Nieuwe restaurantmarketing [complete gids]

Nieuwe restaurantmarketing [complete gids]

Gebruik deze basismarketingstrategieën om reclame te maken voor uw nieuwe restaurant!

Geplaatst door Victor Delgadillo de 11 november 2021

Wil je leren hoe je reclame maakt voor een nieuw restaurant?

Het hebben van een nieuw restaurant dat nog geen klanten heeft, kan een uitdaging zijn, vooral als je niet weet hoe je er reclame voor moet maken.

Daarom is het belangrijk om een marketingstrategie te hebben als het restaurant zich nog in de planningsfase bevindt.

In dit artikel vertel ik je hoe je reclame kunt maken voor een nieuw restaurant. Ik behandel ook:

  • Het belang van marketing voor een nieuw restaurant.
  • Wat u moet doen voordat u met uw marketingstrategie begint.
  • Een eenvoudige gids over hoe en wanneer u moet beginnen met adverteren voor een restaurant.
  • En de verschillende strategieën die je moet toepassen.

Dit artikel is alles wat je nodig hebt om helemaal opnieuw een marketingstrategie voor je nieuwe restaurant te bedenken. Opgemerkt moet worden dat het u zal helpen, ongeacht uw ervaring in marketing.

Laten we beginnen!

Het belang van marketing voor een nieuw restaurant

Straat met restaurants aan beide kanten

Zoals ik in de inleiding al zei, is het van vitaal belang om een marketingstrategie te hebben vanaf het moment dat u begint met het maken van uw bedrijfsplan voor restaurants.

Dit komt omdat bedrijven afhankelijk zijn van hun klanten om te functioneren.

En natuurlijk, als uw bedrijf nieuw is en er geen informatie beschikbaar is voor uw doelgroep om te vinden, zullen klanten gewoon nooit weten dat het bestaat .

In de restaurantindustrie speelt de marketingstrategie een iets andere rol dan bij andere soorten bedrijven.

Waarom? Omdat uw doelgroep misschien weet dat er een nieuw restaurant in de stad is, betekent restaurantmarketing niet alleen het informeren van klanten .

In plaats daarvan is de rol van marketing om het bereik van uw restaurant te vergroten om ze aan te trekken , te informeren , met ze in contact te komen, ze te converteren en ze vervolgens terug te laten komen .

Een nieuw restaurant moet zich intensief concentreren op de eerste drie delen van dit proces om in het begin de meeste klanten aan te trekken - om ervoor te zorgen dat ze terugkomen en om een buitengewoon goede service te bieden.

Maar laat me je daar tegenhouden, want je marketinginspanningen kunnen niet meteen beginnen - ze beginnen met een marktanalyse .

De analyse of marktstudie geeft u de instructies die u moet volgen om uw marketingstrategie te bepalen.

Daarnaast geeft het u ook mogelijke indicatoren voor het succes van uw restaurant, hoewel u hier voorzichtig mee moet zijn en uw verwachtingen te allen tijde realistisch moet houden .

Hoe voer je een marktonderzoek uit?

Marketingbureau bijeenkomst

Het uitvoeren van een marktonderzoek is vrij duur en ingewikkeld, dus mijn advies is om het over te laten aan professionals en advies in te winnen.

Dit geeft u nauwkeurigere en bruikbare resultaten om uw marketingstrategie te bepalen.

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar strategieën die u kunt gebruiken om uw marketingstrategie te definiëren zonder veel geld uit te geven - die u later aan de eigenlijke strategie kunt besteden.

Om dit op de best mogelijke manier te doen, is het een goed idee om de taak op een bijna wetenschappelijke manier te benaderen en de onderstaande stappen te volgen.

1. Bepaal uw doelstellingen voor de marktstudie

Om een effectieve marktanalyse uit te voeren, moet u een specifieke doelstelling of reeks doelstellingen creëren die u ermee wilt bereiken.

Het kan van alles zijn, maar het is een goed idee om u te concentreren op welke factoren u moet weten voordat u uw bedrijf opent om uw marketingstrategie te bepalen .

De beste aanpak is om belangrijke vragen te creëren en deze vervolgens met het onderzoek te beantwoorden. Hier zijn enkele voorbeelden:

Directe concurrentie:

  • Hoe is de directe concurrentie?
  • Welke strategieën gebruiken ze in sociale netwerken?
  • Welke impact heeft het op mijn bedrijf?
  • Hoe kan ik ze verslaan?

Bestudeer de omgeving van de locatie

  • .Wat voor soort mensen passeren de zaal?
  • Hoe is de stroom mensen voor de zaal?
  • Wat omringt de locatie?
  • Welke bedreigingen zijn er in de buurt van de locatie? Bijvoorbeeld concurrentie, een vuilnisbelt, lawaaierige gebieden of gevaarlijke delen van de stad.

Hoe ziet mijn ideale koperspersona of klant eruit?

  • Hoe zou mijn perfecte klant eruit zien?
  • Wat zijn hun voorkeuren en consumptiegewoonten?
  • Wat zijn hun pijnpunten als ze naar een restaurant gaan?

Ontdek wat mensen van mijn gastronomisch voorstel vinden

Heerlijke hamburger
  • Is mijn product levensvatbaar in de regio/plaats?
  • Is er een doelgroep voor mijn product?

Opmerking: de antwoorden op deze vragen zijn erg belangrijk en kunnen ertoe leiden dat uw concept, uw gastronomische aanbod verandert en u zelfs uw restaurant niet opent. Je moet ze zo snel mogelijk doen!

Wat zijn de lokale gastronomische trends?

  • Wat zijn de meest bezochte restaurants in de stad?
  • Welke trekken het hoogste percentage van mijn doelgroep aan?

Bestudeer andere lokale bedrijven die geen directe concurrentie zijn

  • Welke andere bedrijven zijn er in de buurt van mijn restaurant?
  • Welke krijgen het meeste verkeer?
  • Welke marketingstrategieën gebruiken ze?

Deze gegevens zijn van vitaal belang voor elke nieuwe restauranteigenaar of iemand die zich nog in de planningsfase bevindt.

Toch is het erg belangrijk dat u specifieke doelstellingen voor het onderzoek definieert, omdat u op deze manier de meest effectieve methoden kunt gebruiken om resultaten te verkrijgen.

2. Kies een geschikte analytische methode

De methode die je kiest om de gegevens te verzamelen of de vragen die je jezelf hebt gesteld te beantwoorden, heeft een grote impact op de resultaten van je onderzoek. Het wordt aanbevolen om verschillende methoden te kiezen. De meest voorkomende zijn:

Persoonlijke enquêtes

Enquêtes zijn eenvoudig, relatief goedkoop en gemakkelijk uit te voeren.

Kies een plaats in de buurt van uw restaurant, maak een formulier met de juiste vragen en begin het formulier in te vullen met de antwoorden van de respondenten.

Je kunt ze op verschillende plekken uitvoeren, zoals bij jou in de buurt, in een bepaalde straal bij jou in de buurt, op foodbeurzen, bij ervaren ondernemers en bij allerlei evenementen.

Focusgroepen

Deze methode is wat complexer, duurder en riskanter omdat er verschillende invloeden zijn die het eindresultaat kunnen veranderen, bijvoorbeeld de neutraliteit van de persoon die het onderzoek uitvoert, of de invloed van de groepsleden zelf.

Bovendien zijn focusgroepen niet zo effectief om diepgaand onderzoek te doen, zoals het begrijpen van de behoeften van uw klanten of het opstellen van persona-profielen voor kopers - interviews en persoonlijke enquêtes zijn daar beter in.

Maar als het je lukt om het op de juiste manier te doen, kan deze methode je geweldige ideeën geven om later toe te passen en je bedrijf ervan te laten profiteren .

Directe sollicitatiegesprekken

direct interview

U hoeft alleen maar verschillende mensen individueel te interviewen om informatie of antwoorden te krijgen op specifieke vragen die u als uw doelstellingen hebt gedefinieerd.

Deze methode is wat omslachtiger en tijdrovender, maar het geeft je een zeer waardevol kijkje in het hoofd van de consument.

De directe studie van de competitie

Vermom jezelf als klant en bezoek het restaurant van je concurrentie. Besteed aandacht aan alle belangrijke details die u over uw concurrentie wilt weten en maak aantekeningen.

Bestudeer het online profiel van uw concurrentie

Alleen al door de sociale netwerken, de webpagina's, de contactkanalen en de beoordelingen van uw concurrentie te bezoeken, kunt u weten wat ze doen met betrekking tot marketing, de diensten die ze aanbieden en hun fouten.

Alles wat je kunt bedenken, kan in je voordeel worden gebruikt!

Online tools

Sociale netwerken, beoordelingswebsites, forums, webpagina's, digitale tijdschriften en meer kunnen u ook helpen waardevolle informatie over de lokale markt te verkrijgen.

Daarnaast kunt u tools zoals Google Forms gebruiken om enquêtes te maken en deze gratis online toe te passen. Je kunt ook betaalde advertenties op Facebook gebruiken met formulieren, Instagram-enquêtes en nog veel meer.

Om nog maar te zwijgen over online enquêtediensten.

3. Bestudeer de resultaten

Bestudeer alle resultaten en antwoorden die je hebt verkregen om een definitief antwoord te formuleren op de doelstellingen die je voor je studie hebt bepaald.

Als het je is gelukt om op elke vraag een antwoord te krijgen, ben je dichter bij het voltooien van het marktonderzoek en het toevoegen ervan aan je businessplan.

Maar niet zonder eerst de volgende twee stappen te volgen.

4. Definieer uw doelgroep en uw koperspersona

koper persona

Uw doelgroep is de algemene omschrijving van de mensen die naar uw restaurant gaan. De buyer persona is een hypothetisch profiel van een persoon die deel uitmaakt van de doelgroep, maar die u meer specifieke en menselijke gegevens geeft - het is in feite een gezicht en naam aan uw klanten geven.

Hier is een voorbeeld van een doelgroep:

De doelgroep van mijn restaurant zijn mensen, 18 tot 26 jaar oud, alleenstaand, studenten, met een lager dan gemiddeld inkomen, die naar een restaurant willen met goedkope veganistische en vegetarische opties, en dat huisdieren accepteert.

En nu een voorbeeld van een Buyer Persona:

María is een programmeerstudent aan de plaatselijke universiteit, ze werkt vanuit huis als freelance programmeur.

Ze heeft een geadopteerde hond. Haar interesses zijn yoga, het ondersteunen van organisaties ten gunste van het milieu en arbeidsrechtvaardigheid voor vrouwen.

Daarnaast wil ze een uitgebalanceerd veganistisch dieet, dat weinig impact heeft op het milieu en niet duur is, dus wil ze een restaurant vinden dat aan die kenmerken voldoet.

Als u beide aspecten definieert, krijgt u nog een manier om de behoeften van uw klanten te definiëren en later om met uw restaurant aan die behoeften te voldoen.

Hoe gedetailleerder ze zijn over de mentaliteit, persoonlijkheid en emoties van uw klanten, hoe beter.

Marketingstrategieën die u vanaf dag één moet toepassen

Zodra je alle benodigde informatie over je doelgroep en je buyer persona hebt, is het tijd om basisstrategieën toe te passen.

De volgende strategieën zijn vrij eenvoudig, maar ze zullen erg handig zijn als u verantwoordelijk bent voor de marketing van uw restaurant, als u tegen lage kosten wilt adverteren of als u geen gebruik wilt maken van de hulp van een marketingbureau.

Branding — De #1 Strategie

Branding is de eerste strategie die je moet toepassen.

Branding is een compendium van waarden, acties, grafische elementen, elementen van de service van uw restaurant en nog veel meer die dienen als een hulpmiddel om uw merk op te bouwen en te behouden in de geest van uw doelgroep.

Kortom, het gaat om het maken van een goed bestudeerd persoonlijkheidsscript en dit toe te passen op elk aspect van uw bedrijf, van de prijzen van uw gerechten tot de kleur of het ontwerp van de servetten die u gebruikt voor de service, en natuurlijk dat alles is consistent.

Het merk van uw bedrijf is niet echt een optie - zelfs als u het niet rechtstreeks doet, maakt het al deel uit van uw restaurant.

Waarom? Want uw restaurant is in zijn geheel uw brandingtool.

Het hebben van een merkstrategie helpt u eenvoudigweg controle te hebben over de manier waarop uw merk groeit en zich gedraagt, en natuurlijk een beetje meer controle over de manier waarop uw dineergasten u zien. Daarom is branding belangrijk .

Dit zijn de stappen die u moet volgen om uw merkstrategie te creëren:

1. Creëer uw interne merk

Het eerste dat u moet definiëren, is het interne merk . Het interne merk van uw restaurant zijn de waarden, de missie en de visie.

Het interne merk van uw restaurant is van vitaal belang omdat het de essentie is die uw restaurant in beweging houdt, en het is wat u in staat stelt om:

  • Trek klanten aan die een connectie hebben met uw restaurant.
  • En trek medewerkers aan die contact maken met uw restaurant en die ambassadeurs van uw merk worden via de verschillende kanten van uw bedrijf, zoals uw service of uw sociale netwerken.

Dit is de eerste stap omdat het definieert wat uw bedrijf werkelijk is, naast het financiële en zakelijke aspect.

2. Definieer uw doelgroep en uw koperspersona

Het kennen van uw doelgroep is cruciaal voor de volgende stappen, omdat u hiermee de volgende elementen van uw merk kunt definiëren, zodat u ze kunt gebruiken om uw doelgroep te bereiken en verbinding te maken.

3. Bestudeer uw concurrentie en bepaal uw positie in de markt

gegevens over marketing

Het derde aspect is om uw concurrentie te bestuderen en uw positie in de markt te bepalen.

Dit zal u helpen de strategieën te identificeren die uw concurrenten toepassen, of ze daarin slagen, of beter nog, de fouten te identificeren die ze maken.

Zo vermijd je hun fouten en creëer je een uniek en origineel merk voor je restaurant.

4. Definieer uw merk en zijn persoonlijkheid

Deze stap begint bij de vorige waarin u, zodra u die aspecten hebt gedefinieerd, kunt beginnen met het creëren van een persoonlijkheid voor uw merk die effectief is in het verbinden met uw gasten.

De persoonlijkheid van uw restaurant moet resoneren met de persoonlijkheid van uw gasten, zodat uw restaurant voldoet aan de behoeften die u in uw marktonderzoek, uw buyer persona en uw doelgroep hebt herkend.

5. Definieer uw stem, uw verhaal, naam en slogan

Zodra u de persoonlijkheid van uw merk hebt gedefinieerd, is het tijd om de verschillende elementen te definiëren die u zullen helpen dat merk schriftelijk te promoten.

Dit omvat de naam van uw restaurant, de geschiedenis, de slogan en de toon of stem die u gaat gebruiken om met uw doelgroep te communiceren.

6. Definieer uw visuele identiteit

Visuele identiteit is alles wat te maken heeft met de fysieke en virtuele aspecten van uw restaurant.

Denk aan logo's, slogans, banners, advertenties, de kleuren van uw restaurant, de kleuren van uw website en nog veel meer.

Nogmaals, dit moet in lijn zijn met de emoties en de boodschap die je wilt overbrengen, die op hun beurt gebaseerd zijn op de stem en geschiedenis van het restaurant.

7. Definieer andere elementen van uw merk

In deze stap moet u de aspecten definiëren die zijn afgeleid van de persoonlijkheid en identiteit van het merk.

Begin dus te werken aan details die u helpen die aspecten vooruit te helpen. Dat omvat het definiëren van de technologische infrastructuur van uw restaurant, uw verkooppunt, uw servicescripts en meer.

8. Identificeer uw kanalen

klant die sociale media gebruikt

In deze stap moet u de kanalen van uw restaurant identificeren, wat meestal van toepassing is op uw digitale marketingstrategie. Ik raad u aan ons artikel over dit onderwerp te lezen, zodat u dit punt van uw merkstrategie gemakkelijk kunt definiëren.

9. Start uw strategie

Gebruik je merkstrategie en je online marketingstrategie met het merk dat je wilt bouwen en dat je in de vorige stappen hebt gedefinieerd.

Het is erg belangrijk dat u vanaf nu begint te letten op de reacties, interacties en meer details van dineergasten die u kunnen helpen de resultaten van uw strategie te meten.

10. Evalueer uw resultaten, werk uw strategie bij en begin opnieuw

Nadat u een bepaalde tijd uw merkstrategie heeft toegepast, kunt u beginnen met het meten van uw resultaten met eenvoudige methoden, zoals tevredenheidsenquêtes in uw restaurant, op sociale netwerken, op uw paginaweb, via de online beoordelingen van uw restaurant en meer.

Dit zal u helpen de laatste wendingen aan uw strategie te geven om deze beter aan de markt aan te passen en uw resultaten te maximaliseren.

Sociale media marketing

Nadat je je merkstrategie hebt gedefinieerd, kun je deze en de andere strategieën die ik hieronder noem toepassen.

Je social media marketingstrategie is erg belangrijk omdat de meeste mensen dagelijks verschillende social media gebruiken .

Daarom moet uw restaurant aanwezig zijn in deze sociale netwerken en de verschillende aspecten toepassen die door de merkstrategie worden gedefinieerd.

Dit zijn de stappen om een effectieve social media marketingstrategie te creëren:

1. Definieer de sociale netwerken van uw doelgroep

Dit heb je al gedaan voor je merkstrategie en ook bij het uitvoeren van een marktonderzoek om je buyer persona en doelgroep te definiëren.

Zodra u de sociale netwerken kent die ze gebruiken en die het meest effectief zijn voor het verspreiden van inhoud over uw restaurant, gaat u naar de volgende stap.

2. Maak profielen op sociale media

Deze stap is eenvoudig: maak profielen aan op alle sociale netwerken die uw doelgroep gebruikt.

Nogmaals, u moet elementen gebruiken die consistent zijn met de branding van uw restaurant. Dat omvat:

  • Logo's
  • spandoeken
  • Namen, slogans en profiel-/paginabeschrijvingen

En meer.

Denk er ook aan om de gegevens van uw restaurant zoals adres en openingstijden toe te voegen, de verschillende sociale netwerken aan elkaar te koppelen en natuurlijk uw website.

Het is een goed idee om direct na het definiëren van uw merkstrategie sociale media voor uw restaurant te openen.

3. Pas de inhoud aan het kanaal aan

Afhankelijk van de favoriete sociale media van uw doelgroep, moet u verschillende soorten contentmarketing gebruiken die passen bij het specifieke kanaal.

Als uw doelgroep bijvoorbeeld Facebook of Instagram gebruikt - nu Meta - moet u afbeeldingen van hoge kwaliteit gebruiken die verband houden met uw restaurant.

U moet ook tekst, hashtags en andere elementen gebruiken die u helpen een stem te behouden die consistent is met uw merkstrategie.

En zo ook voor de verschillende sociale netwerken. Video's voor TikTok, YouTube, Instagram Reels en Twitter, en meer.

4. Bestudeer uw resultaten en verbeter uw strategie

Het mooie van social media marketing is dat je hiermee ook de verschillende interacties van je doelgroep kunt bestuderen om je content te optimaliseren.

Je kunt bijvoorbeeld controleren welke posts de meeste likes genereren, welk type video's de meeste views hebben en meer.

En dan kun je eenvoudig je video's optimaliseren om de inhoud verder af te stemmen op de smaak van je publiek.

Een website maken

het ontwerpen van een website voor een restaurant

Het maken van een website is ook cruciaal voor de marketing van een nieuw restaurant.

Net als bij sociale media is het een goed idee om zo snel mogelijk na het definiëren van de branding van uw restaurant een website te maken.

Waarom?

Omdat u op deze manier meer tijd heeft om uw website te positioneren met behulp van lokale SEO -praktijken (zoekmachineoptimalisatie).

Daarnaast kunt u ook basis SEM (zoekmachinemarketing) gebruiken om uw website lokaal sneller te rangschikken met betaalde advertenties.

We hebben een geweldig artikel gemaakt waarin u de beste methoden leert om een website voor uw restaurant te maken.

Openingsacties maken

Openingsacties zijn ook een geweldige kans voor u om uw restaurant gemakkelijk bekendheid te geven. Maar voordat u begint met het maken van deze promoties, moet u een solide infrastructuur hebben waar uw publiek deze informatie kan bekijken.

Als je goed hebt opgelet, zou je op dit moment actieve sociale-mediapagina's en actieve webpagina's moeten hebben om dit te doen.

Openingspromoties kunnen van alles zijn, van bepaald gratis eten of gratis drankjes tot livemuziek en meer.

Ik raad je aan om ons artikel te lezen over hoe je de grote opening van een restaurant organiseert, zodat je alle juiste tips toepast voor de grote dag.

Influencer-marketing

Influencer marketing is ook een goed idee. Dit bestaat uit het samenwerken met lokale influencers of beroemdheden die hun volgers naar je restaurant kunnen lokken.

Het proces om deze samenwerking tot stand te brengen, hangt rechtstreeks af van elke influencer en hun praktijken voor dit type evenement.

U hoeft bijvoorbeeld alleen contact met hen op te nemen via hun sociale netwerken en een bezoek te plannen.

Maar sommige influencers hebben misschien strakkere schema's - over het algemeen geldt: hoe bekender de influencer, hoe moeilijker het is om hun aandacht te trekken.

Daarnaast zijn er verschillende soorten samenwerkingen die je met influencers kunt aangaan.

  • Laat foto's maken tijdens het eten in uw restaurant.
  • Dat ze het aanbevelen op hun sociale media.
  • Laat ze video's maken waarin ze je restaurant aanbevelen.
  • Werk met u samen voor betaalde advertenties, zoals het samen plaatsen van meerdere berichten, zoals Instagram-verhalen, foto's, rollen en meer.
  • Laat ze YouTube-video's maken over hun ervaring in uw restaurant.

Sommige influencers staan er misschien zelfs voor open om deel uit te maken van uw merkimago, als model, in advertenties, in lokale tv-commercials en meer - hoewel dit natuurlijk duurder kan zijn.

Toch kan dit alles je restaurant enorm ten goede komen als je de juiste influencer kiest!

Door deze strategieën toe te passen, krijgt u meer bekendheid met uw nieuwe restaurant

Het belangrijkste van adverteren voor een nieuw restaurant is simpelweg het maximaliseren van het bereik van uw blootstelling in de ogen van uw doelgroep.

Een groot deel van marketing is eigenlijk uw doelgroep goed segmenteren, ze kennen, herkennen waar u ze kunt vinden en meer dingen die meer te maken hebben met uw klanten dan met uw bedrijf.

Dus het belangrijkste is dat - bestudeer uw klanten goed, en het verkopen van het idee van uw restaurant zal veel gemakkelijker zijn.

Ben je nog niet begonnen met het vermarkten van je nieuwe restaurant? Ga zo snel mogelijk aan de slag!

Laat uw levensmiddelenbedrijf groeien met Waiterio POS

Sluit je aan bij 40.000 restaurants die het oberio-verkooppuntsysteem gebruiken

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Gratis download

Recente artikelen