Gıda Kamyonu Nasıl Açılır? [Tam Kılavuz]

Gıda Kamyonu Nasıl Açılır? [Tam Kılavuz]

Tekerlekli Restoranını Nasıl Kurmalısın?

Yazan Victor Delgadillo 20 Aralık 2022

Yemek kamyonu açmak ister misin?

Nereden başlaman gerektiğini bilmiyor musun?

Gıda kamyonları, restoran endüstrisinde geçerli bir iş modeli olarak sürekli olarak yer edinmiştir.

Çoğu insan için, bir yiyecek kamyonuna sahip olmak, finansal bağımsızlık arayışlarının cevabıdır - belki sen de o pastadan bir dilim almak isteyebilirsin!

Bu yazıda şunları anlatacağım:

  • Gıda kamyonları ve genel olarak endüstri.
  • Bir yemek kamyonunun nasıl çalıştırılacağı ve bunu yaparken göz önünde bulundurman gereken her şey.
  • Ve bu tür bir iş açmadan önce bilmen gereken birkaç şey.

Bu makale, yiyecek kamyonu işini daha iyi anlamana yardımcı olacak kapsamlı bir kılavuzdur, ister yemek kamyonu sahibi olmayı planla ister yalnızca bu konuda daha fazla bilgi edinmeyi arzula.

Başlayalım!

Yemek Kamyonu Nedir?

Vietnamca sokak yemeği yemek kamyonu park etti

Yemek kamyonları, mobil olarak yemek servisi sunmak için donatılmış araçlar veya mobil gıda birimleridir.

Kafeler, dondurmacılar, pastaneler ve diğer birçok işletme türü modele uyarlanabileceğinden mutlaka bir restoran olmak zorunda değildir.

Araç, işin türüne bağlı olarak gerekli olan her şeyle donatılmalıdır. Ayrıca klima ve mükemmel aydınlatma gibi başka önemli unsurları da hesaba katman gerekecek.

Bu araç, herhangi bir gıda işletmesinde yürütülen; malzemeleri depolamak, hazırlamak, pişirmek ve müşterilere uygun hizmeti sunmak gibi çeşitli işlevleri yerine getirmelidir.

Yemek Kamyonlarının Avantajları

bir etkinlikte çalışan yemek kamyonu

Yemek kamyonlarının restoranlara göre onları çok uygun bir iş modeli yapan birçok avantajı vardır.

Her şeyden önce, başlangıç maliyeti daha düşüktür. Çok küçük bir restoran açmak için ortalama olarak en az 50-70 bin lira tutarında bir bütçen olması gerekir.

Bir gıda kamyonu, türüne, ekipmanına, boyutuna ve diğer hususlara bağlı olarak %20, hatta %50 daha az maliyetli olabilir. Bazı özel maliyetleri daha sonra detaylandıracağım.

Diğer bir avantajı ise işletme maliyetinin genellikle daha düşük olmasıdır. Pahalı malzemeler kullanmayan, çok fazla hazırlık ve emek gerektirmeyen basit yemekler satabilirsin.

Bir yemek kamyonu, büyüklüğüne ve sunduğu hizmete bağlı olarak üç veya dört kişi ile düzgün bir şekilde çalışabileceğinden, bordro masrafları da daha düşüktür.

Ayrıca kira ödemene gerek yoktur. Yemek kamyonu parkına ödemen yapman gerekse bile, cebinden çıkacak miktar ticari bir dükkan kiralamaktan çok daha uygun olacaktır.

Ve son olarak, bu iş mobildir. Yani, müşteri akışını test etmek, daha fazla satmak ve daha fazlasını yapmak için her türlü festival ve etkinlikten yararlanmak için istediğin yere götürebilirsin.

Ancak elbette farkında olman gereken bazı dezavantajlar da var.

Yemek Kamyonlarının Dezavantajları

Gıda kamyonlarının, aracın çalışmasıyla doğrudan ilişkili bir bakım maliyeti vardır - ancak araç römork tipi ise bu genelde büyük bir sorun değildir.

Araç çok arıza yapıyorsa bu maliyet yüksek olabilir. Özellikle şehirlerarası çok seyahat ediyorsan, işletme maliyetlerine benzin maliyetini de eklemelisin.

Diğer bir dezavantaj, bazı ülkelerde gıda kamyonu çalıştırmanın teknik olarak yasal olmaması veya yasaların bu oldukça yeni iş modeline uyarlanmamış olmasıdır.

İşletme izinlerinin alınması da bir güçlük olabilir. Bir restorana sahip olmak yerine bir yemek kamyonu alarak daha fazla boş zamanın olacağını düşündüysen, tekrar düşün! Kendi işinin patronu olmak her sektörde zaman açısından insanı tüketir.

Büyük bir dezavantajı ise hava koşullarından, özellikle soğuk havalardan çok etkilenmeleridir.

Soğuk iklimler, daha az müşteri olduğu için satışları büyük ölçüde etkiler ve ayrıca işletme uygun şekilde yalıtılmazsa ekipman ve personelin çalışmasını da etkileyebilir.

Yemek Kamyonu Nasıl Açılır?

Kaliforniya'da mavi gıda kamyonu açılıyor

Yemek kamyonu açmak, restoran açmaktan daha kolay değildir - birçok yönden hazırlık elzemdir.

Yemek kamyonu açmakla ilgileniyorsan, bunu başarmak için takip etmen gereken adımları aşağıda detaylandırıyorum.

Bazı kanunlar ve izinler yerden yere farklılık gösterdiği için ülkene veya şehrine özel şeylerden bahsetmeyeceğimi belirtmek isterim.

1. Yemek Kamyonu İşine Girmeden Önce Fırsatı ve Uygulanabilirliği İncele

Bu, yiyecek kamyonu veya diğer türdeki herhangi bir işletme açarken dikkate alman gereken ilk adımdır.

Özellikle şunları yapmanı öneririm:

  • Diğer başarılı yerel gıda kamyonlarını incele.
  • Yerel düzeyde karlılıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu işletmelerin sahipleriyle konuş. Sektörde arkadaşların varsa, başlamak çok daha kolaydır.
  • Bu işletmelerin farklı gastronomik tekliflerini araştır.
  • Konumları incele, birden fazla işletmeye sahip gıda kamyonu park alanları varsa, buralarda kamyon açmanın maliyetini ve daha fazlasını öğren.
  • Ve bu tür bir işletmeyi kurmak için gereksinimleri ve yerel izinleri incele.

Bu adım, temel olarak bir iş planı oluştururken dikkate alman gereken her şeyi içerir. Bir iş planı hazırlamak istiyorsan, dahil etmen gereken her şeyi öğrenebilmen için nasıl iş planı oluşturulacağı hakkındaki makalemizi okumanı tavsiye ederim.

Bu adım başta gelir çünkü önündeki fırsatı anlamana ve şehrinde yemek kamyonu açmanın ne kadara mal olacağını ve sunulan kaynakları daha iyi anlamana yardımcı olur.

Son olarak, işletmenin karlılığını tahmin edebilecek ve kısa, orta veya uzun vadede kar elde etmenin mümkün olup olmadığını öğrenebileceksin.

Ayrıca gıda kamyonu izinlerine ihtiyacın olacak

Gerekli izinleri almak işin çok önemli bir parçasıdır çünkü yasal olarak faaliyet gösterebilmen için bunlara ihtiyacın olacaktır. Farklı ilçeler, şehirler, bölgeler ve ülkeler, uyman gereken farklı düzenlemelere sahiptir.

Ne yazık ki, dünyanın her yerinde gerekli olan tüm farklı gıda kamyonu izinlerini kapsamak pek mümkün değildir ve bizim de böyle bir hedefimiz yok.

Bununla birlikte, birkaç büyük şehirde ihtiyaç duyacağın izinleri ele aldık - bu şehirlerde yaşamıyor olsan bile ne tür izinlere ihtiyacın olacağını anlaman için rehber niteliğindedir. Daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki makalelere göz atabilirsin:

İzin ücretlerini daha sonra ana bütçeye eklemen gerekecek, böylece ne kadara mal olacaklarını da öngörebilirsin. Ayrıca, onları almanın ne kadar zaman aldığını da öğren ve iyice incele.

Ayrıca, bu konularda yardımcı olması için bir hukuk danışmanı da tutabilirsin, ancak bazen tek gereken sabırdır - bir iş açmaya çalışan herkesin bu zorluklardan geçtiğini unutma!

2. Konseptini ve Gastronomik Teklifini Tanımla

yemek kamyonu yemek takoları ve diğer basit yemekler

Yemek kamyonu kavramı çok ama çok önemlidir. Tüm gıda kamyonları başarılı değildir çünkü daha sonra bahsedeceğim belirli gereksinimleri karşılamazlar - ve bulanık bir konsepte sahip olmak bunun bir parçasıdır.

Konseptin, dekorasyonundan sunduğun yemeklere kadar işletmenin farklı yönlerini tanımlayacak olan şeydir. Tutarlı ve iş modelinin sınırlamalarına uyan bir konsept oluşturmalısın.

Örneğin, hazırlanması zor veya çok fazla ekipman gerektiren yiyecekleri yer sınırlı olduğu için satamayabilirsin. Tabii yiyecek kamyonun tekerlekli bir yolcu gemisi değilse(!)

Bu anlamda, iş modeliyle tutarlı ve gastronomik bir teklif oluşturmana olanak tanıyan bir konsept bulmalısın:

  • Lezzetli.
  • Hazırlanması kolay veya mise en place metotları ile yüksek oranda optimize edilebilir.
  • Çok fazla ekipman gerektirmeyen veya yalnızca gıda kamyonunun içine yerleştirilebilir ekipman gerektiren.
  • Ve yaratıcılık dostu. Yalnızca bir tür yemek satabilirsin, ancak bir temel yemekten 10, 15 veya 20 çeşit yaratma imkanına sahip olman daha iyi olur.

Tüm bu kutuları işaretleyen bir yemeğin kolay bir örneği, bir sosisli sandviçtir . Farklı soslar oluşturabilir, soslarla oynayabilir, farklı ekmek türleri kullanabilir, farklı sosisler kullanabilir ve daha fazlasını yapabilirsin. Ve 20 çeşit sosisli sandviç sunsan bile, özünde hala aynı yemektir.

Tabii ki, bu sadece bir öneri, çünkü füzyon mutfağından sulu ev yemeğine kadar her türlü teklif sunan gıda kamyonu bulmak mümkündür.

3. Bütçe Oluştur

Yemek kamyonu açmak için ilk bütçe, birçok faktöre bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Hesaplamak için cevaplaman gereken sorulardan bazıları şunlardır:

  • Sıfırdan kendi yiyecek kamyonunu mu yaratacaksın?
  • Prefabrik bir yemek kamyonu mu alacaksın?
  • Aklında ne tür bir yemek kamyonu var?
  • Ne tür yiyecekler satacaksın?
  • Gastronomik teklifine göre mutfak ekipmanı için ne kadar harcama yapman gerekiyor?
  • Envanter başlatmak için ne kadar yatırım yapman gerekiyor?
  • Yasal izinler için ne kadar ödemen gerekiyor?
  • Çalışanlarına ne kadar ödemelisin?
  • Ne kadar kira ödeyeceksin?

Ayrıca, popülerlik kazanırken işini sürdürmek için biraz para biriktirmeli, bir pazarlama stratejisi oluşturmak ve uygulamak için bütçenin bir kısmını ayırmalı ve restoran açmakla ilgili makalede de bahsettiğim daha fazla ipucuları dikkate almalı.

4. Gerekli Sermayeyi Topla

Bu, çoğu girişimcinin başa çıkması gereken ana zorluktur. Bu nedenle ortaklar ve yatırımcılar bulmak için bir iş planı oluşturmak iyi bir fikirdir.

Ayrıca dikkate alınması gereken birçok faktör vardır:

  • Yemek kamyonunun maliyeti.
  • Ekipmanın maliyeti - ayrıca satın alman gerekiyorsa.
  • İzin maliyetleri, işletme kaydı ve yasal danışmanlık ücretleri.
  • Bordro maliyetleri.
  • Envanter maliyetleri.
  • Yerel bir gıda kamyonu otoparkında alan işgal maliyetleri.

Ancak en büyük engel yemek kamyonunun maliyetidir.

Hangi Yemek Kamyonu Seçeneklerine Sahipsin?

Bir karar vermeden önce sahip olabileceğin ve bölgende araştırman gereken farklı seçenekler şunlardır:

İlk ve En İyi Seçenek Özel Bir Yemek Kamyonu veya Önceden Yapılmış Bir Yemek Kamyonu Satın Almaktır

Hazır yemek kamyonlarının maliyetleri, yaşadığın yere göre büyük ölçüde değişir. Genel olarak, maliyet, en basiti için yaklaşık 200.000 liradan özel gıda kamyonları için 1.500.000 liraya kadar değişebilir. Moto gıda kamyonları da maliyet açısından daha düşük olabilir, ancak karşılaştırıldığında daha az alana sahiptirler.

Dünyanın dört bir yanında, nispeten yüksek fiyatlara özel yapım gıda kamyonları üreten ancak başlarken çok fazla iş ve zaman kazandıracak birkaç şirket ortaya çıktı.

İkinci Seçeneğin, Kendin Oluşturup Donatmaktır

İmkanlar dahilinde olsa bile, herkesin gerekli deneyim ve araçlar olmadan gerçekleştiremeyeceği bir projedir. Aracı geliştirmek, işe başlamak için bekleme süresini daha da uzatabilir ve hiç kimse önceden sonucun iyi olacağını veya yerel gereksinimleri karşılayacağını garanti edemez.

Üçüncü Seçenek Yemek Kamyonu Kiralamak

Tıpkı ticari alan kiralamak gibi, artık tam donanımlı yemek kamyonları kiralayanlar da var. Bu, mümkün olduğunca çabuk başlamana, işletmenin karlılığını ölçmene ve kafandaki işi denemene yardımcı olabilir. Ancak, uzun vadede mantıklı bir seçenek değildir.

Yemek Kamyonu Çeşitleri

Ayrıca var olan farklı yiyecek kamyonlarını da göz önünde bulundurmalısın. Aşağıda en yaygın yiyecek kamyonu türlerinden biraz bahsedeceğim. Bunun gıda kamyonu tasarımlarıyla hiçbir ilgisi olmadığını dikkate almalısın!

Mini Gıda Kamyonu veya Motosiklet Gıda Kamyonu

İtalyan Sokak Yemekleri mini Gıda Kamyonu, motosikletli

Mini gıda kamyonları, bir kişi tarafından kolaylıkla çalıştırılabilen kamyonlardır. Çok az yer kaplarlar, bu nedenle genellikle yalnızca birkaç yemek veya aynı türden birkaç yemek hazırlarlar.

Tasarımları motosikletleri veya küçük araçları içerecek şekilde değiştirilebilirler. Aynı araçlara (tasarımını parçası olmadan) küçük römorklar olarak takılabilen küçük modeller de vardır.

Bunlar en ucuzudur, ancak kafeler, şeker dükkanları ve daha fazlası gibi düşük maliyetli gezici işletmeleri yönetmek için de harikadır.

Modifiye Karavan Yemek Kamyonları

Bu yiyecek kamyonları, genellikle minibüslerden oluşturulan küçük modellerdir - 1950 Volkswagen minibüsü ve UPS tipi minibüs, diğer modeller tarafından ikame edilebilir olmalarına rağmen çok ünlüdür.

Bunlar mini gıda kamyonlarından biraz daha fazla alana sahiptir, böylece daha fazla ekipman ve çalışacak iki kişiye kadar personel alabilirler.

Bu modellerin maliyeti nispeten düşüktür, ancak bu aynı zamanda modifikasyonlara ve ekipmana da bağlıdır.

Dikkate alınması gereken bir şey, özellikle orijinal motora sahiplerse, yüksek bakım gerektirebilecekleridir - yeniden yapılmış veya yeni, iyi ayarlanmış bir motora sahip olman en iyisidir.

Gıda Kamyon Römorku

Sokakta park edilmiş gıda kamyonu römork

Römorklar genellikle prefabriktir ve boyutlarına da bağlı olsa da çok daha fazla alana sahiptir.

Çok çeşitli boyutlar ve modeller bulabilirsin, bu da onları daha fazla donanıma sahip olacak şekilde uyarlamayı kolaylaştırarak gastronomik teklifini zenginleştirecektir.

Ayrıca motorlu modellerden daha ucuzdurlar. Ancak kendi başlarına hareket etmedikleri için onları çekmek için bir araca ihtiyacın olacak.

Orijinal Gıda Kamyonları

Meksika yemeği tacos yemek kamyonu

Orijinal yiyecek kamyonları genellikle karavanlardan veya eğlence araçlarından yapılır. Bunlar, tıpkı römorklar gibi daha fazla alana sahiptir, böylece daha büyük kamyonlarda mutfakta dört kişiye kadar personel çalışabilir.

Bunlar, başka bir araca ihtiyaç duymadan hareket edebilme avantajına sahiptir.

Yemek Kamyonu Açmanın Ortalama Maliyeti

Ortalama olarak, dünya çapında, gıda kamyonu işletmesinin maliyeti:

  • 20.000 dolar, bu, masrafları minimumda tutarak gıda kamyonu açmanın maliyetidir.
  • 200.000 dolar, bu, iyi donanımlı ve iyi büyüklükte bir yemek kamyonunun maliyetidir. Gerçi daha pahalı da olabilirler.

Bunların genel ortalamalar olduğunu unutma. Daha küçük modellerden ikinci el gıda kamyonları ve ekipmanları alarak, veya kiralayarak başlangıç maliyetlerini her zaman kendi özel durumuna göre optimize edebilirsin.

Tahmini bir bütçen olduğunda, tasarruf etmeye başlamalı, krediler, ortaklar veya yatırımcılar aracılığıyla sermaye toplamalısın. Dış sermaye arıyorsan, yine bir iş planı çok önemlidir.

Unutulmamalıdır ki, gıda kamyonunu ister prefabrik olarak satın al, ister kendin geliştir, şunlardan emin olmalısın:

  • Zamanı hesaba katmak. Özel gıda kamyonları yapan şirketlerin bile bunları tamamlaması 3 ay ila bir yıl arasında sürebilir.
  • Bulunduğun yerin gereksinimlerine ve güvenlik yönetmeliklerine uyduğundan emin olmak.
  • İşletme izinlerini ve gerekli tüm belgeleri aldığından emin olmak.

Tüm bu süreç bir yıldan fazla sürebilir - yemek kamyonu kiralama yoluna gidersen birkaç ay sürebilir. Bu yüzden planlamaya başladığında emin olmalısın!

5. Ayrıntılarda İnce Ayar Yap — Yemek Kamyonu Açmadan Önce Dikkate Alınması Gereken Diğer Unsurlar

şeytanlar yiyecek kamyonu denilen renkli meksika yemeği yiyecek kamyonu

Artık önceki adımları tamamladığına ve gıda kamyonun hazır olduğuna göre, işe başlama zamanı. Bu çok heyecan verici bir dönem ve nasıl geçerse geçsin gerçekçi ve anda kalman gerekiyor.

Açılış için aşağıdaki şekilde hazırlanmalısın:

  • Aşçıları işe almak.
  • Gıda kamyonu iş akışı üzerine personel eğitimi vermek. Yemek hazırlama sürecini mükemmelleştirmek onlar için iyi bir hedeftir.
  • İlk gün veya ilk hafta için gerekli tüm malzemeleri satın almak.
  • Yemek kamyonu için bir satış noktası sistemi (POS) kurmak.
  • Açılış saatlerini belirlemek.
  • Tercihen sürekli trafik alan diğer tekerlekli işletmelerle çevrili rekabetçi bir konum bulmak.
  • Ve dahası. Bu önlemler, restoran büyük açılışlarındaki önlemlere benzerlik gösterir.

Ayrıca, pazarlama stratejisi ve eylem planı oluşturarak işletmeni açılışa hazırlaman gerekir.

  • Açılış öncesi insanlara yiyecek tekliflerini ve konseptini tanıtan basit bir strateji ile sosyal medya pazarlamasına başlayabilirsin.
  • Ulaştığın insanları en üst düzeye çıkarmak için açılış promosyonları oluşturabilirsin.
  • Trafiğini iyileştirmek için diğer yiyecek kamyonu sahipleriyle işbirliğine gidebilirsin.
  • Takipçilerinin dikkatini çekmeye başlamak için etkileyici pazarlama yöntemleri kullanabilirsin.
  • Dijital bir menü ve daha fazlasıyla online sipariş almanı sağlayan basit bir web sitesi oluşturabilirsin.

Şiddetle tavsiye edilen bir şey, diğer gıda kamyonu sahipleriyle ilişkiler kurmaya başlamaktır.

Genel olarak, yemek kamyonları topluluğu oldukça tanıdık, arkadaş canlısı ve ortak hedefleri paylaşan bir gruptur. Ekonomik özgürlük ararlar, yemek pişirme tutkularını tatmin ederler ve dürüst iş yaparlar. Diğer işletmeleri düşmanın veya rekabetin olarak görmek yerine bu değerleri ilk günden temsil edersen, seni kesinlikle hoş karşılayacaklardır.

Not: Waiterio yemek kamyonunu yönetmene yardımcı olabilir!

Yemek Kamyonunu Açmadan Önce Bilmen Gereken 5 Şey

mini donut satan fırın gıda kamyonu

Şimdi sana bir yemek kamyonu açmadan önce bilmen gereken 5 şeyden bahsedeceğim. Bilmen gereken yüzlerce şey var [İngilizce] - Ben yalnızca konuya bir giriş yapacağım!

1. Yemek Kamyonu Başlatmak Restoran Açmaktan Daha Kolay Değildir

Bu tür işlerde veya genel olarak iş konusunda deneyimi olmayan kişiler arasında oldukça yaygın bir yanlış algıdır bu. Eğer bu fikirdeysen, oldukça tatsız bir sürprizle karşı karşıyasın demektir.

Yemek kamyonları, birkaç nedenden dolayı bir restoranla aynı düzeyde veya daha fazla karmaşıktır.

  • Daha küçük bir alandır.
  • Gastronomik teklif açısından biraz daha sınırlıdır.
  • Ayrıca bazı kısımlarda geleneksel bir işletmeden daha az kar elde edebilirler.
  • Ayrıca bölgende oturmuş düzenlemelere bağlı olmayabilirler.
  • Bunları işletmek için gerekli izinleri almak zor olabilir.
  • Ve daha fazlası.

Ayrıca, gereken çaba da daha az değil. Yemek kamyonu açmak, özellikle servisten önce her gün bir yer bulman ve ardından kamyonu depoya geri götürmen, temizlemen ve gerekli bakımları yapman, restorandakiyle aynı veya daha fazla çaba anlamına gelir.

Bu, hızla zorlu bir görev haline gelebilir, bu nedenle sorumlu ortakların ve çalışanların desteğine sahip olman önemlidir.

2. Bir Yemek Kamyonu Çalıştırmanın Kârlı Olmadığını Düşünüyorsan Tamamen Yanılıyorsun

Bu, restoranlarla ilgili deneyimi olan veya gıda işletmeleri konusunda daha muhafazakar olan kişilerin yaptığı yaygın bir hatadır.

Gerçek şu ki, aşağıdaki gereksinimleri karşılayan bir yemek kamyonubir restorandan daha fazla kâr sağlayabilir:

  1. Birçok insanın ziyaret ettiği çok iyi bir konum.
  2. Eşsiz ve lezzetli bir gastronomik teklif.
  3. Satış hacmine göre ayarlanan düşük işletme maliyetleri.
  4. Başarılı bir pazarlama stratejisi.
  5. Verimli ve organize operasyon.
  6. Ve olağanüstü müşteri hizmetleri.

Tüm bunları dengelemeyi başarırsan, yerel bir restorandan çok daha fazlasını kolayca üretebilen bir yemek kamyonuna sahip olursun. Ayrıca, işinizi büyütme fikrini düşünürsen, yemek kamyonu franchise oluşturabilir ve karını daha da maksimize edebilirsin.

Bu, çok az kişinin bahsettiği bir şeydir, ancak karlılık ve düşük başlangıç maliyetleri sayesinde, birkaç restoran açmaya kıyasla daha kolay bir yiyecek kamyonu filosu oluşturabilirsin.

Elbette tüm bunlar zaman alır.

3. Bir Yemek Kamyonunun İlk Yılda Kâr Getirmemesi Mümkündür

Bir gıda kamyonu, faaliyete geçtiği ilk yılda kar elde edemeyebilir. Ancak bu, para kazanmayacağın veya bunun geleneksel restoranlardan farklı olduğu anlamına gelmez. Ayrıca, özellikle önceden sıraladığımız bazı gereksinimleri karşılıyorsan, masraflarını karşılayamayacağın anlamına da gelmez.

Yukarıda bahsettiğim tüm şartları ilk günden karşılarsan, yatırımını yaklaşık altı ay veya bir yıl içinde kolayca çıkarabilirsin.

Ve elbette, en iyi performansını göstermeli ve bunu yaptığından emin olmak için gerçek bir çaba sarf etmelisin!

4. Yemek Kamyonları Her Yerde İyi İş Yapmaz

Bu doğru, yemek kamyonları her yerde iyi çalışmayabilir.

Bazı örnekler:

  • Yiyecek kamyonlarının popüler veya sokak kültürünün bir parçası olmadığı bir yerde yaşıyorsan. Bazı ülkeler veya şehirler daha muhafazakardır, bu nedenle bu, işletmende yemek yemeye istekli halk bulmakta zorluk çekebilirsin.
  • Havanın elverişli olmadığı bir yerde yaşıyorsan. Kar yağışı, çok sıcak veya rüzgarlı havalar ve diğer sorunlar mevcutsa, sürekli olarak seyyar satıcı modelinde çalışmanın mümkün olup olmadığını yeniden gözden geçirmen gerekebilir.
  • Yiyecek kamyonlarının iyi düzenlenmediği veya izin verilmediği bir yerde yaşıyorsan. Ayrıca, sıkı bir şekilde düzenlenmiş olmaları ve işletme izinlerinin alınmasının son derece zor veya pahalı olması da söz konusu olabilir.

Bu sorunlar, başının ağrımasına neden olabilir ve bu iş modelini çok uygulanabilir veya imkansız hale getirebilir.

5. Yemek Kamyonun İçin Bir Yönetim Sistemi Kurmalısın

Doğru! Yemek kamyonu olması, işletmendeki belirli yönetim gereksinimlerini karşılaman gerekmediği anlamına gelmez. Aşağıdakileri takip etmelisin:

  • Üretim ve satış maliyetleri.
  • Bordro maliyetleri.
  • Satış fiyatları ve yemeklerin karlılığı.
  • Vergi ödemeleri.
  • Ve daha fazlası.

Ayrıca bir gıda kamyonu envanter sistemine [İngilizce] sahip olman tavsiye edilir. Her zaman yanında büyük bir envanterin olmayabilir. Bu nedenle, envanterini düzenli tutmak ve yiyecekleri uygun şekilde saklamak için evde bir depolama sistemi oluşturman gerekecek.

Her zaman acil durum envanterin olması, işletmende yaygın olarak kullanılan birkaç ürünü satın almak ve depolamak açısından iyi bir fikirdir.

Tüm bunlar, gıda kamyonları da dahil olmak üzere herhangi bir işletmeyi yürütmek için hayati önem taşır.

Yemek Kamyonu Karlı Bir İş Mi?

Bu sorunun cevabı evet veya hayırdan daha karmaşıktır. Tıpkı diğer tüm işlerde olduğu gibi, yemek kamyonu da sana bağlı olarak karlı olabilir. Bu ne demek? Yemek kamyonunun başarısı doğru yönetim uygulamalarını tercih etmen ile mümkündür.

Yukarıda bahsettiğim altı şartı yerine getirirsen bir yemek kamyonu ile çok para kazanabilirsin.

Ancak bu gereksinimleri karşılamıyorsan, başarıya ulaşmak çok daha zor olacak ve aslında yatırımını geri alamadan para kaybetme riskiyle yüzleşebilirsin. Ya da daha kötüsü, işletmeni kapamak zorunda kalabilirsin.

Öyleyse, yemek kamyonunu açmaya hazır mısın? Umarım bu makale senin için yararlı olmuştur!

Waiterio POS ile gıda işinizi büyütün

Waiterio satış noktası sistemini kullanarak 40.000 restorana katılın

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

Ücretsiz indirin

Son Makaleler