Πώς να ανοίξετε ένα εστιατόριο; [Πλήρης οδηγός]

Πώς να ανοίξετε ένα εστιατόριο; [Πλήρης οδηγός]

Μάθετε εδώ κάθε βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ανοίξετε ένα εστιατόριο!

Δημοσιεύτηκε από Victor Delgadillo την 13 Φεβρουαρίου 2023

Θέλετε να δημιουργήσετε ένα νέο εστιατόριο αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε;

Σε αυτό το άρθρο σας δείχνω όλα όσα πρέπει να κάνετε!

Το άνοιγμα ενός εστιατορίου είναι μια από τις ιδέες που χρησιμοποιούν περισσότερο οι επιχειρηματίες για να αποκτήσουν οικονομική ελευθερία. Ωστόσο, παγκοσμίως, τουλάχιστον το 50% των εστιατορίων αποτυγχάνει τους πρώτους μήνες. Γιατί; Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι η έλλειψη κεφαλαίων και η έλλειψη προγραμματισμού για την πραγματοποίηση της επιχείρησης.

Σε αυτό το άρθρο θα σας πω:

  • Πώς να δημιουργήσετε ένα εστιατόριο από την αρχή και μερικές χρήσιμες συμβουλές.
  • Σχετικά με τη σημασία του να το κάνεις σωστά.
  • Και τι να περιμένετε μετά το άνοιγμα ενός εστιατορίου.

Εάν δεν έχετε εμπειρία σε αυτό το είδος επιχείρησης, αυτό είναι το άρθρο που πρέπει να διαβάσετε για να πάρετε μια γενική ιδέα για τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να ανοίξετε ένα εστιατόριο.

Επιπλέον, θα μοιραστώ μαζί σας μέρος της εμπειρίας μου σε αυτόν τον κόσμο — ελπίζω ότι θα κάνει το ταξίδι σας πιο εύκολο.

Ας αρχίσουμε!

Όλα ξεκινούν με μια ιδέα.

έχοντας μια ιδέα

Ένα εστιατόριο, και στην πραγματικότητα, κάθε επιχείρηση, γεννιέται από μια ιδέα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε:

  • Ένα ενδιαφέρον προϊόν που πιστεύετε ότι θα πουλήσει καλά.
  • Η ιδέα ότι η δημιουργία ενός εστιατορίου θα σας βγάλει χρήματα.
  • Η ιδέα ότι έχετε αρκετό πάθος για να μαγειρέψετε νόστιμο φαγητό.
  • Ίσως μια μέρα συναντηθήκατε με φίλους και συγγενείς και να καταλήξετε σε αυτό το έργο.
  • Ή, μπορεί να πουλάτε σπιτικό φαγητό στους φίλους και την οικογένειά σας εδώ και πολύ καιρό και θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα.
  • Κι αλλα.

Αυτή η ιδέα είναι το πρώτο βήμα που δεν αναφέρουν πολλοί άνθρωποι σε αυτού του είδους τα άρθρα — Ήμουν ένοχος που παρέλειψα αυτό το βήμα .

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχετε αυτήν την ιδέα , ανεξάρτητα από το αν είναι καλά καθορισμένη ή όχι, αλλά ότι την πιστεύετε αρκετά για να τη θεωρήσετε μια σοβαρή ευκαιρία.

Εάν έχετε ήδη αυτήν την ιδέα, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την πραγματική δουλειά — ορίστε αυτήν την ιδέα .

Μην γράψετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο… ακόμα.

σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου

Αν και πολλοί παρόμοιοι οδηγοί ξεκινούν λέγοντας ότι χρειάζεστε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, ότι πρέπει να δημιουργήσετε μια στρατηγική μάρκετινγκ και να καθορίσετε αμέσως κάθε πτυχή του μελλοντικού εστιατορίου σας, δεν συμφωνώ απόλυτα .

Γιατί;

Λοιπόν, είναι χαμένη ώρα.

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη θεωρία βασισμένη σε μια ιδέα που σκεφτήκατε; Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα οργανόγραμμα μιας ψυχικής εταιρείας που δεν σας έχει δώσει στοιχεία ότι θα λειτουργήσει;

Είναι παράλογο.

Επομένως, στον οδηγό μου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι μια μελέτη αγοράς .

Το σκεπτικό μου είναι ότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η ιδέα σας θα λειτουργήσει γιατί σας ακούγεται υπέροχο.

Εκτός αν θέλετε να έχετε ένα εστιατόριο όπου τρώτε μόνο εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τις περισσότερες φορές, οι οικογένειες και οι φίλοι δεν είναι οι καλύτεροι επιχειρηματικοί εταίροι - δεν είναι πάντα οι πιο ουδέτεροι στο να σας πουν τη γνώμη τους.

Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό δεν ισχύει για όλα τα εγχειρήματα γιατί αν δεν υπήρχαν ριψοκίνδυνοι άνθρωποι που έβγαζαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην αγορά χωρίς να ξέρουν αν θα δούλευαν, δεν θα ήμασταν εδώ.

Αλλά αυτό σημαίνει απλώς ότι ορισμένες ιδέες είναι τόσο απίστευτες που μοιάζουν με το ψάρεμα σε ένα βαρέλι όταν γίνονται επιχείρηση — αν έχετε το θάρρος και τη σιγουριά ότι το έχετε, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο.

Βήματα για να ανοίξετε ένα εστιατόριο.

Παρακάτω θα αναφέρω αναλυτικά καθένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ανοίξετε ένα εστιατόριο με επιτυχία. Να θυμάστε ότι δεν είναι όλες οι καταστάσεις ίδιες, επομένως μπορεί να μπορείτε να παραλείψετε ορισμένα βήματα ανάλογα με τα δικά σας θέλω.

Ομοίως, ορισμένα εστιατόρια δεν ξεκινούν από το ίδιο βήμα, για παράδειγμα, εάν έχετε ήδη μια τοποθεσία ή εάν έχετε εξοπλισμό από μια προηγούμενη επιχείρηση και πολλά άλλα.

1. Διεξαγωγή μελέτης αγοράς.

προγραμματισμός μιας μελέτης μάρκετινγκ

Η διεξαγωγή μιας μελέτης αγοράς το συντομότερο δυνατό θα σας βοηθήσει να ορίσετε μια ιδέα, ένα μενού ή κάτι που έχετε στο μυαλό σας, ώστε να είναι πιο εύκολο να το πουλήσετε στο κοινό αργότερα.

Αφού ορίσετε αυτές τις πτυχές, μπορείτε να συνεχίσετε με τα επόμενα βήματα.

Μια μελέτη αγοράς μπορεί να είναι αρκετά απλή — μπορείτε να δημιουργήσετε και να εκτυπώσετε μερικές φόρμες με σημαντικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε την επιχείρησή σας και να αρχίσετε να ερευνάτε τους ανθρώπους στο δρόμο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτές ή κλειστές ερωτήσεις για την έρευνά σας, όπως:

  • Τι είδους εστιατόριο προτιμάτε; / Ποιο είδος εστιατορίου προτιμάτε από τις παρακάτω επιλογές;
  • Θα θέλατε ένα εστιατόριο που σερβίρει Χ πιάτα;
  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο στην πόλη;
  • Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό?

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλες μεθόδους για τη διεξαγωγή μιας ανάλυσης αγοράς, όπως ομάδες εστίασης, συνεντεύξεις αυτοπροσώπως, μελέτη του ανταγωνισμού σας και μπορείτε ακόμη και να ρωτήσετε ειδικούς εστιάτορες στην πόλη σας.

Πρέπει να συμπεριλάβετε ερωτήσεις που σας βοηθούν να προσδιορίσετε τις ακόλουθες πτυχές:

  • Η βιωσιμότητα του concept ή της γαστρονομικής προσφοράς που έχετε στο μυαλό σας.
  • Μέσες τιμές που θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι πελάτες σας.
  • Οι καταναλωτικές συνήθειες του κοινού-στόχου σας.
  • Ο ανταγωνισμός σας και ο αντίκτυπός του.
  • Η πιο ιδανική τοποθεσία για να τοποθετήσετε το εστιατόριό σας.
  • Κι αλλα.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ορίσετε το έργο που έχετε στο μυαλό σας και στη συνέχεια να το διαμορφώσετε με τα ακόλουθα βήματα.

2. Καθορίστε την έννοια του εστιατορίου σας.

Η ιδέα ενός εστιατορίου είναι ζωτικής σημασίας γιατί θα καθορίσει μεγάλο μέρος της εμπειρίας που θέλετε να προσφέρετε, από το φαγητό, μέχρι το είδος της υπηρεσίας και την ατμόσφαιρα του εστιατορίου σας.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε πρώτα την έρευνα αγοράς για να δημιουργήσετε μια ιδέα εστιατορίου που να ταιριάζει σε αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι της πόλης σας.

Μπορεί να είναι κάτι που λείπει, μια ιδέα που δεν έχει αξιοποιηθεί πολύ ή κάτι που είναι εντελώς πρωτότυπο.

Ωστόσο, αν είναι το πρώτο σας εστιατόριο, καλό είναι να επιλέξετε ένα απλό concept που είναι επιτυχημένο στην πόλη σας και να το τροποποιήσετε λίγο για να του δώσετε την προσωπικότητά σας.

Μια άλλη σύσταση είναι να δημιουργήσετε μια ιδέα που να είναι ελκυστική για το κοινό-στόχο σας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι millennials είναι το τμήμα με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη σήμερα, είναι καλή ιδέα το εστιατόριό σας να είναι μοντέρνο, να παραμένει προσαρμοσμένο στις τάσεις και να έχει μια νεανική φωνή ως εταιρεία.

Η σωστή ιδέα είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να εξατομικεύσετε το εστιατόριό σας έτσι ώστε να προσελκύει την προσοχή των πελατών που θέλετε στην επιχείρησή σας.

3. Δημιουργήστε ένα μενού για το εστιατόριό σας.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο μενού

Το τρίτο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα μενού για το εστιατόριό σας. Μπορεί να έχετε ήδη κάτι στο μυαλό σας, αλλά σε αυτό το σημείο, πρέπει να ορίσετε ποια θα είναι τα ακριβή πιάτα στο εστιατόριό σας. Θα πρέπει να εξετάσετε:

  • Τις τιμές των προϊόντων που χρησιμοποιούνται.
  • Η διαθεσιμότητα συστατικών και προμηθευτών. Είναι σημαντικό να βρείτε προμηθευτές εστιατορίων με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε μια καλή επιχειρηματική σχέση.
  • Το κόστος προετοιμασίας (αέριο, ρεύμα, νερό, άλλες υπηρεσίες και μισθοί του εστιατορίου σας).
  • Η τιμή στην οποία θα πουλήσετε τα προϊόντα.
  • Και ότι όλα συνάδουν με τις άλλες λεπτομέρειες του εστιατορίου.

Μια άλλη ζωτική πτυχή που πρέπει να δημιουργήσετε ταυτόχρονα είναι ο σχεδιασμός του μενού του εστιατορίου σας, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να περιλαμβάνει τον τύπο του μενού , τα χρώματα, την κατανομή των πιάτων, τις εικόνες, τα γραφικά στοιχεία και πολλά άλλα.

Μπορείτε να βασιστείτε στη συμβουλή ενός επαγγελματία σεφ για τη δημιουργία των πιάτων και στη βοήθεια ενός γραφίστα με εμπειρία στο χώρο του εστιατορίου για να σχεδιάσει το μενού.

Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα πιάτα σας φαίνονται ελκυστικά, ότι το μενού σας προσφέρει τη σωστή εμπειρία και ότι τα πιάτα σας έχουν γεύση και φαίνονται νόστιμα όταν φτάνουν στο τραπέζι.

4. Γράψτε ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

Ξεκινήστε να γράφετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο

Αφού ολοκληρώσετε αυτά τα πρώτα βήματα, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για να καθορίσετε άλλες πτυχές του.

Ένα επιχειρηματικό σχέδιο είναι το ιερό βιβλίο, ο οδηγός χρήσης, οι οδηγίες του εστιατορίου σας. Επιπλέον, είναι ένα ζωτικής σημασίας έγγραφο για το επόμενο βήμα.

Θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Περίληψη.
  • Ανάλυση SWOT.
  • Ανάλυση αγοράς.
  • Προβολές εστιατορίου, όπως μέσες αποδοχές, μηνιαίες πωλήσεις και άλλα.
  • Πρέπει να έχετε ανάλυση κόστους για να ανοίξετε το εστιατόριο.
  • Περιγραφή της τοποθεσίας του εστιατορίου.
  • Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του εστιατορίου και το επιχειρηματικό του μοντέλο.
  • Κι αλλα.

Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για ένα εστιατόριο, καθώς είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να λάβετε κεφάλαια για το έργο, τραπεζικά δάνεια, να καθορίσετε τη λειτουργία του εστιατορίου σας, να αποκτήσετε συνεργάτες και πολλά άλλα.

Σε ορισμένες χώρες, είναι ακόμη απαραίτητο να λάβετε ορισμένες άδειες.

5. Λάβετε χρήματα για το έργο σας.

Λάβετε χρήματα για το έργο σας

Το επόμενο βήμα είναι η άντληση κεφαλαίων για ολόκληρο το έργο. Αυτό, φυσικά, είναι ζωτικής σημασίας, αφού τα χρήματα είναι αυτά που κινούν τα γρανάζια κάθε επιχείρησης.

Θα χρειαστείτε χρήματα για να:

  • Ενοικίαση ή αγορά χώρου.
  • Αγοράσετε εξοπλισμό για την κουζίνα του εστιατορίου.
  • Αποκτήσετε εξοπλισμό για τη διαχείριση του εστιατορίου.
  • Αγοράσετε έπιπλα και πληρώστε για διακόσμηση.
  • Πληρώσετε για ανακαινίσεις και προσαρμογές στο χώρο του εστιατορίου.
  • Πληρώσετε για επαγγελματικές συμβουλές — όπως σχεδιαστές, διακοσμητές, αρχιτέκτονες και πολλά άλλα.
  • Πληρώσετε για την εργασία.
  • Πληρώσετε διοικητικούς μισθούς — σε διευθυντές, υπαλλήλους προσλήψεων, διαχειριστές, λογιστές και πολλά άλλα.
  • Άδειες πληρωμής και νομικές συμβουλές.
  • Πληρώσετε μισθούς στους εργαζόμενους.
  • Για τη στρατηγική μάρκετινγκ.
  • Και περισσότερα έξοδα διαχείρισης.

Ακόμα κι αν έχετε όλα τα χρήματα που χρειάζεστε για όλα αυτά, καλό είναι να έχετε συνεργάτες, επενδυτές ή να αναζητήσετε τραπεζικά δάνεια που μπορείτε να εξοφλήσετε αργότερα.

Γιατί; Απλά γιατί μπορεί να είναι χρήσιμο να έχεις επιπλέον χρήματα όταν ξεκινάς μια επιχείρηση.

Στην πραγματικότητα, συνιστάται να διαθέτετε μεταξύ 30% και 50% του συνολικού προϋπολογισμού για έξοδα που μπορεί να προκύψουν κατά το άνοιγμα της επιχείρησης ή απλώς για να διατηρήσετε την επιχείρηση ενώ έχει έλξη στην τοπική αγορά.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα προβλήματα νέων εστιατορίων και τα περισσότερα λάθη νέων ιδιοκτητών βασίζονται στην έλλειψη κεφαλαίων.

Όταν ανοίγετε ένα εστιατόριο, είναι προτιμότερο να έχετε πλεόνασμα κεφαλαίου, παρά να είναι λιγότερο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει την αποτυχία της επιχείρησής σας λίγο μετά το άνοιγμα και να χάσετε όλη σας την επένδυση.

6. Ενοικιάστε ή αγοράστε έναν χώρο.

ενοικίαση χώρου εστιατορίου

Αφού έχετε αρκετό κεφάλαιο για όλα τα έξοδα που προαναφέρθηκαν, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε το έργο ενοικιάζοντας έναν εμπορικό χώρο. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε έναν χώρο, αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο προϋπολογισμό, ανάλογα με την περιοχή στην οποία αποφασίζετε να ανοίξετε το εστιατόριό σας.

Η μίσθωση ενός μέρους συνιστάται επίσης περισσότερο εάν θέλετε να ανοίξετε ένα εστιατόριο με περιορισμένο κεφάλαιο — αν και δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα είναι φθηνότερο σε όλες τις περιπτώσεις.

Κατά την επιλογή ενός χώρου, θα πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Το κοινό-στόχος σας — θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κοινό-στόχος σας έχει πρόσβαση ή ζει κοντά στο εστιατόριο.
  • Τι περιβάλλει τις εγκαταστάσεις.
  • Οι πιθανές απειλές της επιλογής αυτής της τοποθεσίας. Όπως ότι η περιοχή είναι κακή ή ότι είναι δύσκολο να φτάσετε.
  • Το κόστος ενοικίου και οι προκαταβολές.
  • Ο σχεδιασμός, η διανομή και το μέγεθος των χώρων.

Η επιλογή ενός χώρου είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της επιχείρησης εστιατορίου. Ακόμα κι αν η ιδέα σας ή η γαστρονομική σας προσφορά είναι απίστευτη, αν δεν τοποθετήσετε καλά το εστιατόριό σας, μπορείτε να ανακαλύψετε πολύ γρήγορα ότι θα αποτύχει.

Θα πρέπει να σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες σας θα προέρχονται από μια αρκετά μικρή ακτίνα γύρω από το εστιατόριο — δεν μπορείτε να περιμένετε ότι οι πελάτες σας θα έρχονται από πολύ μακριά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιχείρηση εστιατορίου δεν έχει να κάνει πραγματικά με την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων πελατών, αλλά την αξιοποίηση του αριθμού των ατόμων εντός του κοινού-στόχου σας που είναι κοντά στο εστιατόριο, και να τους κάνετε να επιστρέψουν σε αυτό.

Η αφοσίωση των πελατών είναι ζωτικής σημασίας!

7. Πάρτε τις απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία του εστιατορίου.

πρόσωπο που τραγουδά

Μια άλλη πτυχή που δεν ανέφερα στο προηγούμενο σημείο, αλλά που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι ότι η τοποθεσία του εστιατορίου σας μπορεί να περιορίσει τον τύπο της επιχείρησης που μπορείτε να ανοίξετε.

Για παράδειγμα, εάν το εστιατόριό σας βρίσκεται κοντά σε σχολείο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να λάβετε άδειες για την πώληση αλκοολούχων ποτών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποτό είναι μια απίστευτη πηγή κέρδους για εστιατόρια και μπαρ, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κέρδη σας.

Πέρα από αυτό, θα πρέπει να λάβετε άλλες σημαντικές άδειες που προφανώς διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα σας, την πολιτεία σας και την πόλη σας, εκτός από την ακριβή τοποθεσία του χώρου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές είναι πιο βολικό να βρείτε έναν εμπορικό χώρο που προορίζεται για εστιατόριο και που να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες.

Μερικοί από τους τύπους αδειών που θα χρειαστείτε είναι:

  • Άδεια λειτουργίας.
  • Άδειες ασφαλείας.
  • Άδειες πώλησης αλκοολούχων ποτών.
  • Οικοδομικές άδειες.
  • Δικαιώματα τοποθέτησης διαφημίσεων και banner.
  • Άδειες για τη χρήση ορισμένων προϊόντων.
  • Άδειες πρόσληψης και διαχείρισης προσωπικού.
  • Υγειονομικές άδειες.
  • Και πολλα ακόμα.

Δεν συνιστώ να αποφύγετε, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, να λάβετε ορισμένες από αυτές τις άδειες — είναι ζωτικής σημασίας να έχετε τα πάντα προκειμένου να λειτουργήσετε νόμιμα την επιχείρησή σας.

Διαφορετικά, η επιχείρησή σας μπορεί να εκληφθεί ως μη ασφαλής, να λάβει εκατοντάδες πρόστιμα ή απλώς να κλείσει ως μέτρο ασφάλειας υγείας.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το μέλλον σας ως επιχειρηματίας σε άλλες επιχειρήσεις που μπορεί να θέλετε να ανοίξετε αργότερα.

8. Διακοσμήστε και εξοπλίστε το εστιατόριό σας.

Δημιουργική διακόσμηση με ποδήλατο

Η διακόσμηση και ο εξοπλισμός του εστιατορίου σας είναι μια άλλη πτυχή στην οποία δεν μπορείτε να εξοικονομήσετε πόρους — ειδικά στον εξοπλισμό της κουζίνας.

Ο εξοπλισμός της κουζίνας του εστιατορίου σας είναι αυτός που θα βοηθήσει το προσωπικό σας να δημιουργήσει νόστιμα πιάτα για να ευχαριστήσει τους καλεσμένους σας. Χωρίς τον σωστό εξοπλισμό, είναι αδύνατο, και θα έχετε μόνο ένα εστιατόριο που φαίνεται καλό από έξω.

Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το 60% του προϋπολογισμού σας για τον εξοπλισμό της κουζίνας και το 40% για τη διακόσμηση του εστιατορίου, αν και αυτό εξαρτάται από τον τύπο του εστιατορίου, τον εξοπλισμό που χρειάζεστε και άλλες πτυχές.

Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε εξειδικευμένο εξοπλισμό για να δημιουργήσετε τα πιάτα του εστιατορίου σας, πιθανότατα θα πρέπει να επενδύσετε περισσότερο από 60%.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να ορίσετε σωστά το μενού του εστιατορίου σας και την ιδέα του.

Σε ορισμένες χώρες, μπορείτε να βρείτε εμπορικούς χώρους που είναι εξοπλισμένοι με όλα όσα χρειάζεστε για να ανοίξετε ένα εστιατόριο, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα σε εξοπλισμό.

Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να θεωρείτε ότι η αγορά εξοπλισμού για το εστιατόριό σας είναι μια καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση.

Όσον αφορά τη διακόσμηση και τα έπιπλα.

Διακόσμηση και έπιπλα για εστιατόριο

Η διακόσμηση και τα έπιπλα του εστιατορίου σας πρέπει να συνάδουν με το concept της επιχείρησής σας. Μερικές συμβουλές που σας προτείνω να ακολουθήσετε είναι:

  • Αγοράστε έπιπλα υψηλής ποιότητας με λειτουργικά σχέδια.
  • Ότι αγοράζετε, τραπέζια και καρέκλες να είναι άνετα, λειτουργικά, ελαφριά, αλλά όχι χωρίς στυλ.
  • Να αγοράζετε περισσότερα έπιπλα από όσα χρειάζεστε για τον συνολικό χώρο του εστιατορίου σας. Έτσι μπορείτε να έχετε ανταλλακτικά!
  • Να οργανώνετε πολύ καλά τα διάφορα έπιπλα στο εστιατόριό σας.

Η καλή διανομή των επίπλων εστιατορίου είναι πολύ σημαντική, επειδή μπορεί να κάνει τους πελάτες να νιώσουν άνετα ή άβολα στο εστιατόριό σας.

Θα πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο ανάμεσα σε κάθε έπιπλο, αρκετό χώρο ώστε οι σερβιτόροι να μετακινούνται άνετα ανάμεσα στα τραπέζια και άλλα ζητήματα.

Σας συνιστώ να διαβάσετε το άρθρο μας για τα έπιπλα εστιατορίου για περισσότερες λεπτομέρειες και συμβουλές.

9. Ξεκινήστε να προσλαμβάνετε και να εκπαιδεύετε προσωπικό.

Αφού εξοπλίσετε το εστιατόριό σας, είναι ώρα να ξεκινήσετε τη στρατολόγηση, την εκπαίδευση και τη διαχείριση του προσωπικού σας .

Η πρόσληψη προσωπικού είναι μία από τις πτυχές που οι ιδιοκτήτες εστιατορίων παραμελούν περισσότερο όταν διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις τους.

Γιατί;

Γιατί δεν αντιλαμβάνονται την αξία των υπαλλήλων ενός εστιατορίου .

Είτε είναι μάγειρες είτε σερβιτόροι, οι υπάλληλοι του εστιατορίου είναι αυτοί που διοικούν πραγματικά το εστιατόριό σας με τη δουλειά τους — και αν δεν έχουν κάποιον να τους καθοδηγήσει σωστά, αυτό θα είναι καταστροφή.

Οι σερβιτόροι και το προσωπικό της ρεσεψιόν είναι τα πρόσωπα του εστιατορίου σας, επομένως θα πρέπει να εκπαιδεύονται στην εξυπηρέτηση πελατών, τις πωλήσεις, τις υποδεικτικές πωλήσεις, να χρησιμοποιούν σωστά τις υπηρεσίες σας και να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις για προσωπική παρουσίαση και καλούς τρόπους.

Το προσωπικό της κουζίνας πρέπει να είναι υπεύθυνο, υγιεινό, να έχει μαγειρική εμπειρία, να εργάζεται ως ομάδα και να είναι δημιουργικό.

Ωστόσο, δεν μπορείτε να περιμένετε να προσλάβετε άτομα που πληρούν όλες αυτές τις απαιτήσεις σε όλους τους τομείς.

Είναι σημαντικό να αναλάβετε την εκπαίδευση του προσωπικού σας σε:

  • Τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θέλετε να αντιμετωπίζονται οι πελάτες σας.
  • Τον τρόπο που πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους.
  • Τον τρόπο λειτουργίας του εστιατορίου σας εσωτερικά.
  • Και σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένα πράγματα που κάνετε στο εστιατόριό σας αποτελούν σημαντικό μέρος της ιδέας του.

Εάν δεν καταφέρετε να κάνετε τους υπαλλήλους σας πρεσβευτές για το εστιατόριό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η επιχείρησή σας θα έχει πρόβλημα.

Η έλλειψη καλής εξυπηρέτησης, η κακομεταχείριση των πελατών ή η αποτυχία να τηρήσετε τις προσδοκίες που έχουν οι πελάτες στο εστιατόριό σας μπορεί να οδηγήσει σε κακή φήμη, που είναι σημάδι επιχειρηματικού θανάτου.

10. Ξεκινήστε τη στρατηγική μάρκετινγκ.

Αν και είναι σύνηθες να ξεκινάτε τη στρατηγική μάρκετινγκ μόλις το εστιατόριο είναι έτοιμο να ανοίξει, δεν το προτείνω προσωπικά .

Η σύστασή μου είναι να ξεκινήσετε να κάνετε μάρκετινγκ για την επιχείρησή σας αμέσως μόλις έχετε έναν επιχειρηματικό χώρο.

Γιατί;

Επειδή είναι μια απλή, εύχρηστη στρατηγική που μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε στην επιχείρησή σας την ιστορία προέλευσης που χρειάζεται για να συνδεθεί με τους καλεσμένους σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αρχίσετε να δημοσιεύετε εικόνες της αναδιαμόρφωσης ή της κατασκευής στο εστιατόριό σας και να χρησιμοποιήσετε την αφήγηση για να παραδώσετε ένα μήνυμα που είναι συνεπές με την ιδέα σας.

Επιπλέον, πρέπει να είναι ένα ανθρώπινο μήνυμα που βοηθά τους καλεσμένους σας όχι μόνο να βλέπουν το εστιατόριό σας ως μια ολοκληρωμένη δουλειά αλλά ως ένα έργο σε εξέλιξη που έχει πολύ πάθος πίσω του.

Φυσικά, αυτό εξαρτάται άμεσα από τη στρατηγική μάρκετινγκ που έχετε, την οποία πρέπει να καθορίσετε λαμβάνοντας υπόψη πολλές λεπτομέρειες όπως:

  • Το κοινό-στόχος σας.
  • Η ιδέα, το μενού, η ατμόσφαιρα και πολλά άλλα στο εστιατόριο σας.
  • Τα κανάλια που χρησιμοποιούνται από τους πιθανούς πελάτες σας.
  • Ο προϋπολογισμός λειτουργίας σας.
  • Και τα διάφορα είδη μάρκετινγκ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Το μάρκετινγκ είναι ένα εργαλείο για πωλήσεις και δημιουργικότητα, οπότε το να σας πούμε ότι υπάρχει μια ακριβής φόρμουλα για το μάρκετινγκ είναι απλώς ψέμα .

Θα πρέπει να επιλέξετε μία ή περισσότερες μεθόδους για να διαφημίσετε το εστιατόριό σας, ώστε να είναι αποτελεσματικό στην προσέλκυση νέων πελατών, ειδικά στην αρχή.

Μερικές από τις μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι:

  • Επωνυμία.
  • Μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Συνεπή γραφικά στοιχεία.
  • Δημιουργήστε έναν ιστότοπο για να προσφέρετε κρατήσεις, online πωλήσεις και πολλά άλλα.
  • Μάρκετινγκ μέσω email.
  • Και στρατηγικές αφοσίωσης πελατών.

Δημιούργησα ένα άρθρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μάρκετινγκ για ένα νέο εστιατόριο .

11. Ανοίξτε το εστιατόριό σας.

Εστιατόριο ανοίγει σύντομα

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να ανοίξετε τις πόρτες του εστιατορίου σας.

Τα εγκαίνια του εστιατορίου σας είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές για την έναρξη μιας επιχείρησης — αν και στην πραγματικότητα είναι η δοκιμασία της επιχείρησής σας .

Κατά το άνοιγμα του εστιατορίου σας, πρέπει να έχετε συμμορφωθεί με κάθε ένα από τα βήματα που αναφέρω εδώ, ώστε να είναι ένα επιτυχημένο άνοιγμα.

Ωστόσο, το άνοιγμα ενός εστιατορίου είναι τρομακτικό για έναν νέο ιδιοκτήτη εστιατορίου — τόσο πολύ που δημιουργήσαμε ένα άρθρο που μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε ένα μεγάλο άνοιγμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι να περιμένετε μετά το άνοιγμα ενός εστιατορίου;

Ανησυχος ιδιοκτήτης εστιατορίου

Αν και τα εγκαίνια ενός εστιατορίου είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, δεν είναι πραγματικά η πιο δύσκολη . Οι πρώτοι τρεις μήνες ενός εστιατορίου είναι οι πιο δύσκολοι γιατί είναι αυτοί που είναι γεμάτοι αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Εάν είστε άτομο με αμφιβολίες για τα επαγγελματικά σας, τους πρώτους τρεις μήνες πιθανότατα να νιώσετε μεγάλη πίεση για διαφορετικά πράγματα.

Για παράδειγμα, εάν μόλις ξεκινάτε, θα συνειδητοποιήσετε ότι η επιχείρηση εστιατορίων λειτουργεί πολύ όπως η παλίρροια και οι πελάτες σαν τα κύματα. Μερικές φορές οι πελάτες συνεχίζουν να έρχονται, πλημμυρίζοντας το εστιατόριό σας με παραγγελίες.

Αλλά μερικές φορές, το εστιατόριό σας περνάει μια μέρα ξηρασίας, με λίγους πελάτες να βοηθούν στην κάλυψη κάποιων εξόδων.

Η σύστασή μου για αυτές τις στιγμές είναι να παραμείνετε ήρεμοι — το ότι οι πελάτες δεν έρχονται στο εστιατόριό σας δεν σημαίνει ότι θα αποτύχει.

Αντίθετα, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα εστιατόρια. Επομένως, θα πρέπει να εστιάσετε σε τρία πράγματα:

  • Κάντε πολύ μάρκετινγκ με τις μεθόδους που έχετε μελετήσει.
  • Δημιουργήστε προωθήσεις, εκδηλώσεις και άλλα που είναι ελκυστικά για τους πελάτες.
  • Προσφέρετε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες που έρχονται στο εστιατόριό σας, ανεξάρτητα από το πόσοι είναι.

Αυτή η προσπάθεια θα αξίζει τον κόπο, ειδικά αν τα κάνετε καλά. Τελικά, το εστιατόριό σας θα κερδίσει και θα αρχίσετε να βλέπετε το αποτέλεσμα της δουλειάς σας.


Και μην ξεχνάτε τον εξοπλισμό και το λογισμικό POS!

Κάτι που θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι ζωτικής σημασίας είναι το POS ή το σύστημα σημείων πώλησης και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός. Αυτό το δίδυμο λογισμικού και υλικού θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς όσον αφορά τη διαχείριση του εστιατορίου σας. Γι' αυτό πρέπει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει σε όλες τις ανάγκες σας. Ανεξάρτητα από το στυλ διαχείρισης σας, πρέπει να αποκτήσετε ένα σύστημα POS που σας επιτρέπει να λειτουργείτε ομαλά το εστιατόριό σας. Αυτό είναι οτιδήποτε, από τους θερμικούς εκτυπωτές του εστιατορίου σας έως τις κινητές συσκευές, όπως τηλέφωνα και tablet.

Δεδομένου ότι τα εστιατόρια όλων των μεγεθών απαιτούν ένα POS που τους δίνει ελευθερία και ευελιξία, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή σημείου πώλησης που σας προσφέρει ακριβώς αυτό. Με το POS του Waiterio, θα μπορείτε να:

  • Ελέγξτε τις αναφορές πωλήσεων όποτε θέλετε.
  • Διατηρήστε όλα τα δεδομένα πωλήσεων του εστιατορίου σας στο cloud.
  • Διαχειριστείτε τις πωλήσεις από διαφορετικά κανάλια, όπως πωλήσεις στο διαδίκτυο, παράδοση σε πακέτο και παράδοση.
  • Εξαγωγή αναφορών σε χρήσιμα υπολογιστικά φύλλα.
  • Βελτιώστε τη διαδικασία πωλήσεων του εστιατορίου σας. Από την πρώτη έως την τελευταία αλληλεπίδραση με τους πελάτες σας - η Waiterio μπορεί να την κάνει πιο γρήγορη και πολύ πιο αποτελεσματική.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή μας σε οποιαδήποτε συσκευή, ώστε οι σερβιτόροι σας να μπορούν να χειρίζονται παραγγελίες από τα τηλέφωνά τους, οι μάγειρες να οπτικοποιούν τις παραγγελίες σε ένα KDS και οι ταμίες να μπορούν να επιβλέπουν όλες τις διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση της αγοράς. Με το Waiterio, υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα με τη συμβατότητα, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι εξοπλισμό θέλετε.

Αν δεν σας ενδιαφέρει, μην ανησυχείτε. Δημιουργούμε πάντα δωρεάν περιεχόμενο για το ιστολόγιό μας  για να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες εστιατορίων που έχουν ανάγκη. Εάν χρειάζεστε μια αλλαγή, ρίξτε μια ματιά στο σύστημα POS εστιατορίου!

Σημασία έχει να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα.

Το να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα ή όχι είναι δική σας απόφαση — και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσετε ότι αποτελούν εγγύηση επιτυχίας. Στον επιχειρηματικό κόσμο, και στην ίδια τη ζωή, δεν μπορείτε πάντα να προβλέψετε τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν.

Ωστόσο, ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα κατανοήσετε καλύτερα αυτές τις προκλήσεις, τις διάφορες απειλές που μπορούν να εμποδίσουν την επιτυχία σας και άλλες πτυχές της λειτουργίας μιας επιχείρησης που μπορεί να μην λάβετε υπόψη εάν δεν είστε έμπειροι.

Επιπλέον, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει πολύ για να κατανοήσετε καλύτερα το κόστος του ανοίγματος ενός εστιατορίου, όσον αφορά την εργασία, την προσπάθεια και το κεφάλαιο.

Η ιδιοκτησία και η λειτουργία ενός εστιατορίου δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι είναι μια από τις πιο ωφέλιμες εμπειρίες που μπορείτε να έχετε.

Υπό αυτή την έννοια, αυτό το άρθρο είναι χρηστικό, καθώς θα σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο την εμπειρία μειώνοντας τις δυσκολίες δίνοντάς σας το δώρο της προνοητικότητας, ακόμη και αν είναι μερική.

Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον κόσμο της εστίασης; Το ελπίζω!

Αναπτύξτε την επιχείρηση τροφίμων σας με το Waiterio POS

Γίνετε μέλος 40.000 εστιατορίων χρησιμοποιώντας το σύστημα σημείων πώλησης

The online ordering has been the perfect tool, especially with the ongoing COVID-19 pandemic as customers choose to limit face to face interaction. We have grown food delivery by over 112% which is solely due to the use of the free online ordering website.

- Matthew Johnson (Owner of MrBreakFastJa, Jamaica)

ΔΩΡΕΑΝ Λήψη

Πρόσφατα Άρθρα