli ayrıntılarını tanımanı sağlaması bakımından çok yararlıdır. Bu iyi bir fikirdir çünkü bu şekilde, diğer işletmelerin kullandığı öğelerden kaçınabilirsin, bu da işletme logonu daha orijinal kılar.

Aynı zamanda yerel pazardaki tasarım trendlerini belirlemene de yardımcı olacaktır - rekabetin olmayan ve niş alanının dışında olan işletmeleri incelemek bile iyi bir fikirdir.

Ne de olsa restoran logonun herhangi bir yerel işletmeye veya yanlışlıkla kötü bir üne sahip bir işletmeye benzemesini istemezsin!

3. Hedef Kitleni Düşünün

İşletmenin hedef kitlende bir şekilde yankı uyandırması her zaman değerlidir, çünkü bu etkileşimleri kolaylaştıracak, doğru kitleyle etkileşimi teşvik edecek ve daha fazlasını sağlayacaktır.

Bu nedenle hedef kitleni çok iyi tanımanda fayda var.

Aslında restoran reklamı yazısında bahsettiğim ilk şeylerden biri de zaman kaybetmeden pazar araştırması yapman gerektiğidir.

Nitekim, pazar araştırması, hedef kitleni tanımanı ve logona ek olarak işletmenin diğer yönlerini tanımlamana yardımcı olacak bir alıcı profili elde etmeni sağlar.

4. Logo Kullanımı

İyi bir logo oluşturmanın önemli bir yönü, restoranının farklı medya veya kanallarında kullanılmasının kolay olmasıdır. Bir restoran için bunlar:

  • Reklam panoları, afişler, broşürler ve diğer geleneksel pazarlama araçları.
  • Bardaklar, peçeteler, tabaklar, teslimat kutuları ve benzeri ürünler.
  • Sosyal medya.
  • Web siteleri.
  • Uygulamalar
  • E-posta pazarlama stratejileri.

Bunlara kafa yormak neden gereklidir? Restoranının görsel imajını tüm kanallar arasında tutarlı tutmak her zaman iyi bir fikirdir. Bu adım, grafik tasarımcının herkes tarafından kolayca görülebilen ve tanınabilir bir logo oluşturmasına yardımcı olacaktır.

Artık Logonu Hayata Geçirmek İçin İyi Bir Grafik Tasarımcıya İhtiyacın Var

Tablet üzerinde çalışan grafik tasarımcı

Logonu oluşturmak ve görsel kimliğini inşa etmeye yardımcı olmaktan sorumlu iyi bir grafik tasarımcı bulmak, doğru bakış açışıyla ele alman gereken ilginç bir zorluktur.

Herhangi bir tasarımcının logonu tasarlayabileceğini düşünmek kolaydır - teknik olarak, bu doğru. Ancak gerçek şu ki, belirli nitelikler ve beceriler arıyor olmalısın:

  • Restoran logoları tasarlama deneyimine sahip tasarımcıları ara. Bu çok önemlidir, özellikle de deneyimleri varsa. Bu şekilde bu özel niş için en iyi tasarım uygulamalarını öğrenme fırsatı bulacaksın.
  • Tasarım dünyasındaki en son trendleri bilmeleri gerekir.
  • Yerel tasarımcıları seçmek de iyi bir fikirdir - özellikle yerel logo tasarım trendlerine aşinalarsa.
  • Listedeki tüm detayları dikkate alarak bir özet oluştur. Bu, bir tasarımcının neye ihtiyacın olduğunu gerçekten anlaması ve ihtiyaçlarına uygun bir logo oluşturabilmesi için çok faydalı olacaktır.

Tasarımcıların maliyetinden bahsetmiyorum – aslında iyi bir tasarımın maliyeti görecelidir. Adayları inceledikten sonra belirli bir tasarımcı ile işbirliği yapmanın faydalı olacağını düşünüyorsan, doğru olan maliyeti kabul etmektir. Sonuçta, yaratıcılığa nesnel bir değer atfetmek çok zordur.

Eğer bu maliyeti üstlenemiyorsan, tasarım parametrelerini ve proje için ayırdığın bütçeyi gözden geçirmen ve yeniden yetkin bir tasarımcı bulman daha iyi olur.

Slogan Nedir?

Nike'ın sloganının bir kopyası olan grafiti sadece yap, ama onun yerine sadece yaptı

Slogan, markanın kimliğiyle ve pazarlama stratejinle birlikte hareket eden kısa, akılda kalıcı ifadedir. Sloganın amacı, hedef kitlenin restoranındaki yemekler veya sunduğun deneyim hakkında hedeflediğin duyguları hissetmelerini kolaylaştırmaktır. Ayrıca bunlar haricidir ve doğrudan hedef kitlene uygulanır.

Sloganı Şirket Mottosundan Ayırmak Önemlidir

Şirket mottosu, markanın arkasındaki idealleri özetleyen, slogandan belki biraz daha uzun bir ifadedir. Restoranının ideallerini teşvik etmek amacıyla personel eğitiminde dahili markanın bir parçası olarak uygulanabilir.

Restoran Sloganlarının Önemi

McDonald's Altın Kemerleri işareti

Restoran sloganları önemlidir çünkü müşterilerini eğitmenin veya mekanın hakkında olumlu duygular uyandırmanın bir yoludur.

Ayrıca, işletmeni anahtar kelimelerle tanımlamanı kolaylaştırdıkları için restoranının markalaşmasında logona çok benzer bir rol oynarlar.

Örneğin, "McDonald's Gibisi Yok" popüler kültürdeki en etkili sloganlardan birisidir ve duymana gerek kalmadan kafanda cingılını tekrarlayabilmen muhtemeldir.

Bazı durumlarda, sloganlar marka bilinci oluşturma kampanyasıyla bağlantılı olarak ve yalnızca kampanya devam ederken kullanıldıklarından geçici nitelik taşıyabilir.

Bu, onları gerektiğinde değiştirebileceğin çok yönlü bir araç haline getirir.

En İyi Restoran Sloganları Nasıl Oluşturulur

Slogan oluşturmak çok önemlidir, ancak aynı zamanda oldukça basittir - tamamen yaratıcılık ve sloganını pazarlama stratejin ve hedeflerinle uyumlu hale getirmekle ilgilidir.

Bir anlamda, slogan böyle stratejinin başlığıdır.

Nasıl mı? Çünkü bir slogan, genel olarak hedef kitlenin kampanyayla ilk temas noktasıdır.

Örneğin, restoranını bölgende düşük maliyetli bir seçenek haline getirmek amacıyla bir pazarlama kampanyası oluşturmak istiyorsan, işletme sloganın "peçete maliyetini bile hesaba katıyoruz" gibi bir şey olmamalıdır.

Tabii ki peçete maliyetlerini de ücretlerine katmalısın, ancak mesele şu ki, asla kampanya amacın ve marka kimliğin ile çelişmemelisin.

Tüketici için mantıklı ve çekici olması için her şey uyum içinde olmalıdır.

Pazarlama kampanyaların için en iyi sloganları oluşturmak istiyorsan izlemen gereken adımlar şunlardır:

1. Hedef Kitleni ve Müşteri Tipini İncele

Sloganında, dahası tüm pazarlama ve marka stratejinde kullanacağın dili ve sesi belirleyecek olan hedef kitlene ve müşteri tipine odaklanman zaruridir.

2. Yaratmak İstediğin Etkiyi Belirle

Hedef kitlenin sloganını duyduğunda veya okuduğunda nasıl hissetmesini istediğini hayal et.

  • Gülmelerini mi istiyorsun?
  • Duygusal olarak etkilenmelerini mi istiyorsun?
  • Meraklarının cezbedilmesini mi istiyorsun?

Bu, tam olarak istediğin tepkiyi elde etmek için sloganını daha iyi tonlamana yardımcı olacaktır.

3. Beyin fırtınası

Kadın ve erkek, cam üzerine post it notları ile slogan fikirleri beyin fırtınası

Yukarıdaki adımları dikkate alan birkaç faydalı slogan fikrini not et.

Yaratıcılığını işe koyma ve beyin fırtınası yapma zamanı geldi!

Fikirlerinin taşıması gereken özellikler:

  • Kısa.
  • Akılda yer edici.
  • Okunması kolay.
  • Eşsiz.
  • Doğru mesaja sahip.

Restoranın için mükemmel sloganı oluşturmana yardımcı olmaları için her zaman insanları davet edebilirsin - akıl akıldan üstündür!

4. Fikirlerini Test Et

Fikirlerini birkaç farklı şekilde teste tabi tutabilirsin. Odak grupları, anketler ve diğer yöntemler.

Ayrıca, sloganının performansını değerlendirmek için ücretli yöntemler kullanıyorsan, logon veya restoranın için çeşitli logo önerileri gibi başka unsurları da çalışmaya eklemek iyi bir fikirdir.

Bu, beyin fırtınası yaparken ortaya çıkan en iyi fikirleri tanımana yardımcı olacaktır.

Çok fazla fikrin varsa, slogan aday havuzunu küçültmen önerilir.

Karar vermek için bunları her zaman arkadaşların, ailen ve ortaklarınla test edebilirsin.

Sloganını Kullanmaya Başla!

Karar verdikten sonra, tüketicinin zihninde bir çağrışım oluşturmaya başlamak için sloganını, logon ve diğer marka unsurlarıyla birlikte restoranının tüm kanallarına yaymanın zamanı geldi.

Hepsi bu! Gerçek şu ki, sloganının performansını doğrudan ölçmenin bir yolu yoktur, ancak pazarlama stratejinin, belirli kampanyalarının veya marka stratejinin sonuçlarını takip etmek gayet mümkün ve gereklidir.

Logonu ve sloganını tekrar değiştirmeye karar vermeden önce biraz zaman ayırman gerektiğini unutma.

Logo ve Slogan Restoranının Açık Mektubudur

Restoranının logosu ve sloganı, muhtemelen bir misafirin restoranınla kuracağı ilk görsel ve yazılı etkileşimdir.

Bu nedenle, restoranının ilk günden itibaren iyi bir slogana ve iyi bir logoya sahip olması çok ama çok önemlidir.

Aslında, yeni restoranının markalaşma sürecine ilişkin özet, iş planının bir parçası olmalıdır.

Piyasada yıllara meydan okumuş bir restoranın varsa, sadık müşterileri uzaklaştırmamak için imajını kademeli olarak değiştirmenin veya geliştirmenin her zaman mümkün olduğunu unutma.

Son olarak, kendi logonu oluşturmaya başlamadan önce profesyonel bir grafik tasarımcıdan yardım veya tavsiye almalısın. Bu şekilde en iyi sonuçları elde edersin!

Öyleyse, logon yeterince güçlü mü?

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler