Restoranın için Web Sitesi Yapma (En Kolay Yöntem)

Restoranın için Web Sitesi Yapma (En Kolay Yöntem)

Restoranın için işlevsel bir web sitesi oluştur

Yazan Michael Elkins 30 Haziran 2022

Bir web geliştirici tutmadan restoranın için web siteni nasıl oluşturursun?

Bu zorlu zamanlarda, restoranlar için işlevsel bir web sitesine sahip olmak çok önemli hale geldi.

Restoranın için neden bir web sitesine ihtiyacın var?

Web siten restoranını pazarlamana büyük ölçüde yardımcı olur.

Ancak en önemlisi, web sitenle müşterilerine online yemek siparişi ve paket servisi hizmetlerini sunabilirsin.

Bir web sitesi, müşterilerinin online sipariş verebilmesine imkan tanır.

Paket servisi pandemiden sonra giderek daha popüler hale geldi. Dahası, gelecekte bu trendin aynı yönde devam edeceğine inanıyorum.

Peki, online yemek siparişlerini karşılayabilecek tam işlevli restoran web sitesini nasıl kurarsın?

Bu yazıda, restoranın için nasıl bir web sitesi oluşturabileceğine dair birkaç yöntemden bahsedeceğim.

İpucu: Restoran web siteni oluşturmanın en basit yönteminden de bahsedeceğim.

Restoran Web Sitesi Nasıl Kurulur? (Hızlı Genel Bakış)

Bir bilgisayarda çalışan bir adam

Restoranın için işlevsel bir web sitesi oluşturmanın 3 yolu vardır:

  1. Wordpress
  2. Web Sitesi Oluşturucu Platformlar
  3. Restoran Otomasyon Platformları

Bu yöntemlere bir göz atalım:

  • WordPress: (Karmaşık yöntem) Bunun için bir web sitesi alan adı ve bir web sitesi hosting paketi satın alman gerekecek (Bu konuyu aşağıda detaylı olarak açıklayacağız). WordPress web siteni oluşturmak ve yönetmek için belirli bir düzeyde teknik bilgiye sahip olman gerekir.
  • Web Sitesi Oluşturucu Platformlar: (Nispeten daha kolay yöntem) Web sitesi oluşturma platformları, kullanımı çok daha kolay olduğu için bazen WordPress yerine tercih edilir. Ancak, genellikle WordPress web sitelerine kıyasla daha pahalı ve daha yavaştırlar.
  • Restoran POS platformu: (En kolay yöntem) Restoranın otomasyon sistemi ile entegre edilmiş web sitesi oluşturucu yazılımdır. Birkaç dakika içinde senin için bir web sitesi oluşturabilir.
    Ayrıca, web siteni otomatik olarak korur, böylece bir şeyler ters giderse bir uzmana ödeme yapman gerekmez. Örneğin, POS platformunda her değişiklik yaptığında web sitesindeki menüyü ve fiyatları otomatik olarak günceller.

Restoran Sahipleri için Web Sitesi Oluşturucu Sistemler

Web sitesi oluşturma çizimi

İnternette birçok web sitesi oluşturucu platform var. Çok fazla para harcamadan restoranın için bir web sitesi kurmanın birçok farklı yolu var. Restoranlar için en iyi web sitesi oluşturucularından bazıları şunlardır:

Şimdi bu yöntemlerden daha detaylı bahsedeceğiz.

WordPress veya Web Sitesi Oluşturucu Sistemler ile Web Sitesi Nasıl Oluşturulur (Daha Zor Yöntem)

Wordpress logosu

Web sitesi kurma konusunda ele alınacak çok konu var, ancak çoğu web sitesi oluşturucu, kendi özel yazılımları için adım adım takip edebileceğin talimatlar sunar. Bununla birlikte, web sitesi oluşturma konusunda herhangi bir deneyimin yoksa, bu işin kapsamını anlamak büyük önem taşır.

İşte bir web sitesinin en önemli 3 unsuru:

  • 'Alan adı': Bu, restoran web siteninin internet üzerindeki adresidir. Örneğin, "www.bursa-doner.com".
  • 'Platform': Bu, web sitenin barındırıldığı çerçevedir. Örneğin, WordPress, Wix, Squarespace. Bu, web sitesi oluşturma sistemindir.
  • 'Hosting': Bu, web siteni çevrimiçi tutmak için bilgisayarlarını kullanan hosting şirketidir. Wix gibi web sitesi oluşturma sistemlerinin kendilerine ait hosting işlevleri vardır, ancak WordPress kullanırsan GoDaddy veya Dreamhost gibi bir hosting sağlayıcısı seçmen gerekir.

Günümüzde kodlama bilmene gerek yok. Wix veya WordPress gibi bir web sitesi oluşturma sistemi ile kendi web siteni oluşturabilirsin. Bazı web sitesi oluşturucuları, sana daha fazla tasarım ve içerik yönetimi seçeneği sunmak için WordPress'i kullanır.

WordPress veya Wix kullanarak web siteni oluşturma süreci aşağıdaki adımları içerir:

1. Bir Hosting Sağlayıcı/Web Sitesi Oluşturucu Seç

WordPress kullanıyorsan, bir hosting sağlayıcısı seçmen gerekecektir. WordPress hosting sağlayan A2hosting, Godaddy gibi daha önce bahsettiğimiz birçok firma bulunmaktadır.

Bir web sitesi oluşturucu platform seçerken, restoran web sitelerinde uzmanlaşmış şirketleri seçmek daha iyidir. Bu şirketler, birçok restoran operasyonu türüne uygun, önceden tasarlanmış restoran web sitesi şablonlarına sahiptir.

2. Bir Hosting Planı Seç

Web sitenin alacağı ziyaretçi sayısına ve ihtiyaç duyacağın dijital depolamaya bağlı olarak bir hosting planı seçmen gerekir.

Küçük-orta büyüklükte bir restoran için herhangi bir temel planın yeterli olacağını söyleyebilirim. Basit bir barındırma planı bile, çoğu restoran için yeterli olan ayda 50.000 ziyaretçiyi idare edebilir.

Ayrıca hosting hizmetinin ücretsiz deneme sürümününde faydalanmanı tavsiye ederim. Hizmetten memnun kalmazsan, çoğu hosting sağlayıcısı paranı 15 gün içinde iade edecektir.

Not: WordPress için, memnun kalmazsan web siteni başka bir hosting sağlayıcısına aktarabilirsin. Ancak bunu Wix veya Squarespace gibi web sitesi oluşturucularla yapamazsın.

3. Bir Alan Adı Al

Alan adın, insanların siteni bulmak için kullanacakları benzersiz internet adresidir. Örneğin; www.kartalpizza.com bir alan adıdır.

Alan adın bazen web sitesi oluşturucu platform veya hosting sağlayıcısı tarafından ücretsiz olarak sunulur. Alan adı, adres çubuğunda kullanılan addır ve restoranını tanımlayan akılda kalıcı ve kısa bir ad seçmek esastır.

Ayrıca, hosting sağlayıcını değiştirsen bile alan adını koruyabildiğinden emin olmalısın.

4. İşlevsel Bir Web Sitesi Tasarımı Seç

Göz alıcı tasarımlar ve güzel grafikler, restoranının konseptiyle uyumlu ise faydalı olabilir.

Sadelik, kullanım kolaylığı ve net organizasyon, çarpıcı tasarımlardan daha önemlidir. İşlevsellik en önemli faktördür.

Web sitenin nihai amacı, daha fazla müşteri edinmek ve online siparişleri işleme almaktır. Bu nedenle, müşterilerinin sipariş vermesini veya iletişim bilgilerini bulmasını kolaylaştıracak bir web sitesi teması ve şablonu seçmelisin.

Karmaşık süslü tasarımlar ve şablonlar seçmek web siteni yavaşlatabilir ve müşterilerinin online sipariş vermesini zorlaştırabilir.

Özet: Restoran web sitesi şablonun basit ve kullanımı kolay olmalıdır.

5. Web Siten İçin İçerik Üret

İçerik yazılı materyalleri, videoları, fotoğrafları ve grafikleri içerir. Restoranını markalaştırmak için iyi bir logo ve renk düzenine sahip olmak çok önemlidir.

Menün, müşteri referansların ve incelemelerin de önemlidir. Günümüzde, restoranını rakiplerinden farklı kılmak çok önemlidir. Bunu birçok yolla yapabilirsin. Örneğin, internette çok sayıda olumlu yorum toplamak restoranının marka itibarı için mükemmeldir.

Web sitesi oluşturucu yazılımları genellikle içerik yönetim sistemi sunar. WordPress ayrıca iyi bir site oluşturmak için kullanabileceğin iyi bir içerik yönetim sistemi ve web sitesi tasarım şablonları sunar. Ancak WordPress'i öğrenmek ve yönetmek zordur.

6. Web Sitenin Cep Telefonlarında Desteklendiğinden Emin Ol

Kullanıcıların çoğu internetten yemek siparişi vermek için cep telefonlarını kullanıyor. Bu, web siteni mobil cihazlarını kullanarak ziyaret edecekleri anlamına geliyor.

Bu nedenle restoran web sitenin mobil cihazlarda tam olarak işlevsel olması gerekir. Web siten mobil cihazlarda da iyi görünmelidir.

Web siteni oluşturduktan sonra, cep telefonunu kullanarak web sitesini görüntülemeyi dene. İyi görünüp görünmediğini ve düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol et.

7. Web Siten Üzerinden Online Sipariş Kabul Edebildiğinden Emin Ol

COVID-19 sonrası sosyal mesafe çağında, online sipariş kabul edebilmek her zamankinden daha büyük bir avantaj. Bu nedenle web sitesi oluşturucu platformunun bir online sipariş sistemine sahip olması gerekir.

WordPress kullanıyorsan, online sipariş kabul etmek için ilgili eklentileri bulman gerekir. Wix kullanıyorsan, web siten zaten bu tür hizmetlere sahip olacaktır, yardıma ihtiyacın olursa müşteri hizmetleriyle iletişime geçmen yeterlidir.

WordPress üzerinden bu işlevi ayarlamak karmaşık ve pahalı olabilir.

8. Web Siteni İnternette Yayınla

Tatmin olduğunda - web siteni yayınla!

WordPress ile ilerleyen aşamalarda bazı teknik sorunlarla karşılaşabilirsin. Endişelenme. Rutin bakım yapmak ve güncellemelerle ilgilenmek gibi işler için bir uzman tutarak sorunlarla başa çıkabilirsin.

Wix veya Squarespace ile bu tür teknik sorunlarla karşılaşırsan, müşteri hizmetleriyle iletişime geçebilirsin.

Web siteni oluştururken sabırlı olman çok önemlidir. Her zaman değişiklik yapma şansın olacak, ancak iyi organize edilmiş bir planın olmalıdır.

Web siteni oluştururken göz önünde bulundurman gereken en önemli iki şey işlevsellik ve hızdır.

Yeni Restoranlar İçin WordPress Kullanmanın Bazı Dezavantajları

Bu en popüler yöntem olsa da yeni restoran sahipleri için pek uygun değil. İşte nedenleri:

  • Özellikle WordPress kullanıyorsan, bir web sitesi kurmayı ve tasarlamayı öğrenmek için oldukça zaman harcaman gerekir.
  • WordPress'te 'online sipariş sistemi' özelliğini kurmak, bazı karmaşık teknik süreçleri içerebilir.
  • Bazen öngörülemeyen birtakım teknik sorunlar veya güvenlik sorunlarıyla karşılaşabilirsin. Bu durumda, sorunu çözmek için bir BT uzmanına danışman gerekir. Bu hem zahmetli hem de pahalı bir süreçtir.
  • Aylık hosting, SSL sertifikası, tema ve eklenti maliyetleri gibi birçok gizli maliyet söz konusudur.
  • Menünü güncellemek WordPress ile elverişsizdir

Bu nedenle, yeni restoranın için kolayca bir web sitesi oluşturmanın başka bir yönteminden bahsedeceğiz.

Restoranın İçin Bir Web Sitesi Nasıl Yapılır (En Kolay Yöntem)

Kolay işi ifade eden illüstrasyon

Bir restoranı yönetmek kolay değildir.

Bu nedenle, restoranın için bir web sitesi kurmak ve yönetmek konusunda başının ağırmasını istememen gayet normal.

Bu yüzden sana kolay bir alternatiften bahsedeceğim.

Bazı restoran otomasyon sistemleri restoranın için otomatik olarak web sitesi oluşturabilir. Ayrıca 'online sipariş sistemi' ve 'çoklu dil desteği' gibi kullanışlı özellikleri de otomatik olarak hazırlayacaklar. Bu sana çok miktarda zaman ve para kazandırabilir.

( Restoran otomasyon sistemlerinin ne olduğunu ve nasıl çalıştıklarını öğren.)

Restoran menünde değişiklik yaptığında otomasyon sistemleri web sitenin menüsünü otomatik olarak günceller.

Bir web sitesi oluşturma ve sürdürme yükünü ortadan kaldırdığı için yeni restoranların bu yöntemi izlemesini şahsen tavsiye ederim. Sonuç olarak, pazarlama ve personelini yönetme gibi restoranının temel işlevlerine daha fazla odaklanabilirsin.

Özet: Sıfır teknik bilgi gerekli.

Waiterio'nun sunduğu POS yazılımını ele alalım.

Waiterio Restaurant Web Sitesi Oluşturucu Yazılımı ile aşağıdaki şekilde restoranın için kolayca bir web sitesi oluşturabilirsin:

  1. Müşterilerin için restoranının adını, telefon numarasını ve adresini gir.
  2. Web sitesinin görünümünü ve konseptini seç.
  3. Web siten restoran-ismi.waiterio.com adresinde yer alacaktır (restoran.com gibi kendi alan adını da ekleyebilirsin).
  4. Hazır! Şimdi çevrimiçi bir varlığa sahip olarak gelirini artırmaya başlayabilirsin.

Şimdi, web siten birkaç dakika içinde hazır ve çalışır durumda olacaktır.

Online sipariş özelliği olan bir restoran web sitesi

Web siten ayrıca bir ton başka özellikle birlikte bir 'online sipariş sistemine' sahip olacaktır. Daha fazla bilgiyi burada bulabilirsin.

İşte müşterilerimizin web sitelerinden bazıları:

İpucu: Web sitesi ziyaretçilerinin yemeklerini seçmelerini ve online sipariş vermelerini çok kolaylaştırmalısın. Müşterilerinin karmaşık bir tasarıma dalıp kaybolmalarını istemiyoruz.

Pandemi Sonrası Dönemde Gıda Güvenliği İçin İpuçları

COVID-19 sırasında gıda güvenliğinin sağlanması ile müşterilerin ve çalışanların güvenliğinin sağlanması en önemli hususlardır. Nation's Restaurant News'deki (İngilizce) bir makaleden alınan bazı ipuçları:

  • Hijyen: Restoran hijyeni her zaman uygun el yıkama, dezenfekte etme ve iyi kişisel hijyen ile başlar.
  • Gıda güvenliği: Yiyecekleri uygun sıcaklıklarda pişir, ambalaj malzemelerini iyice sterilize et ve güçlü mühürler kullan. Bu, müşterinin endişelerini giderecektir.
  • Eller serbest ödeme: Müşterileri kredi kartı veya diğer mobil ödeme yöntemlerini kullanmaya teşvik et.
  • Yüzeyleri dezenfekte et: Müşterilerin dokunduğu yüzeyler sık sık dezenfekte edilmelidir.
  • Restoranının kalabalık olmasına izin verme: Restoranın içindeki insan sayısını en az 1.8 metre sosyal mesafeyi koruyabilecekleri şekilde sınırlandırmalısın.
  • Tarama: Çalışanlar, COVID-19 salgınına karşın düzenli olarak muayene edilmelidir. Bu işlem için kızılötesi bir termometre kullanılabilir.
  • Pazarlama Materyalleri: Restoranını açık havada pazarlarken önlem almalısın. Restoranının reklamını yapmak için kağıt posterler kullanmak tercih edilmemelidir.

Gıda Güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için ' Restoranındaki Gıda Güvenliğini Sağlamak ' ve Covid-19 Salgınında Restoran Güvenliği için İpuçları başlıklı makalelerimize göz atabilirsin .

Sonuç

Evet, restoranın için bir web sitesi kullanmak, müşterilerinin online sipariş vermesini veya paket servisini kullanmasını kolaylaştırdığı için çok yararlıdır.

Ancak, restoranının web sitesini oluşturmak için ana yöntemler fazlasıyla karmaşıktır.

Özetlemek gerekirse, yeni restoranlara WordPress kullanmamalarını tavsiye ederim. Wix gibi bir web sitesi oluşturucu platformu veya restoran otomasyon sisteminin web sitesi oluşturucu özelliğini seçebilirsin.

Genellikle ücretsiz ve yönetmesi çok daha kolay olduğu için restoran otomasyon sistemi benim tercihimdir.

Bir restoran web sitesi

Waiterio restoran otomasyon sistemini kullandığında web siteni ücretsiz olarak alma şansı elde ettiğin için Waiterio'nun restoran web sitesi oluşturucusunu kullanmanı tavsiye ederim. Ayrıca kullanımı gayet kolaydır.

Yanıtladığımız bazı yaygın sorular:

Sorusu olan bir adam

Bir restoran web sitesi ne kadara mal olur?

Bir restoran web sitesi, seçtiğin yönteme bağlı olarak yılda 300 USD'ye kadar mal olabilir. WordPress veya Wix gibi bir web sitesi oluşturucu platform kullanıyorsan, bu sana yılda yaklaşık 100-300 USD'ye mal olabilir. Waiterio gibi bir restoran otomasyonu sistemi kullanıyorsanız, otomasyon programıyla birlikte ücretsiz bir otomatik web sitesi oluşturma yazılımı alırsın.

Online siparişler nasıl alınır?

Online sipariş almak için 'online sipariş' işlevine sahip bir web sitesine ihtiyacın olacak. WordPress'te online sipariş işlevini kurmak karmaşık bir iştir. Ancak Wix ve Waiterio gibi web sitesi oluşturucu platformlarda bu özellik zaten hazır olarak gelir.

Paket servis web sitesi nasıl oluşturulur?

Online sipariş işlevine sahip bir restoran web sitesi, paket servis web sitesi olarak da hizmet verebilir.

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler